Gerçek Dostlar Kromozom Saymaz!

2.Uluslararası Down Sendromu Semineri 20 Mart 2011 Tarihinde YKB Plaza-Levent İstanbul da gerçekleşecektir.

Gerçek Dostlar Kromozom Saymaz!

Down sendromu 21inci kromozomun iki yerine 3 adet olmasından kaynaklanan bir genetik farklılık. O nedenle tüm dünyada 21.3 tarihi Dünya Down Sendromu Günü olarak kutlanıyor ve o gün Down sendromu organizasyonları toplumun bu konuya dikkatini çekecek ve farkındalığını yükseltecek çeşitli aktiviteler yapıyorlar.


Türkiye’de de Down Türkiye - Down Sendromu Derneği (www.downturkiye.com) 2010 yılında faaliyete geçtiğinden beri 21 Mart Dünya DS Günü’ne yönelik çalışmalar yapıyor. Down Türkiye Uluslararası DS Birliği üyesi ve Türkiye temsilcisi. Bu yıl da pek çok aktivite düzenledi.


Radyolarda spotlar ve cıngıllar geçecek, gazetelerde ilan çıkacak. Çeşitli dergilerde röpörtajlar olacak. All4Kids dergisi tarafından dört Down Sendromlu çocuğumuzun katıldığı bir moda çekimi yapıldı, yayınlanacak.


2.Uluslararası Down Sendromu Semineri


20 Mart 2011 Tarihinde YKB Plaza-Levent İstanbul’da tüm ailelere ve uzmanlara yönelik uluslararası bir seminer gerçekleştirilecek. Seminerde Hollandalı ve Türk uzmanlar DS hakkında konuşacak, uygulamaya yönelik bilgiler verecekler. Dr. Peter E.M. Lauteslager başkanlığında Down Development ekibi fizyoterapi konusunda, Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Diken Responsive Teaching konusunda, Marmara Üniversitesi’nden Yard.Doç.Dr.Aysun Çolak kaynaştırma uygulamaları konusunda, Psikolog ve özel eğitim uzmanı Sezgin Kartal davranış bozuklukları konusunda, Avukat Işıl Bağatur Yasal Haklar konusunda sunum yapacaktır.


Bu seminerde çok da önemli bir panel var; Söz Bizim! Paneli. Down sendromlu bir grup genç ve yetişkin bu panelde bizlerle hayatlarını ve hayallerini paylaşacak. Bugüne kadar hep onların hakkında konuştuk. Şimdi söz onlarda. Böyle bir panel ülkemizde ilk kez yapılacak. Katılımcıların tümü değişik yaş ve meslek gruplarından Down sendromlu insanlar. Kimi henüz öğrenci, kimi yıllardır çalışıyor. Kimi sanatçı, kimi sporcu. Kimi üniversite mezunu, kimi okuma yazma bilmiyor. Hepsi farklı hayatlara sahip insanlar. Ortak noktaları Down sendromlu olmaları ve sahip oldukları yetenekler ve değerler üzerinde mutlu bir hayat inşa etmiş olmaları. Bu paneli kaçırmayın diyor Down Türkiye.


Panel Katılımcıları Hakkında Bilgi Aşağıda:


Ayşegül Duran; 32 yaşında, ilkokul ve iş meslek lisesini bitirdi, yedi kardeşler. Haftada 3 gün Metin Sabancı Rehabilitasyon Merkezi’nde el sanatları kursunda yardımcı öğretmenlik yapıyor. Maaşını kazanıyor ve ev bütçesine katkı sağlıyor.


Bengü Yüce; 50 yaşında, eğitim alamadı, doğduğu yıllarda böyle bir şeyin adı bile yoktu, ama ailesinin desteği ile kendini geliştirdi, İZEV Vakfında ahçı olarak çalışıyor. İşini çok seviyor. “Her sabah koşarak gidiyorum” diyor.


Feyza Özveren; 16 yaşında, iş meslek lisesi öğrencisi, en büyük keyfi arkadaşlarıyla bir araya gelip sinemaya gitmek. Okulda tiyatro yapıyor, meslek olarak tiyatro oyuncusu olmayı düşünüyor.


Gözde Güven; 25 yaşında, iş meslek lisesi mezunu, özel eğitimine devam ediyor. “En faydalı spor yüzmektir” diyor, Özel olimpiyatlarda yarışları var. 1000 parçalı puzzle yapmayı seviyor, puzzle koleksiyonu var, evde onlara yer bulamamaktan şikayetçi.


Ozan Ulusoy; 23 yaşında, matbaa eğitimi aldı, kalfalık belgesi var ama pek sevmiyor, bir kafede garson olarak çalışıyor. Sanata çok meraklı, bir şiir kitabı var, her sezon yeni tiyatro oyunlarını kaçırmıyor.


Robert Cem Osborn; 16 yaşında, kolej öğrencisi, iki yıldır sınıf başkanı. Çok iyi İngilizce biliyor. Fotoğraf çekiyor, geçen yıl ilk sergisini açtı. Bu sene yeni sergiye hazırlanıyor. Rock müzik dinliyor, gitar çalmayı öğreniyor.


Serkan Birkandan; 40 yaşında, iş meslek lisesi mezunu, milli atlet, engelliler spor antrenör yardımcısı. Sporu ve özellikle yüzmeyi çok seviyor. “Çalışma hayatı güzel ama artık emekli olacağım, biraz da gençlere yer açmak lazım” diyor.

11.2.2011 - 5116



Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]