Evde Kovid-19 karantinası sürecinde 15 altın kural

Altınbaş Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi.

Evde Kovid-19 karantinası sürecinde 15 altın kural

Altınbaş Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi. 15 kural sıralayan Dr. Alver, "Aileniz ve toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin. Testi pozitif olan yakınınızın temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre salgının başladığı Aralık 2019 tarihinden bu yana dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı yüz milyona yaklaştı. Türkiye'de ise ilk vakanın açıklandığı tarihten bu yana geçen yaklaşık bir yıla yakın bir süre içerisinde 2,4 milyon kişi Kovid-19 pozitif tanısı aldı.

Uzmanlar, karantina sürecini evde geçiren hastalara paniğe kapılmadan önlem almaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Altınbaş Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gereken önemlere ilişkin bilgi verdi.

KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN?

Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19 Rehberi'nde yayımlanan güncellemeyle, testi pozitif çıkan hastaların ve semptom (hastalık belirtisi) göstermeyen yakın temaslıların 10 gün boyunca evde karantinada kalmak zorunda olduklarını belirten Dr. Öğr. Üy. Alver, hastaların 10'uncu gün sonunda PCR testi yapılmaksızın ilgili toplumsal kuralları devam ettirerek karantinayı sonlandırabileceklerini söyledi.

Dr. Öğr. Üy. Alver, "Semptom göstermeyen yakın temaslılar da 7'nci gün sonunda PCR testi negatif oldukları doğrulandıktan sonra karantinayı sonlandırabilirler, fakat yakın temaslılarda her ne sebeple olursa olsun karantina süreci 7 günden önce sonlandırılamaz. Çalışan kişiler 8. günde işe başlayabilir fakat toplu yaşam alanlarında ve yüksek riskli kişilerin bulunduğu yerlerde çalışanlarda bu süre 7 günden daha fazla olacak şekilde planlanmıştır" diye konuştu.

"KOVİD POZİTİF HASTALARIN EŞLERİ DAHİ NEGATİF OLABİLİYOR"

Evde karantina sürecinde bulunan bir Kovid pozitifli aile üyesi olsa bile hane halkından diğer bireylerin negatif sonuç verebildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üy. Alver, "Hane halkından birinin testi pozitif çıksa bile aynı evdeki diğer kişi ya da kişilerin testleri negatif çıkabiliyor ve ilginç bir şekilde bu eşler arasında bile görülebiliyor. Bu durum, negatif çıkan bireyin bağışıklık sisteminin güçlü olmasından, pozitif bireyle yakın temas kurmamasından ya da temas kurduğu bireydeki viral yükün düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Tabi negatif olsanız bile evde pozitif karantina sürecinde yakınınız olduğundan 10 günlük karantina sürecini muhakkak uygulamanız gerekiyor. Bazı durumlarda negatif çıkan bireylerin günler sonra bile pozitif olma ihtimali de var, bu da virüsün kuluçka süresine ve immün sisteminize bağlı olarak değişmektedir" ifadelerini kullandı.

EVDE KARANTİNA SÜRECİNDE 15 ALTIN KURAL

Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, Kovid-19 karantinasının evde geçirildiği durumlarda belirtilen kuralların uygulanmasıyla diğer aile bireylerine virüs bulaşının engellenebilir olduğunu vurgulayarak evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları 15 maddede özetledi:

"Öncelikle hem tüm aileniz hem de toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin.

"Kovid-19 pozitif yakınınızı temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla birlikte, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin.

"Kovid-19 pozitif yakınınıza götüreceğiniz yemeklerde tek kullanımlık karton ya da plastik tabak, çatal, kaşık, bıçak ve bardak kullanın ve oda kapısının önüne koyacağınız bir tepsi ile temas etmeden almasını sağlayın.

"Koronavirüste solunum güçlüğü yaşanabileceğinden ve oksijen önemli olduğundan yakınınıza, bulunduğu izolasyon odasını muhakkak havalandırması gerektiğini belirtin.

"İzole kişi, odada tek iken maskesini takmasına gerek yoktur. Fakat odaya girmeniz gerekirse, pozitif olan yakınınıza 4 adımdan fazla yaklaşmamaya, temas kurmamaya ve çift maske takmaya özen gösterin.

"İzole kişinin odasına girmek bulaş ihtimalini arttıracağından bunun yerine telefonla sık sık arayarak durumunu kontrol edin, ilaçlarını zamanında içmesini söyleyin ve moral verin. Her hastalıkta olduğu gibi bu süreçte de moralin önemli olduğunu unutmayın.

"Kovid-19 pozitif yakınınızın sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkları varsa bu süreçte uzak durmasını sağlayın.

"Kovid-19 pozitif yakınınızın temas etmesi gereken kapı kolları gibi yerlere eldivenle dokunması gerektiğini söyleyin.

"İzole yakınınızın tüm temas ettiği yerleri ve özellikle tuvalet, banyo gibi ortak alanları her kullanımından sonra muhakkak çift eldiven ve maske giyerek çamaşır suyu ve tek kullanımlık mendillerle silip havalandırın. Bunun dışında haftada en az iki kere çamaşır suyu, alkol bazlı dezenfektanlar ya da beyaz sirke ile tüm evi temizleyip havalandırın.

"İzole hastanın kirli çamaşır ya da çarşaflarını diğer hane halkının çamaşırları ile karıştırmadan yüksek sıcaklıkta yıkayın.

"İzole hastanın eldiven, maske, peçete vb. gibi tüm atıklarını, evsel atıklarınızdan ayrı bir poşette tutarak ağzını sıkıca bağlayıp her gün bekletmeden evden uzaklaştırın.

"Koronavirüs bağışıklık sistemini düşürdüğünden yakınınızın bol su tüketmesini, vitamin takviyesi almasını ve karantina sürecinde özel beslenme listeleri ile beslenmesini sağlayın. Bu anlamda zencefil, bal, arı sütü, polen, propolis, probiyotik, pekmez, mevsim meyveleri, bitki çayları, soğan, sarımsak, tavuk suyu çorba, kırmızı lahana, pancar vb. gibi bağışıklık sistemini güçlendirmede etkisi olan doğal gıdalardan tüketmesini sağlayın.

"Kovid-19 pozitif yakınınızın koku ve tat alma kaybı varsa izolasyon odasına koyduğunuz doğal aromatik bitkisel kokularla duyu egzersizi yapmasını sağlayın.

"Koronavirüs solunum güçlüğü yaratabildiğinden izole yakınınızın nefes açma egzersizleri yapmasını sağlayın. Bu durum hem kişinin solunumunu rahatlatmaya yarayacak hem de psikolojik olarak kaygıyı azaltacaktır.

"Tüm hane halkı olarak, CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi)'nin belirttiği şekilde ellerinizi en az 30 saniye normal su ve sabunla sık sık yıkayın."

28.1.2021 - 50870



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]