Doğum Sonrası Hijyen İhmali, Enfeksiyonlara Davet Çıkarıyor!

TÜİK, doğum istatistiklerine göre toplam doğurganlık hızı, 2015 yılında 2,15 çocukken 2016 yılında 2,10 çocuk olarak gerçekleşti.

Doğum Sonrası Hijyen İhmali, Enfeksiyonlara Davet Çıkarıyor!

Doğum ve hamile kalma oranlarının her geçen yıl düştüğü Türkiye'de özellikle rahat bir doğum için anne adayları nelere dikkat etmeliler?, Doğum öncesi ve sonrası hazırlıklar nasıl olmalı? gibi soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadide Korkut yanıtladı:"Rahat bir doğum için gebe kalmadan önce kontrollerini yaptırmaları gerekir. Nedir, peki bunların içinde ne var?, Sigarayı bırakmak, kilo konusunda dikkatli olarak ideal kiloya inerek metabolizmayı rahatlatmak, Guatr varsa ilaçlarınızı düzenlemek, şeker seviyelerini normale indirerek anomali riskini azaltmak, folik asite iki üç ay önceden başlayarak nöral tüp defekti yani beyin ve omurga gelişimlerini sağlayan folik asiti alarak, bebeğin anomali riskini azaltmak gerekebilir. Ayrıca kimyasal maddelerden uzak durmak ve beslenmenize dikkat etmek, hayatınızdaki radyasyonu azaltmak bunlar için çok önemli...

Onun dışında rahat bir doğuma hazırlık için bence bir yıllık bir evlilik cinsel hayatın oturması açısından önemlidir. Çünkü gebelikle birlikte bazen cinselliğe müsaade etmeyeceğimiz durumlar olabiliyor. Plasenta Previa (Bebeğin anne ile arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olması) gibi erken doğum tehlikesi durumlarında bir yıldan sonra gebeliği düşünmek hem annelik psikolojisine hazır olmayı sağlayacaktır hem de aile ortamı ve dengelerin oturmasını sağlayacaktır." dedi.

DOĞUM ÖNCESİ SON HAZIRLIKLAR

Op. Dr. Nadide Korkut, "9 ay geçti, doğumumuz gerçekleşecek, aklımızda birtakım soruların kalmaması lazım... Onun için öncelikle ailemizle ilgili tam bir destek aldığımızı, doktor olarak da tıbbi desteğimizin iyi olduğunu düşünerek doğuma yaklaştık diyelim... Doğum tamamen biyolojik, fiziksel ve ruhsal bir başarıdır. Fiziksel başarı derken bebeğin duruş şekli, kilosu ve sizin pelvis yapınızın uyumlu olarak doğum sırasında kaslarınızın gücüyle ağrıları doğru kullanarak doğurmak olayıdır. O nedenle güvenilir bir ortam, güvenilir bir ekip, güvenilir bir aile ile yola çıkmak doğrudur ve başarıyı sağlamak için de istemek çok önemlidir. İstemek dışında da şartlar ve koşulların uygun olması gerekir. Çatının, bebeğin duruşunun, kilosunun uygun olması gerekir, doğru hastane ve yoğun bakımın olduğu, ekibin tam olduğu yerleri seçmek önemlidir. Herşey %90 yolunda giderse de bazen %10 şanssızlıkları bertaraf edebilecek teknik donanımların ve özelliklerin olduğu hastanelerde doğum gerçekleşmelidir." dedi.

DOĞUM ÇANTASINDA ANNE İÇİN MESANE PEDİ, BEBEK İÇİNSE BEBEK BEZLERİ ÖNEMLİ!

Doğum öncesi anneler ve bebekleri için doğum çantası konusunun hazırlık için önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Nadide Korkut, hangi hazırlıklar yapılması gerektiğini şöyle özetledi; "Anne kendi ihtiyacı olan şeyleri önceden planlayıp çantasına koymalıdır. Bunlar pamuklu, sağlıklı, temiz, ütülenmiş özellikle yüksek belli, çok dar ve çok bol olmayan esnekliği olan iç çamaşırlar olmalıdır. Lohusa sütyeni gibi açılıp kapanabilen özellikleri bulunan iç çamaşırı dışında 3 saatte bir sık sık değiştirmek üzere mesane pedlerimizin yanımızda olması gerekiyor. Annelerin kendini daha iyi hissetmesi açısından gecelikleri veya pijamaları üşümemeleri adına da ya da terini alması açısından ödem atarken pamuklu atlet ya da bir şal, hırka gibi bir şey olabilir. Terlik, çorap ve ıslak mendil gibi malzemeleri almaları gerekmektedir.

Bebek için hastane çıkışı denen bir olgu var. O da en çok bebeklerin başlarından üşümeleridir. Bebeklerin başlarına takılabilecek pamuklu yine tahriş etmeyen sağlıklı doğal materyalden yapılmış pamuklu giysiler, başlık, eldiven ve tulum gibi elbiseler olmalıdır. Bebek bezlerinin yanlarında bulundurulması önemli unsurlar arasındadır." dedi.

Doğum öncesi ve sonrası anne hijyeninin önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Nadide Korkut hijyen konusunu detaylıca anlattı; "Doğum öncesi her gün banyo yapmamız gerekiyor. Banyo vücuttaki bakteriyel floranın yerleşmesini engelleyen bir şeydir. Doğal malzemelerle yıkanmak en iyisidir. Ben hastalarıma genelde bebeklerde kullanılan şampuanları veya bitkisel, doğal ürünleri tercih etmelerini öneriyorum. Onun dışında epilasyon istedikleri gibi yapabilirler bunda da serbestler... Hijyen çok önemli, özellikle idrar kaçırma gibi bir sorun varsa mesane pedlerinin kullanılmasını öneriyoruz. Külotların her gün değişmesini ve alt bölge temizliğinin önden arkaya doğru yapılmasının arka mikrobun ön tarafa, idrar bölgesine vajinal bölgeye değmemesini öneriyoruz.

Doğum sonrası ise aynı şekilde hastalarımızın, lohusa adaylarımızın ya da annelerimizin mutlaka her gün banyo yapmaları her gün iç çamaşırı değiştirmeleri ve mesane veya normal pedlerini kanamaları fazla olmasa bile 3 saatte bir değiştirmeleri çok önemlidir çünkü kanda üreyen bakteriler hijyen açısından hastalıkları ortaya çıkartabilir. Anneler özellikle bebekle uğraşırken kendi bakımlarını ihmal ediyorlar.

PEKİ ANNELER DÜZENLİ OLARAK PED DEĞİŞTİRMEZLERSE NELER OLUR?

Doğumdan sonraki ilk 1 hafta kanama, adet kanaması kadar olur. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama 40 gün (lohusalık süresi boyunca) devam eder. Bu sürede herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmaya gerek yoktur. Pedler sık sık değiştirilmeli, genital bölge duru su ile yıkanarak temiz ve kuru tutulmalıdır. Kötü kokulu akıntı veya yoğun kanama olur ise mutlaka hekime başvurulur.

Düzenli ped değiştirilmezse bakteriler üremektedir. Üreyen bakteri yukarı kadar çıkar ve asendan enfeksiyonlar belirebilir. Lohusalıkta zaten bebeği emzirmekten ve doğumdan dolayı bağışıklık sistemi çok düşen anneler için enfeksiyonlar çok kötü sonuçlara mal olabilir bunun için temizlik çok önemlidir." dedi.

11.4.2018 - 32614



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]