Dünya Kalp Günü'nde "Kalpten" Destek

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, kalp ve damar hastalıklarının dünya çapında hala bir numaralı ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti.

Dünya Kalp Günü'nde


Türkiye'de ise ölümlerin %40'ının sebebi olan kardiyovasküler hastalıkların büyük bir kısmının kontrol altına alınabilen, hatta tedavi edilebilen risk faktörlerinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Tokgözoğlu, "TKD olarak bu risk faktörlerine dikkat çekmek ve halkımızı daha sağlıklı bir yaşam tarzı konusunda bilinçlendirmek için çalışıyoruz" dedi.


Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Dünya Kalp Federasyonu (WHF) öncülüğünde kutlanan 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla Ankara'da bir toplantı düzenledi. TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Abacı, TKD Yönetim Kurulu Üyeleri ve TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda kalp sağlığıyla ilgili güncel bilgiler paylaşıldı.


Verilen bilgilere göre dünya genelinde her yıl 17,3 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yaşamını yitiriyor ve bu sayının 2030 yılında 23 milyona yükselmesi bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ise Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2013'te %39,6'dan, 2014 yılında %40,4'e yükseldiğini ortaya koyuyor. Durumun ciddiyetiyle harekete geçen Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, 2025 yılına kadar tüm dünyada kalp hastalıklarından erken ölümlerin %25 oranında azaltılması hedefini ortaya koymuş. Bu yaklaşım, TKD'nin aktif katılımıyla hazırlanıp geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca yayınlanan "Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı 2015-2020 Eylem Planı"nın da temelini oluşturuyor. Eylem Planı'na göre, büyük ölçüde insanların sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanan kalp ve damar hastalıklarını önleyebilmek için bilinçlendirme çalışmalarına öncelik verilmesi gerekiyor.


Bu çerçevede TKD olarak her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde yoğunlaşan ve tüm yıla yayılan bilinçlendirme aktiviteleri yürüttüklerine dikkat çeken Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu bu yıl planladıkları aktiviteler hakkında bilgi verdi. Dünya Kalp Federasyonunun her yıl belirlediği temalar çerçevesinde bütün ülke Derneklerinin aktiviteler düzenlediğini belirten Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu;

"Bu yıl ana sloganımızı 'Sağlıklı kalp seçenekleri; herkes için, her yerde!' olarak belirledik. Bu ana mesajın altında şu konulara dikkat çekiyoruz:

Kalbin için sigarayı bırak: Sigarayı bırakmak ve sigara dumanlı ortamlardan (pasif içicilikten) uzaklaşmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.
Kalbin için dengeli beslen: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılı. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı oluyor.
Kalbin için tuzu azalt: Türkiye sağlıklı tuz tüketim sınırının 3 katını her gün yalnızca ekmekten alıyor. Bu tüketim düzeyi başta kan basıncı olmak üzere sağlık üzerinde bir dizi olumsuz gelişmeye yol açıyor.
Kalbin için içkiyi ve şekerli, işlenmiş içecekleri azalt: Alkollü ya da alkolsüz, şekerli şişelenmiş, işlenmiş içecekler fazla kalori, fazla şeker içerir; bunlar kalp ve damar sağlığına düşmandır.
Kalbin için belini incelt: Bu sonuç sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli egzersizin bileşkesidir.
Kalbin için stresten kurtul: Stresin tütün ve içki tüketimi, aşırı yeme gibi doğrudan risk faktörleriyle bağlantısı kesindir, kalp damar hastalıklarını da arttırdığını düşündüren çalışmalar vardır.
Sağlıklı kalp için oyun oyna, spor yap, dans et: Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor. Kaslarınızı ve eklemlerinizi her gün yeterince hareket ettirin. Çocuklarınızın televizyon, bilgisayar ya da telefon başında geçirdikleri süreyi sınırlayın; onları fiziksel oyunlara ve spora yönlendirin.

Ayrıca sadece Dünya Kalp Günü'nde değil, tüm yıl devam eden 'Durma, Hareket Et, Kalbin İçin Pedalla' aktivitesi ile de Türkiye genelinde oluşmasına öncülük ettiğimiz bisiklet grubu ile hareketi ve sporu bir yaşam biçimine dönüştürmeye çalışıyoruz. TKD Başkanı olarak herkesi kendisinin, ailesinin, iş ve okul arkadaşlarının kalp sağlığını korumaya önderlik etmeye davet ediyorum. İstanbul'da 4 Ekimde yapacağımız aktiviteye Sayın Sağlık Bakanımız da katılacaktır" dedi.


Kalbini Dinle Sen!


Türk Kardiyoloji Derneği kalp sağlığıyla ilgili bu önemli mesajları geniş kitlelere ulaştırmak için bu yıl Novartis işbirliğiyle farklı bir de etkinlik gerçekleştiriyor. Sadece rutin basın açıklamaları ve bilgilendirme toplantılarının kalp gibi hayati bir organın önemini anlatmak için çoğu zaman yeterli olmaması gerçeğinden yola çıkan Dernek, "Kalbini Dinle Sen" adlı şarkıyla müziğin insanları birleştirici etkisini kullanarak insanları kalplerinin sesine kulak vermeye çağırıyor.


İskender Paydaş'ın aranjörlüğünde, İsra Gülümser'in sözleri ve ünlü şarkıcı Murat Dalkılıç'ın sesiyle hayat bulan "Kalbini Dinle Sen" isimli şarkı 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde bir video klip eşliğinde yayınlanacak. Bu şekilde gençlerin ilgisini çekip sağlıklı yaşama özendirme amacı güdülüyor.


Şarkıyla aynı ismi taşıyan bir de websitesi oluşturan TKD, www.kalbinidinlesen.com aracılığı ile kalp sağlığını korumayı, kalp sağlığı hakkında merak edilen her soruya cevap vermeyi ve sağlıklı bir yaşamın ip uçlarını paylaşmayı hedefliyor.

29.9.2015 - 18847



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]