Dünya Sağlık Örgütü Anne Sütü ve Bebek Beslenme Haftası

01 – 07 ağustos tarihlerinde tüm dünyada 170'den fazla ülkede kutlanan "Anne Sütü ve Bebek Beslenme Haftası" süresince Dünya Sağlık Örgütü tüm sağlık kuruluşlarını ve sağlık çalışanlarını, bebeklerin hayatta kalma şanslarını arttırmak için, 10 adımda anne sütüyle doğru beslenmeyi uygulamaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü Anne Sütü ve Bebek Beslenme Haftası

Yenidoğanlar ve bebekler için en ideal gıda olan anne sütü, sağlıklı olmanın yanısıra bir bebeğin gelişimi için tüm gıdaları içerir. Ayrıca anne sütü, ortak çocuk hastalıklarından bebekleri korumaya yardım eden antikorları içerir.


Bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı ayında, anne sütüyle beslenmeleri oranları birçok ülkede artış gösterirken, çeşitli nedenlerle ve danışma eksikliğinden dolayı hala birçok anne doğum yaptıktan birkaç hafta sonra sütünü durdurmaya devam etmektedir.


Anne sütü hayat kurtarır


Anne sütünün faydalarından ve hayati öneminden bahseden Erdem Hastahanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Korhan Yılmaz, " Eğer bugün bebekler ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslense ve bu bebeklere altı aydan sonra 2 yaşına kadar anne sütünün yanında besleyici gıdalar verilse, her sene 5 yaşının altındaki 1.5 milyon bebek daha kurtarılarak, hayatta kalabilir.” dedi.


Sözlerine anne sütünün faydalarıyla devam eden Uzm. Dr. Yılmaz, " Bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine hastanede başlanmalıdır. Anne sütü hem bebek hem de anne için bir öğrenme sürecidir. Kolostrum adı verilen erken süt, göğüslerde zaten mevcuttur. Bebek bu sütü almaya doğumdan hemen sonra başlayabilir. Kolostrum bebeği birçok hastalıktan korur.


Bebeklerin günde 8 – 12 kez emzirilmesi gerekir, 5 saatten daha uzun süre emzirilmeden uyumasına izin verilmemelidir. Bebeği uyandırmak için üzerindeki kıyafetler çıkartılabilinir veya bezini değiştirebilir.


Başarılı bir emzirme, annenin bebeğini emzirmeye kararlı olması ve bunu iyi bir şekilde başaracağına inanmasıyla başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duymaya başlar. Anne sütünü alarak büyüyen bebeklerin beyin gelişimi daha iyi olur, alerjik hastalıkları ve hatta ileri yaşlarda kanser gibi hastalıkları daha az görülür. Süt yapımını belirleyen en önemli faktör bebeğin sık emmesi ve memelerin boşaltılmasıdır.


Ancak annenin fiziksel ve ruhsal durumu da önemli bir faktördür. Yorgunluk ve stres, ruhsal sıkıntılar ve en önemlisi emzirmeye isteksizlik anne sütü miktarını azaltabilir. " dedi.


Doğru beslenmede 10 adım


Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEFF tarafından geliştirilen ve bebeklerin beslenme hayatına, doğru bir başlangıç yapmalarını sağlayan 10 adım, bugün Türkiye'deki hastanelerde dahil olmak üzere, 150’den fazla ülkedeki hastanede kullanılmaktadır.

 

5.8.2010 1 - 1763



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]