Doç. Dr. Behice Kurtaran: Yaz Aylarında Enfeksiyonlara Dikkat

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, 'bakteriyel enfeksiyon ayları' olarak nitelediği yaz döneminde, sinek ve kene ısırması, klima ve havuzlardan kaynakları enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Doç. Dr. Behice Kurtaran: Yaz Aylarında Enfeksiyonlara Dikkat

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, 'bakteriyel enfeksiyon ayları' olarak nitelediği yaz döneminde, sinek ve kene ısırması, klima ve havuzlardan kaynakları enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte insan sağlığını olumsuz etkileyen enfeksiyonlara ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Behice Kurtaran, "Genellikle kış aylarında görülen soğuk algınlığı ve grip, bu mevsimde de görülebilir. Bağırsak virüsleri, bronşiolit, zatürree ve solunum hastalığı virüsleri ile çocuk felci etkeni olan poliovirüsler bu mevsimde hastalıklara yol açmaktadır" dedi.

Havaların ısındığı dönemde sinek, kene ve benzeri eklem bacaklılar ile taşınan virüs hastalıklarına da dikkat çeken Doç. Dr. Behice Kurtaran, "Yazın açık havada geçirilen zaman fazladır. Bu nedenle de tedbirli olmak gerekir. Bakterilerin sıcak ve nemli ortamlarda daha iyi üremeleri, dışarıda yemek aktiviteleri, paketlenmiş ürün tüketilmesi ve piknik gibi ortamların yazın artması besin zehirlenmelerinin bu aylarda yoğunlaşmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Yaz aylarının 'bakteriyel enfeksiyon ayları' olarak da kabul edildiğini aktaran Doç. Dr. Behice Kurtaran, şunları kaydetti:

"Çünkü ısı artışı ile bakteriyel enfeksiyon görülme sıklığı arasında doğru orantı vardır. Özellikle 'Pseudomonas aeruginosa' adı verilen bakteri, yüzme havuzları ve göllerde yüzen bireylerde daha sık enfeksiyona yol açmaktadır. İnekler yazın daha çok bakteriyel yayılıma sahip olmakta ve 'E.coli' adı verilen bakterinin bu etlerin az pişmesi nedeniyle özellikle mangal sezonlarında insanlar arasında yayılımı söz konusu olmaktadır. Göl ve iyi klorlanmamış havuzda yüzen bireyleri etkileyen ve bazen ölümcül hastalıklara yol açan parazitler de mevcuttur. Bu nedenle el yıkamak ve yiyecek ve içeceklerin özellikle çocuklar arasında paylaşımından kaçınmak özellikle önem taşımaktadır. Sinek ve kene ısırığı ile bulaşan hastalıklardan korunmanın en önemli yolu ise uzun kollu ve paçalı kıyafetlerin, uzun bot ve çorapların tercihi gerekir. El hijyeni, uygun ısıda yiyeceklerin pişirilmesi ve buzdolabında saklanması da enfeksiyonlarından korunmada esası teşkil etmektedir."

- Adana

5.6.2016 1 - 21146



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]