Diyetisyenden do�ru ve kontroll� beslenme uyar�s�: "Ramazan ay�nda kontroll� beslenme �nemli" B�NG�L - Ramazan ay�na say�l� g�nler kala diyetisyen Emrah Elmas, halsizlik ve dalg�nl���n �n�ne ge�mek i�in sahur yapman�n �nemine dikkat �ekerek, iftarda da besinlerin kontroll� bir �ekilde t�ketilmesi gerekti�ini belirtti. 11 ay�n sultan� Ramazan'a k�sa bir s�re kala diyetisyenlerden de do�ru ve kontroll� beslenme uyar�s� geldi. Bing�l �l Sa�l�k M�d�rl���nde g�revli diyetisyen Emrah Elmas, beslenme ve ya�am �eklinin de�i�ti�ine dikkat �ekti. Oru� tutacak ki�ilerin muhakkak sahur yapmas� gerekti�ini vurgulayan Elmas, sahurda t�ketilmesi gereken besin t�rlerini de a��klad�. Elmas, "Ramazan ay� asl�nda beslenme ve ya�am �eklimizin de�i�ti�i bir ay. Bu ayda yeterli ve dengeli beslenmenin sa�lanmas� i�in g�nl�k en az iki ���n ve mutlaka sahurun yap�lmas� gerekiyor. Sahur ���n� t�ketilmedi�i zaman ki�i daha erken saatlerde kan �ekeri d��t��� i�in halsiz, yorgun, bitkin olabiliyor. Bu da g�n�n verimsiz ge�mesine sebep olabilir. Sahurda neler yenilebilir? S�t, yo�urt, peynir, yumurta ve tam tah�l ekme�inden olu�an bir kahvalt�l�k yada �orba, zeytinya�l� yemekler, salatan�n yo�un oldu�u ���n tercih edilebilir. A��r� ac�kma problemi olan bireyler kuru fasulye, mercimek, nohut, bulgur pilav� gibi mideyi ge� terk eden doygunluk sa�layan besinlere a��rl�k verebilirler. A��r� tuzlu, ya�l�, hamur i�i g�dalardan m�mk�n oldu�unca sahurda uzak durulmas� gerekiyor" dedi. "�ftarda kan �ekerini h�zl� y�kselten besinlerden uzak durulmal�" �ftarda t�ketilmesi gereken g�dalara da de�inen Elmas, "�ftar vakitlerinde genellikle sofralar �ok �e�itli olabiliyor. Burada yap�lan en b�y�k hatalardan biri kan �ekeri d���k oldu�u i�in h�zl� ve �ok miktarda besin al�m� oluyor, bu da sa�l�k a��s�ndan b�y�k risk olu�turmakta ve de kilo al�m�na sebep oluyor. �ftarda asl�nda bizim yapmam�z gereken ilk olarak peynir, zeytin, domates, �orba gibi hafif bir besinle ba�lamak 10-15 dakika dinlendikten sonra az ya�l� bir et yeme�i, sebze yeme�i ve salata ile devam edilebilir. Hem enerji y�kselten hem de kan �ekerini h�zl� y�kselten beyaz ekmek, pirin� pilav�, k�zarm�� patatesten uzak durmam�z gerekiyor. Bunun yerine tam bu�day ekme�i, bulgur pilav�, kepekli ekmek ve kepekli makarna tercih edilebilir. A��r� �erbetli tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar ve meyve t�ketilebilir. �ftardan sonra 1-2 saat y�r�y�� yapmak sindirime yard�mc� olacakt�r. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur aras�nda mutlaka bol bol su i�ilmeli. G�nl�k 2 ila 2,5 litre aras�nda su i�ilmesi gerekiyor. Suya ek olarak s�t, ayran, sade soda, s�k�lm�� meyve ve sebze sular�, �hlamur, ku� burnu gibi bitki �aylar� t�ketilebilir" diye konu�tu. Ramazan ay�nda kab�zl�k problemi Ramazan ay�nda kab�zl�k ya�amamak i�in lif oran� y�ksek g�dalar�n t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izen Elmas, "Bu s�re�te kab�zl�k problemi g�r�lebilir, beslenme de�i�ikli�ine ba�l� olarak. Bunun olu�mamas� i�in fiziksel aktivite durumu artt�r�lmal�, bol s�v� i�ilmeli ve lif oran� y�ksek kuru baklagiller, tam tah�l, sebze, salata, taze kuru meyveler, ho�af, ceviz, badem, hurma gibi g�dalar t�ketilebilir. Yine yemeklerimizin pi�irilme y�ntemi �ok �nemli. �zellikle �zgara, ha�lama, f�r�nda gibi sa�l�kl� y�ntemler tercih edilmeli. Kavrulmu� ve k�zart�lm�� besinlerden hem sahurda hem de iftarda uzak durulmas� gerekiyor" �eklinde konu�tu. Kronik hastalar�n veya tedavisi s�ren hastalar�n oru� tutmas�n�n do�ru olmad���n� da s�yleyen Elmas, "Baz� risk gruplar var oru� tutmamas� gereken. Bunlar gebeler, emziren anneler, kalp-damar hastal��� olanlar, diyabet hastalar�, kronik hastal��� olan ya�l�lar, kemoterapi g�renler ve yeni ameliyat olanlar�n da �zellikle oru� tutmamalar� gerekiyor" dedi.
24.3.2022 - 60432
|