İnme Gençleri de Tehdit Ediyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Uzman Dr.

İnme Gençleri de Tehdit Ediyor

CEM ŞAN - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Uzman Dr. Cemile Haki, inmenin (felç) son yıllarda gençlerde de oldukça sık görüldüğünü belirterek, "Özellikle obezite, sigara ve çeşitli bağımlılık yapıcı madde kullanımları gençlerde inme görülme sıklığını artırıyor." dedi.

Haki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin, beyin kanaması ve daha sık görülen damar tıkanmasına bağlı olarak beynin bir ya da birkaç fonksiyonunu kaybetmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

İnmenin yüzde 80 damar tıkanması, yüzde 20 beyin kanaması şeklinde oluştuğunu ifade eden Haki, "Dünyada yılda ortalama 17 milyon kişi inme geçiriyor. 6 milyon kişi de inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Her 6 kişiden biri hayatı boyunca bir defa inmeyle karşı karşıya kalıyor. Ülkemizde de oldukça sık oranlarda inme vakalarını görüyoruz. 2016 verilerine göre, ülkemizde 14 dakikada bir kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiği saptandı." diye konuştu.

"Acil müdahale gerektiren bir hastalık"

Pek çok faktörün inmeye neden olduğunu vurgulayan Haki, şöyle devam etti:

"Genetik faktörler olabilir. Onun dışında yaş önemli bir faktör. Yaş ilerledikçe inme görülme olasılığı artıyor. Hipertansiyon en sık inme nedenleri arasında. Diyabet, kolesterol yüksekliği, sigara, obezite, kalp hastalığı, bunlar da inmenin en sık nedenleri arasında yer alıyor. İnme, kalp krizi gibi acil müdahale gerektiren bir hastalık. İlk 4,5 saat içinde hastaneye gelen hastalara toplardamar yoluyla damar açıcı tedavi uygulanabiliyor. İlk 6 saatte geldiyse anjiyografik yöntemlerle pıhtının çıkarılması yapılabiliyor. 'Endovasküler tedavi' dediğimiz anjiyografik yöntemlerle müdahale, büyük damar tıkanmalarında uygulanan bir tedavi. Hasta ne kadar erken gelirse bu tedavilerin faydası daha fazla oluyor."

Haki, inmenin artık gençleri de tehdit ettiğini belirterek, "İnme her yaşta görülebiliyor ama özellikle 60 yaşın üzerinde çok daha fazla görülen bir hastalık. Son yıllarda gençlerde de oldukça sık oranlarda görülüyor. Özellikle obezite, sigara kullanımı, çeşitli bağımlılık yapıcı madde kullanımları gençlerde de inme görülme sıklığını artırıyor." ifadelerini kullandı.

Mekanik trombektomi yöntemi

Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Nurhan Çelik de Sağlık Bakanlığı, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla geçen yıl martta hastaneleri bünyesinde inme merkezi açıldığını söyledi.

İnme merkezinde, tıkayıcı beyin damar hastalığında önce toplardamar yoluyla ilaç tedavisine başlandığını belirten Çelik, "1,5 yıldan beri ilaç tedavisi yapılıyor. Yaklaşık 120 hastayı bu şekilde tedavi ettik. Yaklaşık bir aydan beri de 'mekanik trombektomi' dediğimiz, tıkanan damardaki pıhtının anjiyo ile çıkarılması işlemi yapılıyor." dedi.

"Dünyada uygulanan son tedavi yöntemi"

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Yavuz Durmuş da "mekanik trombektomi" işlemi için hastaların uygun saat diliminde hastaneye getirilmiş olması gerektiğini vurguladı. Durmuş, şunları kaydetti:

"Bir dakikada ölen nöron sayısı yaklaşık 2 milyon. Onun için bu hastalıkta dakikalar çok önemli. Hastalara müdahale etmek için zamanla yarışıyoruz. Mekanik trombektomi yönteminde kasıktan girilen küçük bir iğne ve kateterle tıkalı ana damara ulaşıp, stent ve kateterler yardımıyla pıhtıyı çıkarıp, o damarın tekrar işler hale gelmesini sağlıyoruz. Bu yöntemin uygulanmasına 26 Eylül'de başladık. Bir aylık süreçte 11 vakaya bu yöntemi uyguladık. Bunlardan biri 22 yaşında, diğeri de 28 yaşında olan hastalarımızdı. Çok yüz güldürücü sonuçlar elde ettik. Bu, dünyada uygulanan en son tedavi yöntemi. Biz de bu yöntemi hastanemizde rahatlıkla uygulayabiliyoruz."

4.11.2017 - 29694



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]