Kansere Neden Olan Düşünmediğiniz Etkenler!

Günlük hayatınızda farkında olmadan kansere davetiye çıkarıyor olabilirsiniz! Prof. Dr. Andaç Argon kanserden korunmanın yollarını anlattı...

Kansere Neden Olan Düşünmediğiniz Etkenler!

Nüfusun yaşlanması, katkılı ürünler tüketmek, teknolojinin yaydığı elektromanyetik dalgalar, çevre kirliliği kanserin son yıllardan giderek yaygınlaşmasının nedeni. Kanserden korunmak ise imkânsız değil ancak yaşadığımız hızlı çağa ayak uydurmak için çıktığımız koşuda molalar verip sağlığımızı ve yaşam düzenimizi gözden geçirmeliyiz. Bu şekilde kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden mümkün olduğunca korunabiliriz.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Andaç Argon, günlük hayatta kansere davetiye çıkan etkenleri ve korunmanın yollarını anlatıyor...

Ütü, saç kurutma makinesi ve su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri ciddi derecede elektromanyetik radyasyon yayıyor.

Özellikle kadınlar zamanlarının önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Isıtıcıları bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu vs bulundurmayın. Ütü çok ciddi oranda elektro manyetik dalgalar yayıyor. Her gün ütü yapmayın, kendinize bir ütü günü belirleyin ve oyalanmadan hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışın. Saç kurutma makinesini uzun dakikalar kullanmayın. Mümkünse evinizin baz istasyonları ya da yüksek gerilim hatlarından uzakta olmasına dikkat edin; ayrıca otoyollarının hemen kenarında yapılmış sitelerde oturmamaya çalışmalı ki dizel egzozuna en az maruz kalalım.

Uykusuzluğun kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır. Gece uykusu ciddi oranda kanserden koruyan bir faktördür. En geç gece yarısı saat 01.00'de ışıksız bir ortamda uykuya geçmemiz lazım ki bizi kanserden koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlasın. Erişkinlerin günde 7,5 saat aralıksız uyumaları zorunludur. Gündüz telafi uykuları aynı faydayı sağlamaz. Vücut kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece ve karanlıkta salgılıyor. Bu nedenle gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riski düzenli uyuyanlara göre daha fazla.

Teknolojinin insanlığa faydaları kadar zararları da var. Cep telefonundan saç kurutma makinesine, ütüden, bilgisayara ve televizyona kadar etrafımızdaki pek çok teknoloji ürünü iyonizan olmayan radyasyon yayıyor. Atom bombası ve nükleer bir savaş sonucu maruz kalınacak iyonizan radyasyondan çok bizi daha çok ilgilendiren iyonizan olmayan radyasyon. Bu radyasyondan ne kadar kendimizi koruyabilirsek kanser riski de o kadar düşer. Bunu başarabilmek ise mümkün. Elimizden düşüremediğimiz cep telefonundan işe başlayabiliriz. Günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşmayın ve mutlaka kulaklıkla konuşun. Evde cep telefonu yerine ev telefonunu kullanmayı tercih edin.

Kimyasallara maruz kaldığımız diğer bir alan bazı giysiler ve oyuncaklarda kullanılan azo boyarlar ve tehlikeli kimyasallardır. Özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilen çok ucuz giyecek ve oyuncaklar bu açıdan risklidir. Giysilerimizi seçerken dikkatli olmalı, bu ürünlerden uzak durmalıyız. Organik olmayan gıda maddelerinde yüksek oranda kimyasallar olduğunu unutmayın. Bu nedenle en iyisi mevsimin sebze ve meyvelerini tüketmektir.

Eğer yaşamımızda ciddi stres oluşturan bir faktör varsa en iyisi ondan kurtulmaktır. Bu mümkün değilse stresle baş etme yöntemlerini uygulamalıyız. Örneğin; düzenli spor yapabilir, seyahat edebilir, hobiler edinebiliriz. Sanatla ilgilenebilir, çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunabiliriz. Bunlar bizi günün stresli rutininde kurtaracaktır. Ruh sağlığımızı tehdit eden stresler için kesinlikle profesyonel destek almalıyız.

Çalışmalar gösteriyor ki; günde tek bir tane sigara içilmesi bile kansere sebebiyet verebilir. Üzerinde öldürür yazan bir suyu kimse içmek istemez öyleyse üzerinde öldürür yazan sigara neden içiliyor?Kaç tane içtiğiniz önemi yok. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı.

Sağlıklı bir yaşam için ideal kiloyu yakalamak şart. Tüm yaşamımız boyunca ideal kilomuzu koruyacak bir beslenme stili yaratmalıyız. Haftada yarım kilodan fazla et yememeliyiz. Unlu ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıyız. Mutfağımıza sağlıklı yağlar dediğimiz zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı ve mısır yağı dışında yağ sokmamalıyız. Her gün karışık salata, sebze yemeği ve makul ölçülerde mevsimin meyvelerinden yemeliyiz. Sucuk, salam gibi işlenmiş etlerden ve aşırı alkolden uzak durun. Tüm gıdalarımızın doğal, organik, katkı ve koruyucu maddeler içermeyen gıdalar olmasına özen göstermeliyiz. Sürekli organik ürünler talep etmeliyiz. Genetiği değiştirilmiş gıdalardan uzak durmalıyız. Yatmadan 3 saat evvel yiyecek tüketimine son vermeliyiz.

Gerek ideal kilomuzu korumak, gerekse de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için düzenli spor yapmalıyız. Haftada en az 3-4 gün, ideali her gün yapılacak olan yarım saatlik tempolu koşu aslında yeterlidir. İlaveten yapılacak aletli, aletsiz egzersizler sağlığımıza ek katkılar sağlayacaktır. İşe gidiyormuş gibi spor salonuna gitmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

Kanserden korunmanın en ucuz ve en etkili yöntemi ona yakalanmamaktır. Bunun için herkesin yılda bir kere check-up programına katılması gereklidir. Meme, kalın barsak, rahim ağzı, akciğer ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin rutin tarama programları vardır; hekiminizle bu konuyu konuşun. Bazı aşı programları (hepatit, rahim ağzı gibi) kansere karşı koruma sağlar. Menopoza girmiş kadınlarımızın sıkıntıları için uygulanan hormon replasman tedavisi dediğimiz hormon ilaçlarının yerine başka ilaçlar kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Genetik yatkınlığı olanlar, onkologları ile risk değerlendirmelerini yapıp, gerekli önlemleri almalı.

25.5.2015 - 17489



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]