"İltihaplı bağırsak hastalığı olanlar tedavilerini aksatmamalı"

ÇİN'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 4 ay gibi kısa bir sürede Antarktika hariç tüm kıtalara yayılan Covid-19 salgınında vaka sayısı 1 milyonu aştı.

ÇİN'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 4 ay gibi kısa bir sürede Antarktika hariç tüm kıtalara yayılan Covid-19 salgınında vaka sayısı 1 milyonu aştı. Virüs en çok kronik hastalıkları olanlar ile yaşlıları etkilerken bu hastalıklardan biri de iltihabi bağırsak hastalıkları oldu.

Salgın sürecinde inflamatuvar bağırsak hastalarının nasıl davranmaları gerektiği konusunda akıllarında soru işaretleri olduğuna değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Koronavirüsün inflamatuvar bağırsak hastaları olarak bilinen ülseratif kolit ve Crohn hastalarında hangi sıklıkta görüldüğü, ne kadar risk taşıdıklarına dair henüz somut bir veri olmasa da, bu hastaların tedbiri elden bırakmaması gerekir" dedi.

İnflamatuvar bağırsak hastaları için de tüm bireylerde olduğu gibi hastalıktan korunmanın birinci öncelik olması gerektiğine işaret eden Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe'den Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, enfeksiyon riskini azaltmak için sık sık ellerin sabunlu su ile yıkanması, ağız ve burnun maskeyle kapatılması, insanlarla 2 metreden yakın temas edilmemesi, evden çıkmama tedbirlerine uyulması ve dışkıda virüs bulunabileceğinden fekal-oral bulaşma riskinin ortadan kaldırılması amacıyla umumi tuvaletlerin kullanılmasından kaçınılması gerektiğini söyledi.

İLAÇLARIN KESİLMESİ RİSKİ ARTIRIR

Bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan bağırsak hastalarında koronavirüsün nasıl seyrettiğine dair kesin bir veri olmadığını vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, "İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının tedavisinde giderek artan oranda bağışıklığı baskılayıcı (immunosupressif) ilaçlar ve biyolojik ajanların kullanılmasının olumlu etkilerinin yanında, bağışıklık sistemine olan etkileri nedeniyle enfeksiyonlara yatkınlığı artırdığı ve bu bağlamda da Covid-19 açısından taşıdığı riskler hastalar tarafından merak edilmektedir. En baştan söylenmelidir ki, bu konuda elimizde hiçbir veri yoktur. Yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada, bağışıklığı baskılayıcı tedavi alan 2 bin 600 inflamatuvar bağırsak hastasında Varicella Zoster Virüs (VZV), Herpes Simplex Virus (HSV-Uçuk Hastalığı), Cytomegalovirus (CMV) ve Epstein–Barr virus (EBV) enfeksiyonları saptanmış olmakla beraber, bunlar arasında SARS-CoV-2 yoktur. Bu enfeksiyonun saptandığı hastalarda ortak özellik, şiddetli aktif hastalığın olması ve azathiopurin kullanımıydı. Çalışmada şiddetli mevsimsel grip vakası ve de mevsimsel grip nedeniyle ölüm gözlenmedi" şeklinde konuştu.

Mevcut pandemi nedeniyle olası riskleri dikkate alarak inflamatuvar bağırsak hastalarında bağışıklığı baskılayıcı tedavinin duraklatılmasının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Uluslararası İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Dernekleri'nin ortak görüşü, bu ilaçlarla sağlanan hastalık kontrolünün, ilaçların bırakılması ile ortaya çıkacak aktif hastalığın sahip olduğu riskler ve olası gelişebilecek komplikasyonlardan daha fazla olduğudur" dedi. 

Bazı ilaçların hastanede uygulanması zorunluluğunun bu dönemde ülseratif kolit ve Crohn hastalarını endişeye sevk ettiğini dile getiren Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Mevcut durumda bir yandan sağlık hizmetlerinin önceliği var olan enfeksiyonla mücadeleye ayırması, diğer yandan inflamatuvar bağırsak hastalarının hastane ortamlarında hastalığa yakalanma korkuları bu ilaçların alınmasında bazı aksamalara yol açmaktadır. Bununla beraber bilinmelidir ki, koronavirüs ile mücadeleden bağımsız olarak kronik hastaların hastanelerdeki tedavileri devam etmektedir. Ayrıca bu hizmetler hastaların olası enfeksiyon kapma riski dikkate alınarak maksimum önlemler alınarak sürdürülmektedir. Dolayısıyla, hastanelerde belirli aralıklarla biyolojik ilaç tedavilerini alan hastalar tedavilerini değil durdurmak, tüm korunma önlemlerini alarak aksatmadan sürdürmelidir" uyarısında bulundu.

KOLİT VE CROHN HASTALARINA 7 ÖNEMLİ UYARI

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, ülseratif kolit ve Crohn hastalarına bu dönemde alması geren 7 önemli tedbiri şöyle sıraladı:

"1. Mesalamin etken maddeli ilaçların kullanılması sürdürülmelidir.

2. Kortizon kullanmaya başlanmamalı, alınıyorsa da mümkünse en kısa sürede bırakılmalıdır.

3. Biyolojik ajanlar genellikle güvenilir ilaçlardır, durdurulmalarına ait bir tavsiye yoktur, ilaçlar alınmasa bile etkileri aylarca devam eder, dolayısıyla da ilaçları almaya devam edilmelidir.

4. Hastalıkla ilgili veya başka bir nedenle planlanan acil olmayan ameliyat varsa, ertelenmelidir.

5. Özellikle immunosupresif tedavi alan hastalara influenza (grip) aşısı önerilmelidir.

6. Acil ve önemli bir durum olmadıkça doktorunuza gitmek yerine, soru ve sorunlarınızı mümkünse sanal ortamda ya da telefonla görüntülü şekilde sormanız yararlı olacaktır."

- İstanbul

15.4.2020 - 44577



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]