"Günde 100 miligram C vitamini mide kanseri riskini yüzde 26 düşürüyor"

Günde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri riskini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Kivi, çilek, turunçgiller, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir.

Günde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri riskini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Kivi, çilek, turunçgiller, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. Bir tatlı kırmızı biberde 95 miligram C vitamini var" dedi.

Mide kanserinden korunmada C vitaminin etkisini anlatan Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Mide kanserinin erkeklerde 5'inci kadınlarda ise 6'ıncı en sık görülen kanser türüdür. Mide kanseri çoğunlukla ileri evrede tanı alır. Ölüm oranları yüksek kanser türlerinden olduğundan korunmaya yönelik yaklaşımlar önem teşkil etmektedir. Mide kanserinde öncelikle risk faktörlerinin farkında olmak gerekir. Bu türün gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkilerde kilit görevi üstlenir. Erkek cinsiyet, tütün kullanımı, obezite, aşırı tuz tüketimi ve midede yaşayan Helikobakter Pylori bakterisinin varlığı başlıca risk faktörleridir. Ağırlıklı olarak et ve işlenmiş et mamüllerini tüketenlerde, midede 'nitrozaminler' olarak tanımlanan kanserojen maddeler de artar.  Diyetle alınan her 20 gram doymuş yağ, mide kanseri riskini yüzde 8 artırıyor" diye konuştu.

"BAKTERİ VE KANSEROJEN MADDE SAVAŞÇISI"

Vitamin C'nin diğer adı ile askorbik asit insan vücudunda sentez edilemediğini anlatan Yaşar, "Bu nedenle dışarıdan besinler yoluyla alınması gerekir. C vitamini güçlü antioksidan etkili vitaminlerdendir. Vücutta oluşan zararlı maddeleri toplar ve ortamdan uzaklaştırır. Bu etki ile hücre DNA'sını bu maddelerin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca kanserojen bakterilerden olan Helikobakter Pylori'nin üremesini ve kanserojen 'nitrozaminlerin' oluşmasını engeller. Mide kanseri tanısı alan ve midesinde Helikobakter Pylori bulunanların mide sıvısındaki C vitamini düzeylerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar C vitamininden zengin gıdalardan beslenenlerde mide kanseri riskinin azaldığını ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

"EK TAKVİYELERDEN DEĞİL BESİNLERDEN ALIN"

Günlük 100 mg c vitamini alımının, mide kanserini yüzde 26 oranında azalttığını bildiren Yaşar, "Bunun besinler yoluyla alımı yeterlidir, ek vitamin takviyelerine ihtiyaç yoktur. C vitamini ısı ile etkisini kaybedeceğinden gıdaların tercihen taze veya buharda pişirilmiş olarak tüketilmesi önemlidir. Meyvelerden kivi, çilek, portakal, limon mandalina gibi turunçgiller, sebzelerden ise brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. 1 orta boy kivi 90 mg, 1 kase çilek 85 mg ve 1 tatlı kırmızı biber ise 95 mg kadar C vitamini içerir" bilgisini verdi.

28.12.2020 - 50156



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]