Gebelik Kolestazı Masum bir Kaşıntı Değil

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata,"Çevresel, hormonal ve genetik faktörler gebelik kolestazının sebepleri arasında sayılabilir. Bu sağlık problemine ise, çoğul gebeliklerde ve 35 yaş üstü hamileliklerde daha sık rastlanır." diyor.

Gebelik Kolestazı Masum bir Kaşıntı Değil

CİLTTE SAFRA TUZLARININ BİRİKMESİYLE ORTAYA ÇIKAR

Gebelik kolestazı, gebeliğe bağlı bir karaciğer problemi olarak tanımlanırken, safra tuzlarının ciltte birikmesi sonucu görülür. Anne adayının ciddi kaşıntılar yaşamasına yol açan fakat vücutta herhangi bir döküntüye neden olmayan kolestaz, genellikle gebeliğin son 6 ayında yaşanır. Fakat ilk 3 ayında da ortaya çıkabilir.

TÜM VÜCUTTA GÖRÜLEBİLECEĞİ GİBİ BELLİ BÖLGELERDE DE HİSSEDİLEBİLİR

Gebelik kolestazının en belirgin tanısı, döküntü oluşturmadan yaşattığı kaşıntıdır. Bu kaşıntılar vücudun tamamında hissedilebileceği gibi, yalnızca karın bölgesi, ayaklar ve avuç içlerinde de yoğun bir şekilde görülebilir. Kaşıntının yanı sıra idrar renginde koyulaşma, gaita (dışkı) renginde açılma, gözlerin ve derinin sarı renge dönüşmesi gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Tüm bunlara ek olarak bulantı, kusma, karın ağrısı kolestaz belirtilerine eşlik eden diğer semptomlardır.

GENETİK FAKTÖR DAHA FAZLA RİSK OLUŞTURUYOR

Ortalama olarak her 100 gebenin 3'ünde karaciğer ile ilgili rahatsızlığa rastlanıyor. Bu da yüzde 3'lük bir orana tekabül ediyor. Gebelik kolestazının sebepleri arasında ise çevresel, hormonal ve genetik faktörler sayılabiliyor. Yani aile geçmişinde kolestaz vakası bulunan gebeler daha fazla risk taşıyabiliyor. Ayrıca bu sağlık problemine, çoğul gebeliklerde ve 35 yaş üstü hamileliklerde daha sık rastlanıyor.

Kolestaz tanısı için kaşıntı yeterli sayılmaz

Gebelik kolestazından şüphelenildiğinde tanı konulabilmesi için yalnız anne adayındın yaşadığı kaşıntı yeterli olmaz. Kaşıntının yanı sıra, karaciğer enzimlerinde ve safra asitlerinde artışın var olması gerekir. Fakat bazen safra asitleri kaşıntıdan 15 hafta sonra dahi artış gösterebiliyor. Bu nedenle kaşıntı şikayetiyle başvuran gebeler, haftalık olarak karaciğer tetkiki ile takip altında tutulmalıdır. Tanıyı netleştirmek için ise, birtakım incelemelerle mevcut tabloya başka herhangi bir karaciğer hastalığının eşlik edip etmediği kesinleştirilmelidir.

ANNE KARNINDA BEBEK ÖLÜMLERİNE DAHİ YOL AÇABİLİR

Kolestaz, anne adayında çeşitli risk faktörlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunların en önemlisi kaşıntı sebebiyle anne adayının vücudunda oluşabilen kalıcı izler ve yaralardır. Ayrıca doğum sonrasında K vitamini yetersizliği ilişkili kanama durumu da yaşanabilir.

Gebelik kolestazı, anne kadar bebek için de risk taşıyan bir sorundur. Eğer anne adayı, kolestaz belirtilerini fark etmez ve gereken önlemleri almazsa erken doğum ya da mekonyum (bebeğin anne karnında kakasını yapması) problemi yaşanabilir. Diğer yandan bebek anne karnında oksijensiz (asfiktik) kalabilirken, bebek ölümüyle de karşılaşılabilir. Kolestaz bebek için hayati tehlike oluşturabileceğinden doğum 37-38. haftalarda yaptırılır ve anne adayı doğuma kadar yakın takip altına alınır.

GENELLİKLE SON 6 AYDA GÖRÜLÜYOR

Genel olarak gebeliğin östrojen hormonlarının artış gösterdiği son 6 ayında ortaya çıkan gebelik kolestazı, çoğunlukla doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Fakat bu hastalar, ileriki dönemlerde alacakları ilaçlara çok dikkat etmelidir. Bilhassa doğum kontrol hapları kullanmaları gerektiğinde östrojen içermeyen seçenekleri tercih etmeye özen göstermelidir. Kolestaz problemi, doğumdan sonra hızla düşüş gösterirken, karaciğerde kalıcı herhangi bir hasara da yol açmaz. Fakat 3 ay içerisinde şikayetlerde bir düzelme olmazsa mutlaka uzman bir hepataloğa başvurulmalıdır.

GELECEKTEKİ GEBELİKLERDE TEKRARLANABİLİR

Gebelik kolestazı atlatan anne adaylarının sonraki gebeliklerinde yine aynı problemi yaşabilme ihtimali olabilir. Hastalığın diğer gebeliklerde tekrarlanma olasılığı ise yüzde 60-90 oranındadır. Bu sebeple anne adayının karaciğerinin çalışma durumu düzenli kan testleriyle kontrol edilmelidir.

Gebelik kolestazı tedavisine öncelikle anne adayındaki kaşıntı rahatlatılarak ve oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilerek başlanır. Kaşıntının rahatlatılması için ise anne adayına gerekli ilaç tedavisi uygulanır. Kaşıntı için mentollü kremler de kullanılabilir. Ayrıca kaşıntıyla birlikte doğum sonrası kanamaya karşın da K vitamini takviyesi yapılır.

29.7.2016 - 22040



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]