Epilepsi Hastalığına Cerrahi Dokunuşlar!

Türkiye'de ilaca cevap vermeyen epilepsi hastalarına uygulanan cerrahi girişim oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

Epilepsi Hastalığına Cerrahi Dokunuşlar!

Navigasyon özellikle beyin ameliyatlarında işimizi kolaylaştıran, normal beyin dokusuna en az zararı veren, beynin içerisindeki lezyona ulaşmamızı sağlayan çok özel ayrıntılı bir bilgisayar sistemidir. Bu hastaları ameliyat ederken ve beyindeki lezyona ulaşılırken mümkün olduğu kadar az dokuya zarar vermek, lezyonu çıkarırken etraftaki beyin dokusunu sağlam bırakmak ve ameliyat sırasında hesaplamaları yaparak tam olarak o lezyonun olduğu yerin üzerine ulaşmamıza yardımcı olur.


Epilepsi nöbeti, beyinde bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Ani elektriksel boşalımların yayılarak bazen tam, bazen kısmi bilinç kaybına ve vücutta kasılmalara yol açtığı biliniyor.


Garip his ve düşünceler, düşünme içeriğinin bozulması epilepsi kaynaklı olabiliyor. Genellikle nöbetler tek bir nedenden kaynaklanmaz, genetik veya çevresel nedenlere bağlı gelişebilir.


Toplumlarda yaklaşık her yüz kişiden biri epileptik rahatsızlık yaşıyor. Türkiye'de 700.000 epileptik hasta bulunuyor. 700.000 Hastanın üçte ikisi, yani 400-450 bin kadar hasta, epilepsi nöbetlerinin kontrolünde ilaçların sonuçlarından memnun. Fakat geri kalan üçte birlik grup yani 150-200 bin hasta var ki, ilaçlar ne kadar artırılırsa artırılsın veya çeşitlendirilsin nöbetler istenildiği gibi kontrol edilemiyor.


Bu hastalar, çok sık nöbet geçiriyorlar ve yaşamlarını düzenleyemiyorlar. Çoğu zaman sosyal hayata katılmakta sorunlar yaşıyorlar, iş ilişkileri ve özel ilişkileri bozuluyor. Dirençli nöbetler yüzünden epileptik insanlar diğerleri gibi yaşamın içinde yer alamıyorlar.


Epilepsi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaklaşık 100 kişiden birinde görülen bir hastalıktır. Epilepsi hastalığının asıl tedavisi ilaç tedavisidir. Ancak, dünya rakamlarına bakacak olursak yaklaşık olarak 10 hastadan birinin ilaca cevap verdiğini görürüz.


Bu hastalar ne tür ilaç kullanırsa kullansın nöbetleri devam ediyor. ilaca rağmen nöbeti devam eden hastalarda özellikle son yıllarda başta Amerika olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan ameliyatlar gündeme geldi. Bu ameliyatların başarı oranları ise %70 ile 90 arasında değişmektedir. şunu özellikle belirtmek istiyorum her epilepsi hastasına ameliyat yapılacak diye bir durum söz konusu değildir çünkü epilepside ilk tedavi ilaç tedavisidir.


Bir hastanın ameliyata uygun olduğunu söyleyebilmemiz için hastanın mutlaka belirli bir süre ilaç kullanmış olması gerekiyor. ilaçlara rağmen nöbetlerin hala devam etmesi gerekiyor. En az iki tane ilacı denemiş olması lazım. Bütün bu kriterlere rağmen nöbetler devam ediyorsa işte o zaman ameliyata uygun hastadır diyoruz.


zorunda kalan hastalarda ise tek çare CyberKnife ile ışın tedavisi olabilir. Epilepsi nöbetleri en çok temporal loptan kaynaklanır. Epilepsi cerrahisinin bu bölgedeki uygulamaları çoğunlukla başarılı sonuçlar verir.


Epilepsi cerrahilerinde CyberKnife'ın, en çok MTLE hippokampal skleroz tanısı konan hastalarda kulanılması hedefleniyor. Bu durumdaki hastalar başka komplikasyonları yoksa, tedavi merkezine gelip EEG çektirir gibi ışın tedavisini alıp gidebilirler. CyberKnife'ta istenen sonuç hemen görünmüyor. Birkaç aylık beklemeden sonra nöbetler kontrol altına alınabiliyor.




 

10.2.2011 - 5062



İlgili Diğer Yazılar
2 kez kısmi felç geçirdi, kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu
2 kez kısmi felç geçirdi, kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu
Beyin tümörlerinin 5 belirtisine dikkat!
Felçli kadın, beyinin de ki pıhtının alınmasıyla sağlığına kavuştu
Felçli kadın, beyinin de ki pıhtının alınmasıyla sağlığına kavuştu
5 yaşındaki çocuğa beyin sapı tümörü teşhisi konuldu
5 yaşındaki çocuğa beyin sapı tümörü teşhisi konuldu
'Covid-19'a yakalananlarda epilepsi nöbeti görülüyor'
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]