Dumansız Hava Sahası ve Denetim Sistemi Bilgilendirme Notu

ALO 171 sigara bırakma danışma hattı

Dumansız Hava Sahası ve Denetim Sistemi Bilgilendirme Notu

Koruyucu Sağlık hizmetlerini önceleyen, bireye yönelik koruyucu hizmetlerin yürütülmesini ve toplumun sağlığının korunmasını sağlamak, sağlığı geliştirmek amacıyla Muğla’mızda sağlık risk ve sorunlarını saptayan, bu sorun ve riskleri gidermek için planlama yapan, uygulayan, uygulanması takip eden, ayrıca birinci basamak teşhis ve tedavi edici hekimlik uygulamalarını organize ve koordine eden Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü Halkın Sağlığını koruma çalışmaları içerisinde 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun Kapsamındaki denetimler Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından elektronik olarak Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Vatandaşlarımız sigara yasağına uyulmadığı durumlarda 155-156 ve 184 ( Sağlık Bakanlığı Sabim) numaralı ihbar hatlarına 7 gün 24 saat arayabilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı  ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010’da kurulmuştur.

Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılmakta ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir.

Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli periyotlarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamaktadır.

2012 yılında Muğla İlinde 4207 sayılı kanun kapsamında merkez ilçede 3547, il genelinde ise 33100 denetim yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda ihlal tespit edilen 101 işletmeye 185.084 TL, 73 kişiye 6.059 TL toplam ceza kesilmiştir.

İl genelinde 9 hastanemizde Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti sunulmaktadır. Bu Polikliniklerde çalışan 25 personelimize (Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Pratisyen Hekim, Psikolog, Hemşire) bilgilerini güncelleştirme eğitimleri verilmektedir.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde Personel Eğitimlerimiz ve Halk Eğitimlerimiz Sigarayı Bırakma ve Boykot Günlerinde hız kazanarak devam etmektedir.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Gününde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Levent TETİK tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü personeline Müdürlüğümüz toplantı salonunda  ayrıca  Valilik çalışanlarına yönelik Valilik Toplantı Salonunda sigaranın  zararları ve bırakma konusunda eğitim verilmiştir.Yine aynı gün Konakaltı Kültür Merkezi Toplantı salonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi, Farabi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Tevfik ÖZLÜ tarafından  geniş halk katılımlı  sigaranın  zararları ve bırakma konusunda eğitim verilmiştir.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün tütün kontrolü konusundaki çalışmaları hassasiyetle devam etmektedir. Bu çalışmalarımızda Basının önemi tartışılamaz. Ülke çapında dağıtılan ve yayınlanan yazılı ve görsel basının üstlendiği bu görev de Muğla’daki Yerel Basınımız, yöre insanlarının adeta gözü ve kulağı olmaktadır.

Başta Valilik Basın Halkla İlişkiler olmak üzere böylesine geniş kesimleri etkileme özelliğine sahip yerel basınımızın, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Halkı bilinçlendirme ve bilgilendirme hususunda göstermiş oldukları hassasiyet ve ilgiden dolayı teşekkür ederim. Sağlıklı  günler dileğiyle.

Uzm.Dr.Mustafa Nuri CEYHAN                                                       

Halk Sağlığı Müdürü

 

25.3.2013 - 12287



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]