Kırmızı Etin Yanında Mutlaka Salata Tüketin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, uygulanması kolay bazı beslenme kurallarına uyarak olası sağlık risklerini önlemenin mümkün olabileceğini söylüyor.

Kırmızı Etin Yanında Mutlaka Salata Tüketin
Ülkemizde et tüketimi özellikle Kurban Bayramı döneminde belirgin oranda artıyor. Normal zamanların aksine neredeyse her öğün sofralarda mutlaka bulunuyor. Buna bir de tatlı eklendiğinde, mide hastalıklarından tansiyon problemlerine kadar birçok sağlık sorununa davetiye çıkarılmış oluyor.

Son derece keyifli olan bayram dönemlerinde tüm aile bireylerinin bir arada toplandığı zengin sofralar ebetteki vazgeçmememiz gereken güzel geleneklerimizden. Ancak özelikle et tüketiminin normal dönemlerin çok daha üzerine çıkıldığı Kurban Bayramı'nda hem etin miktarına, hem de pişirme şekline dikkat edilmezse bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor. Sıcaklar ve beraberinde yağlı et, sakatat ya da tatlının ihtiyaçtan fazla yenmesi hem sağlıklı, hem kronik hastalığa sahip olan kişiler için risk yaratabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Kurban Bayramı'nı hem keyifli, hem de sağlıklı geçirmeyi sağlayacak beslenme önerilerini sıraladı.

KAHVALTIDA CİĞER KAVURMA TÜKETMEYİN

Bazı yörelerimizde hala kahvaltı sofralarında kurban kesilmesinin ardından hayvansal yağ ile kavrulan ciğer tüketiliyor. Hatta bazen bu beklentiyle öğlene kadar hiçbir şey yenmediği de olabiliyor. Bu şekilde tüketilen ciğerin kalp damarları için son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, hafif bir kahvaltı ile güne başlamanın enerjinin ve vücut dengesinin yerinde olmasını sağladığına işaret ediyor. Yaygın olarak tercih edilen bir besin olan ciğer, birçok vitamin ve mineralin kaynağı olsa da içeriğindeki kolesterol miktarından dolayı dikkatti tüketilmesi gerekiyor. Dana etinin 100 gramında yaklaşık 90 mg kolesterol varken, karaciğerde 300 mg kolesterol bulunuyor. Bu nedenle ciğer, ete göre de daha az miktarda ve kavurma olarak değil, domates, biber gibi sebzelerle sote edilerek tüketilmeli. Ayrıca yanında bol salatanın bulunması sindirim sağlığı açısından da önem taşıyor.

ÖĞÜNLERDEKİ ET MİKTARINI DENGELEYİN

Vücudumuz her gün belirli miktarda proteine ihtiyaç duyuyor. Et de iyi bir protein kaynağı olduğundan tüketilmesi gerekiyor, ancak fazlasının da zararlı olduğu unutulmadan.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, "Öğünler arasında tüketim miktarı dengelenmeye çalışılmalı. Örneğin öğle yemeğinde et yenildiyse, akşamına sadece tadına bakmak yeterli olmalı. Ayraca mutlaka sebze yemeğine de yer verilmeli " diyor. Yaşa, boya ve cinsiyete göre değişkenlik gösterse de günde 120 gr.dan fazla et tüketmemeye çalışılmalı.

HER ÖĞÜNDE MUTLAKA SALATA YİYİN

Özellikle kırmızı et yoğun miktarda demir minerali içeriyor. Vücudun daha sağlıklı çalışabilmesi, enzim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi, halsiz kalınmaması için demir son derece gerekli. Ancak, vücut bu minerali daha iyi kullanabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Bunun sağlanması için de yemeklerin yanında bol miktarda limonlu ve sirkeli yeşil yapraklı salata bulundurulmasına özen göstermek gerekiyor. Aynı zamanda doygunluk hissi de sağlayan salatalar sayesinde yemekten sonra gelen tatlılara hayır demek de kolaylaşıyor.

SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN

Her bayramın vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda da dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, "Bayramda mutlaka tatlı yapılacaksa, sütlü tatlılar gibi hafif tatlılar tercih edilmeli. Hamur işi ve şerbetli tatlıları az miktarda tüketmeye çalışmalı, aşırıya kaçmamalı. Özellikle aç karnına tatlı yemek, kan şekerini ciddi ölçüde bozarak daha fazlasını yeme ihtiyacı doğuracaktır " diyor.



Bu noktalara dikkat edilmediği sürece ani kan şekeri bozuklukları, kolesterolün artışı, sindirim sistemi ve tansiyon problemleri ile karşılaşma riskinin bulunduğu unutulmamalı. Özellikle diyabetli kişilerin tatlı tüketimi konusuna ayrı bir dikkat gerektirdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, "Bu kişiler tatlandırıcı ile yapılmış tatlılara tercih etmeli. Eğer kan şekerleri kontrol altındaysa 2 topu aşmayacak şekilde dondurma da tüketebilirler " diyor.

 

 

29.8.2017 - 28648





İlgili Diğer Yazılar
Ofis Yaşamında Sağlıklı Beslenme İçin 5 Altın Kural
Ofis Yaşamında Sağlıklı Beslenme İçin 5 Altın Kural
Yapraklarında 7 Fayda Gizli!
Yapraklarında 7 Fayda Gizli!
Kış Aylarında Kilo Almama Tüyoları
Kış Aylarında Kilo Almama Tüyoları
Kış Sebzeleri Hastalıklara Meydan Okuyor!
Kış Sebzeleri Hastalıklara Meydan Okuyor!

Yanlış Diyet Strese Neden Olarak Kilo Aldırabilir
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler

'Ölümden Başka Her Derde Deva' Besin: Çörek Otu
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Lahananın Bilmediğiniz Faydaları
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Dişleriniz İyi Çiğneyemiyorsa Erken Bunayabilirsiniz
Kanserden, Depresyona Her Derde Deva Besin: Yaban Mersini
Kanserden, Depresyona Her Derde Deva Besin: Yaban Mersini

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? | İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]