Ac�badem Adana Hastanesi T�bbi Onkoloji Uzman� Prof. Dr. H�seyin Abal�, kanser t�rlerinin yar�s�n�n baz� basit �nlemlerle hi� geli�meyebilece�ini belirterek, “Sigara ve di�er t�t�n �r�nlerini t�ketenlerde kanser riski 2 ila 10 kat daha fazla. �lkemizde her y�l 100 bin ki�i t�t�n t�ketiminin neden oldu�u hastal�klar sebebiyle hayat�n� kaybediyor. Bu nedenle kansere kar�� al�nabilecek �nlemlerin ba��nda sigara ve alkol kullan�m�ndan uzak durmak geliyor” dedi.
Sadece sigaran�n de�il alkol�n de kanserojen bir madde oldu�una dikkat �eken Prof. Dr. Abal�, �zellikle g�nl�k 25 ml.’den fazla alkol al�nd���nda bir�ok kanser t�r�ne yakalanma riskinin art�rabildi�ini kaydetti.
KI� G�NE��NE DE D�KKAT ED�N
Cilt kanserinin bir t�r� olan melanom g�r�lme s�kl���n�n her ge�en g�n artt���n� belirten Prof. Dr. Abal�, g�ne�ten gelen ve cilt kanserine neden olan UVA ve UVB ���nlar�n�n saat 10.00 ila 16.00 aras�nda en y�ksek seviyede oldu�unu s�yledi. Prof. Dr. Abal�, karl� bir ortamda kardan yans�yan �����n miktar� ile ili�kili olarak UV miktar�n�n artabilece�ini, so�uk olmas� nedeniyle de bunun fark edilemeyebilece�ini belirterek, “Solaryuma girilmesini de tavsiye etmiyoruz, sonu�ta solaryum da kanserojendir. G�ne�e ��karken UV filtresi olan geni� bir g�ne� g�zl���, ���k ge�irmeyen k�yafetler ve v�cudun a��k b�lgeleri i�in en az 30 koruma fakt�rl� koruyucu kremler kullan�lmas�n� tavsiye ediyoruz " dedi.
D�YET VE EGZERS�ZE �NEM VER�N
Prof. Dr. H�seyin Abal�, kilolu olman�n ve hareketsiz bir ya�am tarz�n�n kanser riskini art�rd���na dikkat �ekerek, ��yle devam etti:
"Kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine b�lerseniz v�cut kitle indeksini bulursunuz. V�cut kitle indeksinin 25 birimin alt�nda olmas�nda yarar var. V�cut kitle indeksini 20-25 aras�nda tutmak i�in sa�l�kl� beslenmeye dikkat etmek ve spor yapmak gerekiyor. Sa�l�k otoriteleri haftada 150 dakika orta �iddette egzersiz veya 75 dakika �iddetli egzersiz �neriyor. Merdiven ��kmak gibi basit hareketler bile hi� hareket etmemekten daha sa�l�kl�.”
KANSER� SOFRANIZDAN UZAK TUTUN
Ara�t�rmalar�n g�nde 5 ���n sebze-meyve t�ketmenin kanser riskini azaltt���n� g�sterdi�ini s�yleyen Prof. Dr. H�seyin Abal�, yiyecek-i�eceklerimize dikkat ederek de kanserden korunabilece�imizi s�yl�yor. Prof. Dr. Abal�, �u tavsiyelerde bulundu:
"Porsiyonlar�n�z�n miktar�n� k���lt�n. T�ketti�iniz ekmek miktar�n� azalt�n ve tercihen tam tah�l ile yap�lm�� olan kepekli ekmekleri tercih edin. �ekerli i�ecekleri s�k ve fazla t�ketmeyin. Her yemekte mutlaka salata t�ketin ve taze meyveyi sofran�zdan eksik etmeyin. Tuz t�ketimini azalt�n. Tuz hem kanserojen, hem de kalp ve damar hastal�klar�nda �l�m riskini ciddi anlamda artt�ran bir maddedir. K�rm�z et yerine bal�k ve tavu�u tercih edin. K�rm�z� et t�ketilecekse de az miktarda ve az ya�l� t�ketin. Salam, sosis gibi i�lenmi� k�rm�z� et t�ketmekten m�mk�n oldu�unca ka��n�n. "
ENFEKS�YONLARDAN KORUNUN
Bir�ok kronik enfeksiyonun kansere neden oldu�unun tespit edildi�ini anlatan Prof. Dr. H�seyin Abal�, “Bunlardan Bepatit B, Hepatit C, Helikobakter Pilori, Ebstein Barr Virus Enfeksiyonu, HIV ve HPV ilk akla gelenler. Bunlardan korunmak i�in hijyene ve a��lanmaya �nem verilmeli, korunmas�z cinsel ili�kiden ka��n�lmal�. Ancak unutulmamas� gerekir ki biz her �eyi do�ru yapsak bile yine de kanser geli�ebilir. Bu nedenle d�zenli olarak kanser tarama testleri, y�lda bir kez de check-up yapt�r�lmal�” dedi.
7.2.2015 1 - 16691
|