Mardin'de bir ilk... Hastaya yapay damar takıldı

Mardin'de bir ilk... Hastaya yapay damar takıldı Sayılı illerde yapılan bu ameliyat Mardin'de ilk kez gerçekleştirildi Torasik Aorta'nın endovasküler yöntem ile damar değişimi, tamiri olan TEVAR işlemi Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirildi.

Mardin'de bir ilk... Hastaya yapay damar takıldı

Sayılı illerde yapılan bu ameliyat Mardin'de ilk kez gerçekleştirildi

MARDİN - Torasik Aorta'nın endovasküler yöntem ile damar değişimi, tamiri olan TEVAR işlemi Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirildi.

Gaziantep'te yaşayan 66 yaşındaki Hayrettin Şimşek, yüksek tansiyona bağlı aort damarında oluşmuş dev baloncuk şikayeti ile Mardin'e geldi. İyileşmesi için TEVAR yöntemi ile ameliyat olması gereken Şimşek'in ameliyatı sadece sayılı illerde yapılıyordu. Eski hastası olduğu Prof. Dr. Hayati Deniz ile görüşen Şimşek, ameliyat olabilmesi için Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yeterli donanım ve Tıp Fakültesinde güçlü bir ekibin olduğunu öğrendi. Şimşek, Gaziantep'ten Mardin'e ameliyat olmak için geldi. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Deniz, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülküf Karahan, Anestezi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Akelma'dan oluşan ekiple hasta Şimşek'e TEVAR operasyonu gerçekleştirilerek kapalı yöntemle yapay damar takıldı.

Kalp Damar Cerrahı uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, "Hastanenin çok hazırlıklı olduğunu, daha önceden de açık kalp ameliyatları yapmaya hazırlandıklarını geldiğimde de gördüm. Ameliyathaneleri, servisleri, anjiyosu çok iyi, aynı zamanda bu sadece malzeme işi değil. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Dekanımız Salim Bilici Hoca'nın oluşturduğu çok kuvvetli bir ekip var. Şimdi ben tek başıma bir kalp damar cerrahı olarak hiçbir şey yapamam. Burada çok iyi anestezi doktorları var. Anestezi hocamız Hakan Akelma, aynı şekilde kardiyoloji ekibinden Zülküf hocam var. Şimdi ekip sağlam olursa sağlam işler yaparsınız. Yoksa tek başınıza dünyanın en iyi hocası olsanız da hiçbir şey yapamazsınız" dedi.

"Bu işlem sayılı illerde yapılıyor"

İnsanlarda aort damarının yüksek tansiyon nedeniyle balonlaşmaya başlayabildiğini aktaran Deniz, "Bu hastamızın yaklaşık 5-6 yıl önce damarında yine baloncuk vardı ve damarı yırtıldı. Biz bu hastamızı acilen ameliyata aldık ve çok ölümcül olan hastamızı yaşama tutundurduk. Sonrasında o damarların incelmesine bağlı damarları biz takip ediyoruz. Bu defa göğsün diğer arka tarafındaki damarda genişleme oldu. Biz buna balonlaşma diyoruz ve her an patlayabilecek şekilde insanlara anlatıyoruz. Ölüm riski çok yüksek olan ameliyatlar ya da bu uyguladığımız kapalı yöntem işlemler yapılıyor. Bunlar sadece Türkiye'nin sayılı illerinde başarıyla yapılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Akdeniz'de Antalya'da bunlar başarılı bir şekilde yapılıyor. Bazı illerde yapılıyor ama rutin yapılamıyor. Oralara İstanbul'dan bir ekip gidiyor, yardımcı olup tekrardan geri dönüyor. Bu ameliyatları Türkiye'nin birçok yerinde bizde de yaptık diyebilirler. Ama genelde İstanbul'dan bir ekip gelir ameliyatı yapar ve geri döner. Biz burada tamamen kendi imkanlarımızla, Artuklu Üniversitesi'nin kardiyoloji hocasıyla aynı şekilde anestezi doçentiyle kalp damar cerrahi ile Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin altyapısıyla dışarıdan herhangi bir destek gelmeden yapılmış bir işlemdir. Kapalı ameliyattır. Kapalı ameliyatın açık kalp ameliyatına üstünlükleri var. Bu teknoloji gerektirir. Bu teknolojide hastanemizde var" diye konuştu.

Doç. Dr. Hakan Akelma, bu hastaya özel bir muamele yapılarak hastayı sedasyon ve tansiyonlarını kontrol altında tutarak, korkularını gidererek ameliyatın başarılı olması için başında durduklarını belirtti. Akelma, bu ameliyatların kapalı sistem olmasına rağmen riskli olduklarını ve mutlaka donanımlı bir ekibin ve bir anestezi ekibinin hastanın durulması gerektiğini ifade ederek başaralı işlemlerle dışarıdan gelecek vakaların artacağını söyledi.

Hastanın ameliyatını kapalı anjiyografik yöntemle yaptıklarını aktaran Doç. Dr. Zülküf Karahan, "Normalde açık ameliyatla bu hastaların ölüm riski yüzde 5 ile 10'un üzerinde. Biz, kapalı yöntemle bunu yüzde 5'in, hatta yüzde 1'in altına düşürebiliyoruz. Açık ameliyat riski hastalar için daha yüksek. Çünkü uzun süre hastanede kalabiliyorlar. Enfeksiyon riski var, göğsü tekrardan açılıyor. Bu hastamız daha önceden de ameliyat olmuştu. Onun için riski biraz daha fazlaydı. Biz ekip olarak hem kalp damar cerrahi hem anestezi hem de bizim anjiyografi laboratuvarındaki personellerimizle hastamızı kapalı bir yöntemle damarına başarılı bir şekilde yapay bir damar taktık" şeklinde konuştu.

Hasta Hayrettin Şimşek ise, hastanenin 4 yıldızlı otel olduğunu ve çok riskli olan ameliyatının Mardin Eğitim ve Araştırma hastanesinde gerçekleştirmek isteyip Gaziantep'ten Mardin'e geldiğini belirtti. Şimşek, ameliyatını yapan ekibe teşekkür etti.

27.5.2022 - 61349



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]