Göz Bankaları Dışa Bağımlılığı Azalttı

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki çeşitli hastanelerde kurulan göz bankaları ve kornea nakil merkezleri, yurt dışından ithal edilen kornea sayısını önemli oranda düşürdü.

Göz Bankaları Dışa Bağımlılığı Azalttı

SAVAŞ GÜLER - Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki çeşitli hastanelerde kurulan göz bankaları ve kornea nakil merkezleri, yurt dışından ithal edilen kornea sayısını önemli oranda düşürdü.

Ülke genelindeki çeşitli hastanelerde oluşturulan göz bankalarının, istenilen kornea sayısına ulaşması ve bakanlık tarafından izlenen politikalar, Türkiye'nin kornea temininde dışa bağımlılığını azalttı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Oltulu, hastane bünyesinde göz bankasının, kornea ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerden olduğunu söyledi.

"Kornea tedarikinde 3'üncü sıradayız"

Bakanlığın, göz bankaları için belirlediği yıllık kornea kotasının 70 adet olduğunu, kendilerinin bunu 220'ye çıkardıklarını anlatan Oltulu, "Türkiye'de göz bankası sayısı önemli oranda arttı. Şu anda ülkemizde 40 göz bankası var. Son 6 aylık verilere baktığımız zaman, 40 göz bankası içerisinde kornea tedarikinde 3'üncü sıradayız." dedi.

Oltulu, kurulan göz bankası ve kornea nakil merkezlerinin, sağlık sistemine önemli katkılarının olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kornea ihtiyacı yurt içinden tedarik edilemediğinde ithalat yapılıyordu. Bu da hiç azımsanmayacak rakamlarla gerçekleşiyordu. Yaklaşık 4 yıl öncesine kadar Amerika'dan ülkemize kornea ithali olmaktaydı. Kornea başına da 2 bin dolar civarında ücret talep ediliyordu. Sağlık Bakanlığının geliştirdiği politikalarla göz bankalarının arttırılması sayesinde bu ihtiyacın yurt dışından karşılanması ciddi oranda azaldı. Göz bankalarımız kendi kornea ihtiyaçlarını karşılayabilir duruma geldi."

Kornea temininin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yetkiyle ve çoğu gönüllü vericilerin katkılarıyla yapıldığını aktaran Oltulu, vatandaşların kornea bağışı konusunda duyarlı olmasını istedi.

Oltulu, göz bankasındaki kornea sayısını arttırarak başka illerdeki hastaların da ihtiyacını karşılamaya gayret ettiklerini dile getirerek, "220 korneanın yaklaşık 70'ini kendimiz kullandık. Geriye kalan 150 korneayı da diğer şehirlerimize gönderdik. Bu bizi çok mutlu ediyor. Sadece Konya'daki hastalara hizmet etmiyoruz, Türkiye'nin dört bir yanındaki hastaların ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Yurt dışından gelen hastaların da olduğuna dikkati çeken Oltulu, "Bu hastalar bakanlığın verdiği özel izinle ve belirlenen hastanelerde tedavi olabiliyor. Zaten Türkiye, sağlık turizmi açısından son yıllarda gittikçe önemli bir ülke haline geldi." ifadelerini kullandı.

9.11.2017 - 29810



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]