En çok sahtesine rastlanan bal, tüketici sağlığını doğrudan tehdit ediyor

Türkiye'nin Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, "Bal doğal bir üründür ve fiyatları piyasadaki fabrikasyon tatlı kahvaltılık ürünlerden daha yüksektir. Akla mantığa yatmayan, reçel, pekmez ve kahvaltılık çikolata fiyatına satılan ürünler tercih edilmemelidir." diyen doğru bal seçimi hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.

En çok sahtesine rastlanan bal, tüketici sağlığını doğrudan tehdit ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kötü niyetli kimseler özellikle zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde yaptıkları akıl almaz sahtekârlıklarla tüketicinin konu hakkında yetersiz bilgi sahibi olmasından faydalanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan tağşiş yapılmış ürünler listesinde zeytinyağı ile birlikte en çok sahtesine rastlanan bal, tüketici sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Son dönemlerde bakanlık tarafından çıkarılan kararname ile tüketicinin korunması için çaba sarf edilse de kötü niyetli üreticilerin önüne geçilemiyor. "Tüketici, kötü niyetli üreticilerden ancak bilgi sahibi olarak kendini koruyabilir." diyen Bal Gurmesi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, "İnsanlar besin değeri yüksek olduğu için bal tüketmek istiyor fakat piyasadaki sahte ve tağşiş yapılmış ürünler, halk sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Bakanlığımızın açıkladığı son tağşiş yapılmış ürünler listesinde de bunu gördük. Bu sebeple tüketici ham ve katkısız bal tüketmek istiyorsa rüştünü ispatlamış markaları tercih etmelidir." dedi.

"ARACIDAN DEĞİL ARICIDAN BAL ALINMALIDIR"

Balın doğadaki en besleyici ürün olduğunu ve insanın hayatını sürdürebilmesi için bal ve arı ürünleri tüketmek zorunda olduğunun altını çizen Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, şu bilgileri paylaştı:

"Öncelikle şu bilinmelidir; balın sahtesi laboratuvar şartlarında yapılan incelemeler sonrası anlaşılır. Renginden, tipinden ve kokusundan işin uzmanı olmayan kişilerin doğal balı anlaması güçtür. Fakat tüketicimiz bazı noktalara dikkat ederek doğru balı seçebilir. Bal doğal bir üründür ve fiyatları piyasadaki fabrikasyon tatlı kahvaltılık ürünlerden daha yüksektir. Akla mantığa yatmayan, reçel, pekmez ve kahvaltılık çikolata fiyatına satılan ürünler tercih edilmemelidir. Gerçek çiçek balı kristalize olur ve donar. Çünkü bal doğal bir üründür ve şartlara göre kendisini koruma altına alır. Bal donduğu zaman endişe edilmemelidir. 40 dereceyi geçmeyen sıcak suda benmari usulüyle eritilip tekrar kullanılabilir. Burada dikkat edilecek durum balın kaynayacak noktaya ulaşmamasıdır. Ayrıca ham ve katkısız balın tadı 15 - 20 saniye daha damakta kalır bu da önemli bir noktadır. En önemlisi de tüketici paylaştığımız bilgiler ışığında bilinen markaları tercih etmelidir. Aracıdan değil arıcıdan bal alınmalıdır. Tüketicilerimiz kendi üretim çiftlikleri olmayan markaları alırken daha temkinli olmalıdır."

18.7.2020 - 46796



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]