Doktorunuzu Çok İyi Seçin!

Uzmanlaşma, teknoloji ve tetkiklerin aşırı kullanımı, hastayı tanıya giden yolda sahipsiz bırakıyor. Benim önerim çok iyi bir iç hastalıkları uzmanı bulmanız ve kendinizi ona emanet etmeniz.

Doktorunuzu Çok İyi Seçin!

Sayıları hızla artan tıp fakülteleri ve meslek örgütlerinin usanmadan gündeme getirdikleri “kalite düşüyor” kaygıları. Bu konu hemen herkesin sağlığını yakından ilgilendiriyor. Çünkü yeterli altyapı oluşturmadan birbiri ardınca açılan birçok fakültede yeterli eğitim verilemiyor. Bu da mezun olduğunda kendi bilgisinden çok tahlil ve teknolojiden medet uman bir doktor tipinin oluşmasına neden oluyor.


Bir de sağlık sistemindeki aşırı hasta yığılmasını bu soruna eklerseniz ortaya tuhaf bir tablo çıkıyor. Sırada bekleyen 100 hastaya bakmak zorunda kalan hekimler hastayı muayene bile etmiyor ya da edemiyor. Tahlil ve raporu görmeden hastaya tanı koymaktan çekiniyor. Sonuçta da ne mi oluyor? Hastaya genellikle tanı konulamadığı için, şikayetler ortadan kalkmıyor ve hasta, doktor doktor dolaşarak vaktini ve parasını harcamaya devam ediyor.


Düşünün bir bel ağrısı sorununuz var. Eğer ilk başvurduğunuz hekim size gerekli zamanı ayırıp muayene etmiyorsa kadın hastalıkları uzmanı, ortopedi uzmanı, beyin ve sinir hastalıkları uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere birçok hekime başvurmak zorunda kalıyorsunuz. Tabii ki bu örneklerin yanı sıra doktorluk mesleğinin gerçek bir sanat olduğunu ortaya koyan birçok hekim olduğu için hem sağlık haberciliği açısından hem de sağlık açısından umudumu koruyorum.


Burada benim sizlerle paylaşmak istediğim konu, bir sağlık sorunu olduğunda kendinizi, sizi muayene etmekten çekinmeyecek bir iç hastalıkları uzmanına emanet etmeniz. İyi bir iç hastalıkları uzmanının tanıya giden yolda size vakit kaybettirmeyeceğini ve gereksiz tahlil, tetkik gibi masrafları en aza indireceğini garanti edebilirim.


Katıldığım bir Türk İç Hastalıkları Kongresi’ne başkanlık yapan Prof. Dr. Hasan Yazıcı’nın bir sözünü hiç unutmuyorum. Prof. Dr. Yazıcı: “Uzmanlaşmanın bu kadar arttığı bir dünyada her hastalık için bir uzman bulmaya çalışan hasta sonuçta ortada kalıyor. Hastanın hastanede sahibi olmuyor” demişti.


Size de önerim bir sağlık sorunu çıktığında aşırı bilgi, aşırı teknoloji ve tetkik kaosundan korunmak için kendinize kılavuz olarak iyi bir iç hastalıkları uzmanını seçin ve ortada kalmayın.


Sibel Güneş/ Sağlık Editörü


Herkese Sağlık Dergisi

1.9.2010 1 - 2062



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]