Fazla Et Tüketimi, Prostat Kanseri Riskini Artırıyor

Bayındır Hastaneleri Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, et ve süt ürünlerinden zengin diyet uygulayanlarda prostat kanseri riskinin arttığını bildirdi.

Fazla Et Tüketimi, Prostat Kanseri Riskini Artırıyor

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dr. İzak Dalva, prostat kanserinin genellikle yaşam tarzı, diyet alışkanlıkları ve çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu söyledi. Dalva, bu durumun prostat kanseri olan ya da risk altındaki hastalar için önem taşıdığını ifade etti. Dalva, “Risk faktörlerinin belirlenmesi bu hastalığın önlenmesi bakımından bilhassa ailede prostat kanseri olan yüksek riskli hastalarda büyük önem taşımaktadır” dedi. 

Haberin devamı 


Geniş kapsamlı çalışmaların, IGF-1 (insülin benzeri büyüme faktörü) hormonu yüksek olanlarda prostat kanserine daha sık rastlandığını belirten Dalva, genellikle diyetle aşırı miktarda et ve süt ürünü tüketenlerde kanda IGF-1 düzeyinin yükseldiğini dile getirdi.


Dalva, şöyle devam etti; “Halbuki taze meyve ve sebze ile beslenen vejetaryenlerde bu hormon düzeyi düşük kalmaktadır. Oxford Üniversitesinde yapılan çalışmada, IGF-1 düzeyi en yüksek olan grupta en düşük IGF-1 düzeyi saptanan gruba göre yüzde 40 daha fazla prostat kanserine rastlanmıştır. Ayrıca IGF-1 düzeyi yüksek olan grupda daha sık metastaza rastlanmıştır. Genellikle et ve süt ürünleri IGF-1 düzeyini yüzde 15 artırmaktadır”


IGF-1 hormonunun normalde hücre büyüme ve ölümünde kritik role sahip olduğunu bildiren Dalva, çocukların büyüme ve gelişmesinde IGF-1’in önemli bir hormon olduğunu, fakat yetişkinlerde programlı hücre ölümünü engelleyip tümörün oluşum ve yayılmasını provake etttiğini söyledi. Dalva, laboratuar çalışmalarında IGF-1’ in hücre büyümesini hızlandırdığını vurguladı. Dalva, IGF-1 hormonunun prostat kanserinin gelişiminde önemli role sahip olsa da IGF-1’ in normal olduğu hastalarda da prostat kanserinin geliştiği göz önüne alındığında, prostat kanserinin erken tanısı için sık kullanılan Prostat Sfesifik Antijen (PSA) testinin yerini almasının uygun olmadığını savundu.


Dalva, prostat kanserinin kanser ölümleri arasında ikinci sırayı alan önemli bir kanser olduğunu ve erkeklerin korkulu rüyası haline geldiğini belirtti. Dalva, “Prostat kanseri riskleri arasında yaş ailede prostat kanseri öyküsü olması etnik yapı sayılsa da obesite ve kanda yüksek insülin düzeyi de önemli etkenler arasındadır. Yüksek insülin düzeyi ile aşırı kilolu olma prostat kanserinden ölüm riskini 4 kez artırmaktadır. Bu şekilde uygun diyet uygulanması modifiye edilebilir risk faktörlerini önemli ölçüde azaltmaktadır” diye konuştu.


Prostat kanseri olan ya da risk altında bulunan hastalara çeşitli önerilerde bulunan Dalva, hastaların kesinlikle kilo vermelerini spor yapmalarını, katı yağ kullanmamalarını istedi. Dalva, hastaların etten ve süt ürünlerinden fakir bir diyet uygulamalarını, mümkün olduğunca taze meyve ve sebze içeren diyet uygulamaları gerektiğini kaydetti.

20.10.2010 - 2609



İlgili Diğer Yazılar
Prostat kanserinde
Prostat kanserinde 'Nanoknife tedavisi' ile sadece kanserli doku yok ediliyor
Tıp literatüründeki 19 vakadan biri, Denizli Tekden Hastanesi
Tıp literatüründeki 19 vakadan biri, Denizli Tekden Hastanesi'nde tedavi edildi
Türk doktorun
Türk doktorun 'ağrısız biyopsi' tekniği, tıp literatüründe
Prof. Dr. Sofikerim
Prof. Dr. Sofikerim'den 'prostat' uyarısı
Galata kulesi, prostat kanseri
Galata kulesi, prostat kanseri'ne dikkat çekiyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]