İstanbul Eczacı Odası tarafından ilaç reklamına karşı başlatılan imza kampanyası sürüyor. Eczanelerde toplanan imzaların yanısıra Kadıköy, Mecidiyeköy, Galatasaray ve Bakırköy'de meydanlarda imza stantları açıldı. Kampanya boyunca 1 milyon imza toplanması hedefleniyor.
Televizyon ve radyolarda ilaç reklamını serbest bırakacak olan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın 11. maddesinin geri çekilmesi için düzenlenen kampanya, tüm İstanbul'daki eczanelerde halkın katılımıyla sürecek. Kampanya kapsamında İstanbul Eczacı Odası tarafından dağıtılan bildiride ise şöyle deniliyor:
Bu Hapı Yutmayacağız! İlaç Reklamına Karşı 1 Milyon İmza İlaç Reklamı Öldürür! “Reçetesiz” ilaçların radyo ve televizyonlarda reklamının yapılmasını serbest bırakacak yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde.
Biz eczacılar, ilaç reklamına karşı halkımızı uyarıyor, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın 11. maddesinin geri çekilmesi için düzenlediğimiz imza kampanyasına katılmaya çağırıyoruz.
Çünkü ilaç reklamı gereksiz ve yanlış ilaç kullanımını teşvik edecek, çok ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açacaktır.
“Reçetesiz” kapsamına alınmış da olsa, her ilaç aynı zamanda bir zehirdir. Reçetesiz ilaçların halka tanıtımını serbest bırakan bu düzenleme gereksiz ilaç tüketimini, yanlış ilaç kullanımını, bunlara bağlı ilaç zehirlenmelerini öngörülemez oranda artıracaktır.
Dünyadaki zehirlenmeye bağlı ölümlerin yarısı ilaç zehirlenmelerinden kaynaklanmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda tanık olduğumuz zayıflama hapından ölümler bizleri bu konuda daha fazla kaygılandırmaktadır. Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlı “ilaç olmayan” bu destek ürünlerinin kullanımında bile sağlığı tehdit eden, ölümlere varan sonuçlar yaşanmıştır. “Reçetesiz ilaç” diye tanımlanan ve Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olan ürünlerin reklamı yapılarak yanlış kullanılmasının nasıl sonuçlar doğuracağını düşünmek bile istemiyoruz.
İlaç reklamının serbest bırakılması reçetesiz ilaç sayısında artışa neden olacak, reçetesiz ilaçlar devlet tarafından ödenmediği için vatandaş ilacını kendi cebinden almak zorunda kalacaktır. Üstelik reçetesiz kapsamına alınacak ilaçların fiyatı kat be kat artacak, ilaç şirketleri kendi ürünlerini satmak için harcadıkları reklam giderlerini de fiyata ekleyerek halkın cebinden alacaklardır.
İlaç reklamının serbest bırakılması; bazı çevrelerin daha fazla para kazanmasını sağlayacaktır, ama bunun bedelini ödeyecek olan halkımız olacaktır.
Halk sağlığına büyük tehditler içeren bu yasa maddesi onaylanmamalı, ilaç reklamının serbest bırakılmasına yönelik girişimlerden vazgeçilmelidir.
İstanbul Eczacı Odası
4.2.2011 2 - 4943
|