Kanser Sonrası Meme Cerrahisi

Meme kanseri, bayanlarda en sık görülen kanserlerdendir. Tüm kanserlerde olduğu gibi düzenli muayeneler ve erken tanı ile tedavisi mümkün olabilir.

Kanser Sonrası Meme Cerrahisi

Acıbadem Bursa Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Okumuş, memede kısmi ya da tam kayıp nedeniyle oluşan şekil bozukluğunda hastanın isteği doğrultusunda memenin yeniden yapılmasının ya da onarılmasının mümkün olduğunu ifade etti.


Memenin yeniden yapılması ya da onarılmasının, memenin cerrahi olarak çıkartılmaya başlaması kadar eski olduğunu belirten Dr. Okumuş, şunları söyledi: ' Bugüne kadar memenin yeniden yapılması ve meme onarımıyla ilgili plastik cerrahide çok sayıda yöntem kullanılmıştır. Günümüzde de memedeki probleme göre farklı teknikler kullanılarak meme onarımları başarıyla yapılmaktadır.


Dr. Okumuş, memedeki problemlere bağlı olarak başvurdukları yöntemlere de değindi.


Tek Memede Kayıp


Dr. Okumuş, sağlam meme büyük ise diğer meme ile orantılı olarak küçültülerek simetrik bir görüntü oluşturulabildiğini sağlam meme normal boyutta ise sırt ya da karından alınacak doku yardımı veya protez yardımıyla çıkartılan memenin onarılabildiğini aktardı. Dr. Okumuş, problem çok küçük ise yağ enjeksiyonlarıyla da eksikliğin giderilebildiğini belirtti.


Meme alındığında göğüs kası çıkartılmamış ise kasın altına protez yerleştirilerek onarım yapılabildiğini, eğer göğüs kası da çıkartılmış ise karından ya da sırttan doku kaydırılarak meme onarımının yapılabildiğini ifade eden Dr. Okumuş, gerekli görülürse hastaya protez de uygulanabildiğini aktardı. Dr Okumuş: ' Eğer karın ya da sırt uygun değilse mikro cerrahi yöntemlerle kalçadan ya da bel bölgesinden doku taşınarak da meme oluşturulabilir' dedi.


İki Memede Kayıp


Seyrek görülebilen bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Okumuş, tek memede oluşan kısmi kayıplarda kullanılan yöntemlerin iki memede oluşan kısmi kayıplar için de geçerli olduğunu söyledi.


Dr. Okumuş : 'Tüm meme onarımlarında olduğu gibi ilk önce kişinin kendi dokusuyla onarım tercih edilmelidir. Her iki memesi çıkartılmış hastalarda yine karın kullanılarak tek ameliyatla iki göğüs birden onarılabilir. Eğer karın uygun değilse protezle kombine edilen sırt kasları çift taraflı kullanılarak ön tarafa taşınır . Eğer göğüs kasları çıkartılmamışsa ve diğer yöntemler uygulanamıyorsa sadece protez kullanılarak onarım yapılır ' dedi.


Meme oluşturulduktan sonra son şeklini alması için 3-4 ay geçmesinin gerektiğini belirten Dr. Okumuş, memenin son şeklini almasının ardından, işlemin en son basamağı olan, meme başının ve çevresindeki kahverengi kısmının oluşturulduğunu belirtti.


Dr. Okumuş, ayrıca meme onarımı işleminden önce kanser cerrahi müdahalesini  yapacak hekimle bağlantı kurularak onarım zamanının konuşulması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Okumuş ;


' Kanser, memenin alınması ile tamamen yok ediliyorsa ve tedavisi bitmiş kabul ediliyorsa onarım memenin alındığı anda yapılabilir. Böylece kişi memesini kaybetmemiş olur. Eğer ameliyat sonrası kişinin sıkı takibi gerekiyorsa, ışın, ilaç ya da cerrahi tedavisi devam edecekse veya onarım amaçlı yapılan doku ya da protez tekrar oluşabilecek kanserli alanları gizleyecekse, en az bir yıl ara verilip tedavinin bitmesi ve kanserli dokunun tamamen temizlendiğinden emin olunması gerekir' dedi.


Dr. Okumuş, problemsiz geçen onarım süreci sonunda ameliyatlı memede ,başarılı sonuçlar elde edilebildiğini, genelde aynı ameliyat sırasında sağlam olan memede de düzeltmeler yapılarak daha estetik sonuçlar oluşturulabileceğini söyledi.


Dr. Okumuş, meme kanseri onarımının eskiden olduğu gibi sadece memenin çıkartılmasından ve kanserli alanın uzaklaştırılmasından ibaret olmadığını ifade ederek memenin yokluğunun kişide oluşturacağı psikolojik problemlerin hesaba katılarak onarımın  planlanması gerektiğini bildirdi.

18.1.2011 - 4282



İlgili Diğer Yazılar
Kansere karşı
Kansere karşı 'arı zehri' ilacı
"75 yaşında erkek meme kanserini yendi"
"75 yaşında erkek meme kanserini yendi"
Babada prostat varsa kızında meme kanseri görülebiliyor
Babada prostat varsa kızında meme kanseri görülebiliyor
Meme kanserinin son yıllarda artış göstermesinin sebepleri!
Meme kanserinin son yıllarda artış göstermesinin sebepleri!
Denizli
Denizli'de 'Meme Kanseri Farkındalık' ayı etkinliği
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]