Kansersiz yaşam elinizde

Kanser, tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sıralamasında ikinci sırada yer alan bir sağlık problemidir.

Kansersiz yaşam elinizde


Emsey Hospital'dan Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz Torun "1-7 Nisan Kanser Haftası" kapsamında giderek aratan öneme sahip kanser hastalığına karşı bilinçlendirme ve farkındalık kazandırmanın önemine dikkat çekerek özellikle kadınlar arasında yaygın olan kanser türleriyle ilgili bilgiler veriyor.

Çevresel faktörlere dikkat!

Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla oluşan bir hücre hastalığıdır. Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, % 90'nın nedeni çevresel etkenlerdir. Sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler (HPV, Hep-B/C…), dengesiz beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, hava kirliliği, bazı kimyasal maddeler ( katran, benzin, boya maddeleri, asbest..) değiştirilmesi mümkün çevresel faktörlerdir.

Meme kanseri görülme sıklığı artıyor

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kanserle savaş kapsamında erken tanı hayat kurtarıcı olabiliyor. Kadınların her ay kendilerini elle muayene etmeleri, periyodik olarak doktor muayenesi yaptırmaları gerekiyor. Hastanın yaşına ve doktorun tavsiyesine göre ultrason ya da yılda bir kez yaptırılacak mammografi görüntülemesi ile erken tanı ve teşhis mümkün oluyor. Erken tanıyı sağlamaya yardımcı uygulamaların yaygınlaştırılması ve kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha da önemli bir faktör olarak göze çarpıyor.

Kadınlar periyodik kontrollerini ihmal ediyor!

Genetik nedenler dışında çevresel faktörlerin en büyük kanser nedeni olduğu günümüzde erken tanı amacıyla kadınların kendi kendini meme muayenesinin yapılması, meme, rahim ağzı, cilt ve barsak kanserlerine karşı tarama programlarının takip edilmesi gerekiyor. Kadınlar tarafından birçok kez ihmal edilebilen belirtilere karşı özellikle; yılda bir kez yaptırılacak olan mamografi ile meme, smear ile serviks (rahim ağzı) kanserinin erken tanısı ve kesin tedavisi mümkündür. Periyodik olarak uygulanacak dışkıda gizli kan testi ve endoskopik incelemeler kolon-rektum kanserinin, düzenli dermatolojik muayene ise cilt kanserinin erken tanısına olanak sağlar.

Bu nedenledir ki, sağlıklı bireylerde düzenli tarama testleri ile kansere yol açabilecek lezyonların erkenden saptanarak tedavisi hayat kurtarıcıdır.

1.4.2016 1 - 20504



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]