Hastalar Yapay Kalple Mutlu"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, yapay kalp nakli yapılan hastaların büyük çoğunluğunun bu şekilde mutlu olduğunu, uygun kalp bulunmasına rağmen nakil istemediklerini söyledi.

Hastalar Yapay Kalple Mutlu

AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, yapay kalp nakli yapılan hastaların büyük çoğunluğunun bu şekilde mutlu olduğunu, uygun kalp bulunmasına rağmen nakil istemediklerini söyledi.

Bayezid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapay kalp uygulamalarının başarılı şekilde uygulandığını, ameliyatların ilk ABD'de başladığını bildirdi.

Yapay kalp naklinin yaşam süresini uzattığını vurgulayan Bayezid, eski yıllarda bunun organ nakline köprü olarak yapıldığını ancak sonrasında mutlaka kalp nakli yapmak gerektiğini dile getirdi.

Diğer Avrupa ülkelerinin de yapay kalp nakli kullanmaya başladığına değinen Bayezid, "Türkiye, en çok ve başarılı yapay kalp nakli yapan ABD ile Almanya'dan sonra üçüncü sırada bulunuyor. Bu, Sağlık Bakanlığımızın, Sosyal Güvenlik Kurumu ve bu konuda organ nakli merkezlerimizin başarısı. Çok iyi bir organizasyon var, başarılı çalışmalar söz konusu." diye konuştu.

Yapay kalp naklinin artık kalıcı tedavi olarak uygulanabildiğini anlatan Bayezid, nakil olan hastaların günlük yaşamına devam edebildiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesinde 200'e yakın kalp nakli yapıldı

Bayezid, Türkiye'de kalp nakli bekleyen 900 hasta olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yapay kalp nakilleriyle uzun yıllar yaşayan hastalar daha sonra organ nakline ihtiyaç duymuyor. Hastalara organ çıktığında 'Size kalp nakli yapalım' diye çağırıyoruz. Büyük çoğunluk nakil istemedi, yapay kalple mutlu olduklarını söylediler. Akdeniz Üniversitesinde 200'e yakın hastaya yapay kalp nakli yaptık. Dünyada da kalp bekleyen çok hasta var."

İspanya'da milyon nüfusa 25 kalp bağışı düştüğünü, Türkiye'de ise bu rakamın 5 veya 6 olduğuna dikkati çeken Bayezid, organ bağış oranlarının artırılması için beyin ölümünün halka iyi anlatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Nakil olan hastaların yaşamlarının öncesine göre konforlu ve uzun olduğunu aktaran Bayezid, "Böbrek ve karaciğer bağışlarında bilinç oluştu. İnsanlar böbreğinin birini veya karaciğerinin parçasını yakınlarına verebiliyor ama kalpte böyle bir şey mümkün değil. Mutlaka kadavradan bağış olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bayezid, kalp naklinin diğer organlardan farklı olduğunu, çıkarıldıktan sonra 5 saat içinde nakledilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

10.11.2017 - 29836



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]