Dünya Sepsis Günü

"Sespis, çok ağır bir mikropla karşı karşıya kalındığında ve bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkabilir."

Dünya Sepsis Günü

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Arzu Topeli İskit, çok ağır bir mikropla karşı karşıya kalındığında ve bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkan sepsiste, altta yatan kronik hastalığın da risk faktörü olduğunu belirterek,  "Şüphe halinde hasta sağlık kuruluşunda, ağır vakalar ise yoğun bakımda tedavi altına alınmalıdır " dedi.  

Dünya Sepsis Günü nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde hekim ve hastaların katılımıyla basın açıklaması yapıldı. BTürk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. İskit, amaçlarının sepsise karşı farkındalığın artırılması olduğunu belirterek, enfeksiyon varlığında gelişen hastalığın, dünyada her yıl yaklaşık 20-30 milyon kişiyi etkilediğini bildirdi. Türkiye'de hastalıktan etkilenenlerin sayısının tam olarak bilinmediğini ancak yoğun bakım hastalarının büyük bölümünün sepsisle karşı karşıya kalabildiğini anlatan İskit, şu bilgileri verdi: "Sespis, çok ağır bir mikropla karşı karşıya kalındığında ve bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkabilir. Altta yatan kronik hastalık da risk faktörüdür. Yoğun bakımlar en sık karşılaşılan yerlerdir. Çünkü buradaki hastalar zaten ağır bir rahatsızlıkla karşı karşıyadır ve bağışıklık sistemleri de zayıftır. Sepsis enfeksiyona bağlı ölüm nedenlerinin başında gelir. Yoğun bakımdaki hasta ölümlerinin temel nedeni de sepsistir. "  

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskit, yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, aşırı bitkinlik, bilinç değişikliği, nefes darlığı, nabızda artış, bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü ve genel sağlık durumunda bozulma halinde sepsisten kuşkulanılması gerektiğini vurgulayarak, "Şüphe halinde hasta sağlık kuruluşunda, ağır vakalar ise yoğun bakımda tedavi altına alınmalıdır " dedi. Korunmada, hijyenin önemine işaret eden İskit, tedavide büyük önem taşıdığı için gereksiz antibiyotik kullanımından kaçılması gerektiğini vurguladı. Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaya Yorgancı da, ağır grip, diş ve boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda zaman zaman sepsis ortaya çıkabildiği için belirtilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. - Ankara

13.9.2014 - 15330



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]