'HPV' virüsüne karşı hayati 'aşı' ve 'tarama' uyarısı

'HPV' virüsüne karşı hayati 'aşı' ve 'tarama' uyarısı Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker: "Rahim ağzı kanserinde yıllık 600 bin vakanın yarısı ölümle sonuçlanıyor" Kayseri Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.

'HPV' virüsüne karşı hayati 'aşı' ve 'tarama' uyarısı

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker:

"Rahim ağzı kanserinde yıllık 600 bin vakanın yarısı ölümle sonuçlanıyor"

KAYSERİ - Kayseri Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker, kadınlara rahim ağzı kanserine neden olan "HPV" virüsü ile ilgili uyarılarda bulunarak, "Rahim ağzı kanserinin önemli handikabı vaka sayısının yarısının ölüm sonuçlanmasıdır" dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker, ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle, kansere neden olan HPV virüsü hakkında bilgiler verdi. Aker, "Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında görülen 4'üncü sıklıktaki kanserdir. Yaklaşık olarak her yıl 600 bin vaka ile karşılaşmaktayız. Rahim ağzı kanserinin önemli handikabı, vaka sayısının yarısının ölüm sonuçlanmasıdır. Dolayısıyla tarama programları bizim için çok önemlidir. Rahim ağzı kanserinin sebebi HPV virüsüdür ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Dolayısıyla rahim ağzı kanserlerini önlemeye karşı HPV aşıları ülkemizde ve dünyada çok önemli bir yer edinmektedir. Ülkemizde de son günlerde HPV aşısının 9'lu versiyonu piyasaya sürülmüştür. Dolayısıyla 9 ve 14 yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarda iki doz olmak üzere aşılama yapılabilir. 14 yaş üzerindeki kadınlarda ise 3 doz şeklinde devam edilebilir" ifadelerini kullandı.

Kanserin erken teşhis edilmesine taramalarında önemli olduğunu dile getiren Aker, "HPV aşısını kaçırmış olanlar veya yaptıramayacak güçte olan insanlar ise tarama programlarına muhakkak gelmesi gerekmektedir. Ülkemizde ulusal bir tarama programı mevcuttur. KETEM'ler ve ASM'ler aracılığıyla ücretsiz olarak taramanızı yaptırabilirsiniz. Tarama programları sayesinde rahim ağzı kanserlerinde çok erken dönemde yakalayabilmekteyiz. Bu da bizim tedavi şansımızı arttıran bir durum. Dolayısıyla yıllık kadın doğum muayenelerinize ve kontrol ihmal etmeyin" şeklinde konuştu.

23.1.2023 - 64103



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]