Diyarbakır'da El Bileğindeki Damarlar Yoluyla Anjio Yapıldı

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Faruk Ertaş, el bileğindeki damarlar yoluyla anjio yaptı.

Diyarbakır'da El Bileğindeki Damarlar Yoluyla Anjio Yapıldı

D.Ü. Kalp Hastanesinde, kalp hastalarına koroner anjiografinin kasık bölgesine göre çok daha ince damarlar olan, el bileğindeki damarlar (radial arter) yolu ile yapıldığını belirten Doç Dr. Faruk Ertaş, Ancak gelişmiş sağlık merkezlerinde yapılabilen bu yöntemle anjiyo yapmanın kalp hastaları için daha güvenli ve konforlu olduğunu söyledi.

ALTIN STANDART TANI YÖNTEMİ

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Faruk Ertaş konuşmasını şöyle sürdürdü; "Hepimizin bildiği gibi kalp damar hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarının erken tanısının ve tedavisinin etkili bir şekilde yapılması hayati önem taşımaktadır. Halk arasında kısaca anjio olarak bilinen koroner anjiografi kalp damar hastalıklarının kesin tanısı için uygulanan en iyi yöntem "Altın Standart Tanı Yöntemi'dir " dedi.

EL BİLEĞİNDEKİ DAMAR YOLUYLA ANJİYO

Koroner anjiyografinin uzun yıllardır beri kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapıldığına dikkat çeken Dr. Ertaş; "Tıbbi teknolojilerdeki gelişmeler birlikte son yıllarda gelişmiş Kardiyoloji merkezlerinde koroner anjiyografinin, kasık bölgesine göre çok daha ince damarlar olan, el bileğindeki damarlar (radial arter) yolu ile yapılmasına imkan vermiştir.

Koroner anjiyografinin el bileğindeki atar damar yolu ile yapılması, kasık bölgesinden yapılmasına göre hasta için daha konforlu ve daha güvenlidir. "şeklinde açıkladı.

KASIK ANJİYOSUNA GÖRE EL BİLEĞİ ANJİOSUNUN AVANTAJLARI

Doç. Dr. Faruk Ertaş, Elbileğindeki atar damar yoluyla yapılan anjiyonun kasık anjiyosuna göre avantajlarını şöyle sıraladı;

•Hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandaj ile hemen ayağa kaldırılır, ortalama 2 - 3 saatte taburcu edilir. Aynı gün içinde normal yaşantısına döner.

•Kasıktan yapılan anjioda hasta kasığındaki bir ağırlık ile (KUM TORBASI) ortalama 4 - 6 saat kesin yatak istirahati yapmak zorundadır.

•6 saat sonra ilk ayağa kaldırma girişimi yapılır.

•İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak vb aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar.

•Kanama kontrolü için el bileğindeki bandaj yeterlidir. Kasık anjiografisinde kanama kontrolü 4 - 6 saat kasığa ağırlık konarak sağlanır.

•Damar giriş bölgesinde ciddi hasar, kalıcı zarar el bileği anjiosunda hemen hiç görülmezken kasık anjiosunda bölgesel kanama, morarma, karın içine hayati risk yaratan kanama, komşu damar ve sinir zedelenmesi, bacak alt kısım damarlarına pıhtı atması ile gelişebilecek bacak damar tıkanmaları yaşanabilir.

•El bileği anjiosunda çok nadiren (%3'den düşük olasılıkla) damarda tam tıkanma olsa bile bu durum sorun oluşturmaz, çünkü kolun diğer tarafındaki atar damar bu eksikliği giderir.

•Anjiografi işlemi sonrası kalp damarına stent yerleştirilmesi gerektiğinde, hastaların % 95 - 98'inde işleme el bileğinden rahatlıkla devam edilir.

•Kalp krizi sırasında da el bileğinden yapılan anjiografi daha güvenlidir. Çünkü kriz sırasında çok sayıda kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerekmektedir. Kriz sırasında kanama komplikasyonlarının daha az olması nedeni ile el bileği anjiosu, kasıktan yapılan anjiografiye göre daha iyi bir alternatiftir.

•Şişman hastalarda el bileği anjiosu ile hasta güvenliği ve konforu daha da artmaktadır. Çünkü şişman hastalarda kasık bölgesi girişimlerinde komplikasyon gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca kasıktan anjio yapılan şişman hastaların uzun süre yatağa bağlı kalmaları, sırt ağrısı nedeni ile daha zordur.

Dr. Ertaş konuşmasını; "Artık anjiyo olmak daha kolay, güvenli ve konforludur. Fakat bunun deneyimli ellerde yapılması büyük önem taşımaktadır. Kalp hastanemizde de deneyimli ve güvenilir eller mevcuttur. " Şeklinde noktaladı.

 

12.3.2014 - 13984



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]