Her Yıl 15 Bin Bebek Kalp Hastalığıyla Doğuyor

"Türkiye'de her yıl 15 bin civarında bebek, doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geliyor"

Her Yıl 15 Bin Bebek Kalp Hastalığıyla Doğuyor

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyir Kılıç, Türkiye'de her yıl yaklaşık 15 bin bebeğin kalp hastası olarak dünyaya geldiğini ve bunların yüzde 90'ının hayata tutunduğunu bildirdi.  Aynı zamanda Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevini de yürüten Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada canlı doğan her bin bebeğin yüzde 10'unun doğuştan kalp hastalığı olduğunu söyledi.

Söz konusu hastalığın hamilelikte teşhis edilmesinin önemini dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:   "Türkiye'de her yıl 15 bin civarında bebek, doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Bu şekilde dünyaya gelen bebeklerin yüzde 90'ı yaşıyor. Biz erken teşhis için 'fetal ekokardiyografi' dediğimiz, anne rahmindeki bebeğin kalp hastalıkları açısından taranması amacıyla yapılan ultrasonografi yöntemini uyguluyoruz. Fetal ekokardiyografiyle yüzde 90'ın üzerinde doğrulukla, doğumdan önce tanı alabiliyoruz. Bu sayede bebeğin kalp hastalığını önceden belirleyerek, erken müdahale gerektiren bir patoloji saptanması halinde, anne karnında buna yönelik tedaviler yapabiliyoruz. "

Fetal ekokardiyografinin gebeliğin 16-22 haftalık yasal döneminde yapılması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, şu ifadelere yer verdi:   "Kadın doğum uzmanı uygun görmesi halinde, yani annede diyabet gibi, bazı hastalıklar varsa, bir takım ilaçlar alıyorsa, genetik bir eğilim söz konusuysa, fetal ekokardiyografi yapılması için bize gönderir. Yoksa her gebeye fetal ekokardiyografi yapılması gerekmez. Burada iki sonuca varıyoruz. Birincisi, 'bebeğin doğumdan sonra tedavisi mümkündür, doğumu yaptırılabilir ama uygun bir merkezde yapılsın ve de şu ilaç hazır bulundurulsun' deriz. İkincisi de 'bunun doğumdan sonra tedavisi çok zordur, birden fazla ameliyat gerektirir. Yaşam sansı azdır. Dünyada da Türkiye'de de yasal sonlandırma hakkı verilen bir gruptur. İstiyorsanız sonlandırabilir' diyoruz. Yasal sonlandırma hakkı olan aileler için hiçbir zaman 'gebelik sonlandırılmalıdır' demeyiz. Emin olmadığımız hiçbir raporun altına da imza atmayız. Emin olduktan sonra bebeğin böyle bir durumu varsa biz sadece bilgilendiririz. Bunu yaparken de hataya düşmemek için bir konseyle, mükerrer sayıda bakarak, aileye bildiririz. Arzu ederlerse böyle bir hakları var, kendileri karar verirler. "

Ailelerin tepkilerini anlatan Kılıç, "Bir kısım aile, ne olursa olsun bu bize verilmiş bir bebektir, biz onu istiyoruz' derler, gebeliği devam ettirirler. Bir kısmı da  'madem böyle bir hakkımız var' diyerek, gebeliği sonlandırırlar " dedi.  Kılıç, ESOGÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Pediatrik  Kardiyoloji Merkezi'nin Eskişehir ve bölge halkına fetal ekokardiyografi hizmeti veren tek merkez olduğunu belirterek,  fetal ekokardiyografinin anneye ve bebeğe kesinlikle bir zararının bulunmadığının da altını çizdi.  -Beta mikrobuna dikkat Doğuştan kalp hastalıklarının yüzde 20'sinin morarma ile kendini gösterdiğini yüzde 80'inde ise morarma yaşanmadığı için yetişkinlikte bile ortaya çıkabildiğini bildiren Kılıç, çocuklarda sonradan oluşan kalp hastalıklarının ise romatizmal olduğunu vurguladı.  - "Her üst solunum yolu enfeksiyon değildir "

Çocuklarda romatizmal kalp hastalığına boğaz enfeksiyonu ve özellikle beta mikrobunun sebep olduğunu aktaran Kılıç, şunları kaydetti: "Her üst solunum yolu enfeksiyon değildir. Eğer hasta 2-15 yaşlarında, yüksek ateşi var ama gözlerinde sulanma yoksa, boğazı kıpkırmızı olmuş, ağrıyor ve boyundaki lenf bezleri şiştiyse, enfeksiyon riski olduğu için mutlaka tedbir alınmalıdır. Okul taramalarında ve toplumsal taramalarda 'beta mikrobu'nun saptanması ve onun tedavi edilmesi ulusal bir politikaya dönüştürülmesi gerekir. Bu önemlidir. Sağlık Bakanlığı'nın mutlaka yapması gereken bir politikadır. Üniversitelerin de bu politikanın içerisinde yer alması gerekir. Toplumsal taramalarla beta mikrobunun önüne geçilerek, romatizmal kalp hastalığının önlenmesi de mümkün. Artık bu kader değil, ileri ülkelerde görülmüyor. " - Eskişehir

28.6.2014 - 14851



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]