Kafkas semenderinde kitrid mantarı hastalığı görülmedi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, nesli tükenme tehdidi altındaki Kafkas semenderinde yaşamını etkileyen kitrid mantarı hastalığının görülmediği bildirildi.

Kafkas semenderinde kitrid mantarı hastalığı görülmedi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesince (RTEÜ) yapılan araştırmada, nesli tükenme tehdidi altındaki Kafkas semenderinde, yaşamını etkileyen kitrid mantarı hastalığının görülmediği bildirildi.

RTEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Altunışık öncülüğünde "Kafkas semenderinde (Mertensiella caucasica) Chytridiomycosis varlığının araştırılması" kapsamında çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Kafkasya bölgesine endemik olan ve Türkiye'nin sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ölçütlerine göre kırmızı listede "Hassas hayvanlar" kategorisinde yer alan Kafkas semenderinin Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu'da yaşayan popülasyonlarında kitrid mikrobunun bulaşıp bulaşmadığının araştırıldığı ifade edilen açıklamada, bu kapsamda Kafkas semenderinin yaşadığı sucul habitatlarının kalitesinin de analiz edildiği bildirildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen proje sorumlusu Doç. Dr. Abdullah Altunışık, 7 farklı popülasyondan toplam 70 bireyin derilerinden sürüntü örneği alınarak DNA izolasyonlarının yapıldığını belirtti.

Altunışık, şunları kaydetti:

"Ardından Real-time PCR tekniği kullanılarak kitrid mantarı hastalığının bu canlılara bulaşıp bulaşmadığı tespit edilmeye çalışıldı. Elde edilen sonuçlar bireylerin hiçbirinde kitrid mantarı hastalığının olmadığını gösterdi. Tehdit altında olan bir tür olması nedeniyle varılan bu sonuç tarafımızca olumlu karşılanmıştır. Su kalite sınıflandırmasına göre genellikle birinci kalite içilebilir su kalitesinde olan habitatlarda yaşayan bu tür genellikle yüksek rakımlı yerlerde, antropojenik etkinin (insan etkisi) nispeten daha az olduğu temiz sulak alanlarda yaşamaktadır."

18.5.2023 - 65745



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]