Kahveyi Mutlaka Sütlü İçin

Kahvenin sütle içilmesi daha sağlıklı ama "sütü" de süt olmalı!

Kahveyi Mutlaka Sütlü İçin

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, kahvenin sütle tüketilmesi uyarısında bulundu, Kahve tüketiminin insan sağlığı açısından bazı yararları olsa da aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi.


Kahveden çok, kahveye konulan yan ürünlerin zarar verdiğini belirten Sayın, bu yan ürünlerden doğal olmayanların tamamen zararlı olduklarını kaydetti.


Kahveyle birlikte, süt, Kahve kreması, Kahve beyazlatıcısı ve süt tozu kullanıldığını anlatan Sayın, bunlardan süt dışındakilerin insan vücudu için tehlikeli maddeler içerdiğini öne sürdü.


KAHVE BEYAZLATICILARA DİKKAT


Kahve kremaları ve beyazlatıcılarda, sütle ''uzaktan yakından ilgisi olmayan'' katkı maddeleri bulunduğunu ileri süren Sayın, ''Süte yakın tadın yakalanmaya çalışıldığı ürünlerdir. Katkı maddelerinin alerji yaptığı, kansere yol açtığı, bağışıklık sistemi ve obeziteyle ilişkili gen dokusuna zararlı etkileri olduğu yönünde halen araştırmalar yapılıyor. Ayrıca, açlık-tokluk hissi veren hormonlarla teması üzerinde çalışılıyor'' diye konuştu.


Kahve tüketiminde kullanılan yan ürünlerdeki katkı maddeleri arasında, maltodekstrin, glikoz şurubu, melamin, soya proteinleri, laktoz ve gluten, sodyum kazeinat ve asit düzenleyici tuzlar ve tam hidrojenize pamuk ve palm yağı gibi maddelerin bulunduğuna dikkati çeken Sayın, şöyle devam etti:


''Maltodekstrin, mısırdan elde edilir. Kullanım alanı çok geniş ve Kahve beyazlatıcılarının tümünde mevcut. Glikoz şurubu, kanımızda dolaşan şekliyle şekerdir. Direk hücre içine girebilecek kadar küçük bir moleküldür. Ağızdan alındığı andan itibaren sindirim süresi diye bir vakit kaybı yoktur, acilen kana karışır. Başka kaynaklardan da alıyorsanız, sık ve fazlaca kullanımı, insulin direnci, hipoglisemi açısından hiç de iyi niyetli değildir. Melamin, benim çocukluğumda tabak yapımında kullanılırdı. Plastik türevidir, kanserojendir. Soya proteinleri..Doğal soya tabiatta kaldı mı acaba? Laktoz ve gluten, tolerans bozukluğu olanlar kullanmamalı. Sodyum kazeinat ve asit düzenleyici tuzlar, tansiyonu hemen yükseltmez, ama 1 günde kullanılan doz arttıkça glikozun da bu tuzların da etkisini tartışmaya başlayabiliriz. Tam hidrojenize pamuk ve palm yağı, margarinin ta kendisidir. Bunu suda erir hale getirmek için de diğer bir katkı maddesi olan 'emülgatör' mecburen kullanılır. Topaklanma önleyici, aroma verici...Derken, bu Kahve beyazlatıcıları günde birden fazla kullanıyorsanız, sağlık açısından güvenilirliğinin tartışılmasında fayda olabilir.''


KADINLARA DAHA ZARARLI


-Kadınlarda kemik erimesini hızlandırır-


Tüketicilerin yan ürünleri kullanarak kahvenin acı tadını azaltmaya çalıştığını anlatan Işın Sayın, ''İlla kullanılacaksa da gerçek sütten elde edilmiş süt tozları tüketilmeli'' ifadelerini kullandı.


Kahve tüketiminin kadınlar üzerinde daha çok zararlı olacağını öne süren Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ''Kahve, kandaki kalsiyumun idrarla atılmasına neden olduğundan devamlılığında, özellikle kadınlarda kemik erimesini hızlandırır. Bu nedenle, kahveyi, içerisinde kalsiyum bulunduran sütle içersek, bu dengeyi biraz da olsa korumuş oluruz'' dedi.


Vücudun, gıdalarda bulunan kalsiyumun yarısını aldığını aktaran Sayın, 30'lu yaşlardan itibaren, bu oranın yüzde 30'a düştüğünü vurguladı. Bu nedenle faydalı minerallerin vücuttan atılımının azaltılması gerektiğine dikkati çeken Sayın, ileri yaş gurubunun buna daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.


ÇAY VE KOLA KONTROL ALTINDA TUTULMALI


Uzman Diyetisyen Sayın, vücuttaki mineral oranını düşürmemek için çay, kola ve Kahve gibi içeceklerin kontrol altına alınması gerektiğini anlattı.


Kahvenin zararlarını azaltmak için bazı alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Sayın, şu önerilerde bulundu:


''Kahve, krema ya da beyazlatıcı yerine sütle içilmelidir. Acıyı azaltmak için Kahve oranı düşürülüp su oranı arttırılabilir. Kahveden vazgeçemiyorsanız, kalsiyum içeren gıdalardan kalsiyum desteği yapılmalıdır. Mesela, sofrada yoğurt eksik edilmemeli.''


Mehmet Ali Derdiyok - AA

4.3.2013 1 - 12155



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]