Ibm'in Desteğiyle Kanser Araştırmaları Hız Kazanıyor

Tüm dünyada insani sorunların çözülmesine adanan 1.5 milyon PC'nin kullanılmayan bilgi işlem gücünü birleştiren World Community Grid, kanser araştırmaları için gerekli temel süreçlerden hızlandırdı. "Kanseri Yenmeye Yardım Etmek" adlı proje kapsamında araştırmalara hız kazandıracak yeni bilgisayar sistemi, bilimadamlarının, kanserle bağlantılı proteinin yapısını daha kolay keşfetmesini ve tedavi geliştirmesini mümkün kılan süreci hızlandırıyor ve otomatikleştiriyor.

Ibm'in Desteğiyle Kanser Araştırmaları Hız Kazanıyor

World Community Grid, kanser araştırmacılarının “kristalleşme” adını verdiği süreci algılayabilen bir bilgisayar sistemi geliştirdi. Bugüne kadar manuel olarak tespit edilen kristalleşme süreci, normalde kıvamlı bir sıvı halinde olan maddeyi katılaştırarak, X-ışını incelemesi için hazır hale getirdi. Yeni sistem, kristalleşmiş proteini gösteren görüntülerin %80’ini başarıyla algıladı.


Kristalleşmenin otomatikleşmesiyle, manuel işgücüne oranla protein başına 6 kat daha fazla görüntü, çok daha kısa bir zamanda tanımlandı. Kristalleşmiş proteinlerin incelenmesi, araştırmacıların kanserin oluşma şeklini ve potansiyel olarak nasıl önlenebileceğini belirlemesini sağlayacak. DNA, atomlar, mineral ve kimyasallar gibi pek çok moleküler araştırmada rol oynayan kristalleşme sürecine dair gelişme; ilaçların, elektronik aygıtların ve yeni malzemelerin üretilmesini sağlayacak.




Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi ve IBM Gelişmiş Araştırmalar Merkezi’nde misafir bilimadamı olan Dr. Igor Jurisica, uygulamayla ilgili olarak, “Bu ilerleme, World Community Grid’in bilim dünyasına kazandırdığı muazzam değeri bir kez daha gösteriyor. Bilgisayarını kullanmadığı zamanlarda, bilgiişlem gücünü bilimsel araştırmalara bağışlayan gönüllülerin, bu gelişmeye olanak sağladıkları için kendileriyle gurur duyması gerekir.” dedi. IBM Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimleri Enstitüsü Kıdemli Mühendisi ve Program Direktörü Dr. Joseph Jasinski ise ilerlemenin, kanseri daha iyi anlamamız için çok değerli bir katkı sağlayacağına inandığını belirtti.




Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2007 yılında tüm dünyadaki ölümlerin %13’ü kanserden kaynaklandı. 2008 yılında 12.7 milyon yeni kanser vakası görüldü ve kanserden ölenlerin sayısı 7.6 milyon olarak açıklandı. Önümüzdeki 20 yılda, tanı konulan yeni vaka sayısının 21 milyona, kanserden kaynaklanan ölümlerin ise 13 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.




World Community Grid: IBM’in önderliğinde, dünyanın önemli sorunlarından bazılarını ele alabilmek için, kişisel ve iş bilgisayarlarının ortak gücünü bir araya getirmeyi amaçlayan, gönüllü bir küresel harekettir. World Community Grid, bugüne kadar iklim modellemesi, AIDS ve kanser gibi konularda yapılan 9 araştırmaya destek verdi. Grid bilgiişlem yapısı; yüksek maliyetli bir süper bilgisayar üretilmesine gerek kalmadan, çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayarak, yüksek düzeyde bilgiişlem kapasitesine sahip büyük bir sistem oluşturulmasını sağlıyor. World Community Grid’e 1.5 milyondan fazla bilgisayar kayıtlı ve siz bu satırları okurken, 500.000’den fazla kişi, bilgisayarlarının boş durduğu zamanı bağışlamak için oturum açmış bulunuyor.




Help Conquer Cancer: World Community Grid tarafından 2007 yılında başlatılan projeye katılan gönüllüler, bugüne kadar kanser araştırmasına, günde ortalama 54 yıllık işleme bedel katkıda bulundu. Bilgisayarla yapılan tanımlamanın nitelik ve nicelik açısından sağladığı avantajlar sayesinde, proje; 19.2 milyon deneyden elde edilen ve kanserle bağlantılı olabilecek 12.500 özgün proteine ait 100 milyon görüntü ve haritadan meydana gelen büyük bir arşive sahip bulunuyor. Arşiv, çok sayıda protein veritabanıyla; meme, prostat ve çocukluk çağı lösemisi gibi kanser türlerinin tedavisinde yeni keşiflere kaynak sunuyor.

17.7.2010 - 1575



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]