Hera Kadın Sağlığı Merkezi
Jinekolog Operatör Dr. Süleyman Eserdağ
HPV enfeksiyonu, Genital Siğiller ve Tedavi Yöntemleri
Genital siğil (anogenital siğil) nedir, HPV enfeksiyonuna bağlı siğiller nasıl oluşuyor, genital siğil tanısı, belirtileri, genital siğil ilaçları ve genital siğil tedavisi nasıl yapılır gibi konular işlenmektedir.
Genital siğil nasıl bulaşır, genital siğil tedavisi için kullanılan ilaçlar, hpv aşıları (Gardasil ve Cervarix), genital siğil kremleri, kliniğimizde genital siğil tedavi yöntemleri ile ilgili konular da bu bölümde ele alınmaktadır.
Genital siğil resimler, (fotoğrafları) da konu içinde geçmektedir. Kliniğimizde hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğil tedavileri yapılabilmektedir.
Human papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur.
Sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar.
Genital siğillerin tüm toplumda görülme olasılığı % 1-2 dir.
Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gözlenir.
Genital bölge dışında yerleşme eğilimi gösteren HPV tipleri "dermotropik (cilt yönelimli) karakterde " virüsler olarak nitelendirilmektedir.
Genital bölgede infeksiyon oluşturan tipler ise "mukozotropik özellik " gösterirler.
Genital siğiller görüldükleri bölge (lokalizasyonlarından) ötürü "anogenital siğil " olarak da anılmaktadır.
Kondilom'lar kadınlarda en sıklıkla vulva (dış genital), anus (makad çevresi), vajen ve serviks (rahim ağzı) bölgelerinde görülür.
Vulva (dış genitalya) bölgesinde yer alan anogenital siğiller en sık olarak iç dudaklar üzerinde, klitoris üzerinde veya klitorisin üst kısmında, büyük dudaklarda ve anus (makad) çevresinde yer almaktadır.
Hera Klinikteki gözlemlerimize göre HPV ve genital siğil sorunu ile karşılaşan kişilerde korku, endişe, pişmanlık ve suçluluk duyguları ortaya çıkmaktadır. Aldatma sonrası yaşanan hayal kırıklıkları ilişkilerde ciddi sarsıntılara neden olabilmektedir.
Ayrıca kendi eşlerine bulaştırmaktan korkan kişilerde psikolojik kaygılanımlar, cinsel isteksizlik ve eşten uzaklaşma gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Özellikle aile dışında eş ile cinsel ilişki sonrası temasla hastalığın alınması sonucunda boşanmalara kadar gidebilen pek çok ailesel sarsıntılar ortaya çıkabilir.
Bu tür durumları daha soğukkanlılıkla karşılayarak tedavileri zamanında yaptırmak, rutin izlemleri ihmal etmemek ve uyarı önlemlere dikkat etmek yaşam kalitesindeki pek çok olumsuzlukların önüne geçebilir.
27.2.2011 - 5697
|