Anadolu Sağlık Merkezi , hastanede damardan kemoterapi alan kanser hastalarının evde takibi amacıyla başlattığı "Kemoterapi Hastalarının Hastane Dışında Takibi " programı ile dünyada bir ilki gerçekleştiriyor.
Tamamen ücretsiz gerçekleştirilen bu program sayesinde hastalar, evlerine döndükten sonra bile kemoterapinin olası yan etkileri ya da hastalığın oluşturabileceği diğer sağlık problemleri açısından yakın takibe alınıyor.
Anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması olarak tanımlanan kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri. `70`li yıllarda sebebi bilinen ölüm nedenleri arasında ülkemizde dördüncü sırada yer alan kanserin, son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükseldiği belirtiliyor.
Genel olarak tüm kanser türlerinde bütün dünyada giderek artan bir grafik çizilmesine karşın, kanserin tanısında ve tedavisinde meydana gelen gelişmeler, kanser hastalarının sağ kalımında ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlıyor.
Kanser tanı ve tedavisinde önemli uzmanlık merkezlerinden biri haline gelmeyi hedefleyen Anadolu Sağlık Merkezi ise, özellikle kemoterapi hastalarının tedavisinde başlattığı yeni uygulama ile dünyada bir ilki gerçekleştiriyor.
Hastanede kemoterapi uygulanan kanser hastalarının evde takibi amacıyla başlatılan "Kemoterapi Hastalarının Hastane Dışında Takibi " programında, hastalar evlerine gittikten sonra onkoloji hemşireleri tarafından belirli aralıklarla telefonla aranarak kemoterapinin olası yan etkileri ya da hastalığın oluşturabileceği diğer sağlık problemleri açısından takip ediliyorlar.
Bu uygulamanın dünyadaki hiçbir kanser merkezinde bir örneğinin olmadığını ve ilk kez Anadolu Sağlık Merkezi tarafından uygulanmaya başlandığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Onat, uygulamanın kanser hastalarının tedaviye uyumunu artırdığını ve tedavi başarısını olumlu etkilediğini ifade ediyor.
Kemoterapinin kelime anlamıyla "ilaç tedavisi " olduğunu ifade eden Prof. Dr. Onat, bütün ilaç tedavilerinin birer kemoterapi olduğunun altını çizerek, "Ancak yanlış bir algılama ile kemoterapi, toplumda yalnızca kanserin ilaçla tedavisi olarak algılanıyor. Oysa, kalp, romatizma, migren gibi hastalıkların ilaç kullanılarak yapılan tedavisi de aslında kemoterapidir " diyor.
12.2.2011 - 5133
|