Meme Ağrısı Meme Kanseri Belirtisi Olabilir mi?

Meme ağrısı her kadının hayatı boyunca en az bir kez yaşadığı bir rahatsızlıktır. Her ne kadar meme ağrısı kadınlarda endişeye yol açsada, her zaman ciddi bir hastalığın belirtisi değildir.

Meme Ağrısı Meme Kanseri Belirtisi Olabilir mi?

ART Tıp Merkezi uzmanlarından Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sevil Öz meme ağrısı hakkında en çok merak edilen bilgileri verirken ağrıların ne zaman ciddiye alınması gerektiğini açıklıyor!

Meme ağrısı (mastalji) her yaş kadında görülebilen bir belirtidir. Meme ağrısını adete bağlı ve adete bağlı olmayan diye iki şekilde ele almak gerekir. Her ikisinin de tedavisi mümkündür. Her iki tip ağrı tek memede, her iki memede birden veya memenin sadece bir bölümünde olabilir.

 

Meme ağrısı tek başına nadiren meme kanseri belirtisi olmakla beraber yine de doktora gitmek ve ağrının nedenini mutlaka araştırmak gerekir.


 

Adete bağlı meme ağrısı nedir?


 

Genellikle adetten önceki bir haftalık dönemde hissedilir ve adet ile birlikte kaybolur. En sık 30-40 yaşlarında görülür. Hormon tedavisi gören menopozdaki kadınlarda da ağrı olabilir.
 Ağrının tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte yumurtlama döneminden sonra memede meydana gelen hücresel değişikliklerin gerginliğe ve ağrıya neden olduğu düşünülmektedir.

 

Doğum kontrol hapı ve ilaçlar memede ağrı yapar mı?


 

Doğum kontrol haplarının ve bazı depresyon ilaçlarının da ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Esansiyel bir yağ asidi olan GLA'nın (gamolenik asit) vücutta az olması da ağrıya neden olabilmektedir.


 

Ağrının ilaçlardan kaynaklandığı düşünülüyorsa ve şiddeti kişiyi rahatsız edecek derecedeyse, ilaçların daha düşük dozları denenmeli veya kesilmelidir. Doğum kontrol yöntemi olarak spiral gibi farklı yöntemler tercih edilmelidir.


 

Memedeki hormonal ağrıların azaltılması için neler yapılabilir?


 

Ağrı yapan ilaçların azaltılması veya kesilmesi mümkün değilse, GLA yağ asidini içeren primrose (çuhaçiçeği) yağı kullanılması, kahve ve çikolata tüketiminin azaltılması, yeterince sebze ve meyve tüketilmesi ve memeleri tam saran, sıkmayan ve destek veren bir sütyen kullanımı faydalı olabilir.

 

Ağrı çok fazla olduğunda antienflamatuar ilaç gurubu fayda sağlar. Daha ciddi ağrılarda östrojen hormonunu baskılayan ilaçlar faydalı olabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri olduğundan, sadece uzun süreli ve şiddetli ağrılarda doktor kontrolünde kullanmak gerekir.


 

Adete bağlı olmayan meme ağrısı nedir?

 

Bu ağrı doğrudan meme ağrısı olabileceği gibi, kas-eklem ağrısı, kalp ağrısı gibi ağrıların memeye yansıması şeklinde de olabilir. Başka organlardan yansıyan ağrılar dışındaki meme ağrılarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Her yaşta bu ağrılar görülebilir. Tedavisi adete bağlı ağrı tedavisi ile aynıdır.

 

Meme ağrısı meme kanseri belirtisi olabilir mi?

 

Unutmamak gerekir ki ender de olsa meme kanseri kendini ilk önce ağrı ile belli edebilir. Özellikle, sadece tek bir memede, yeni ve sürekli bir ağrı oluşmaya başladıysa ve ağrı sebepsiz yere artıyorsa doktora görünmenizde fayda vardır.

 

Burada önemli olan ağrının altında yatan önemli bir neden varsa atlanmamasıdır. Meme ağrısı sanılan bazı ağrılar başka organlardaki önemli hastalıkların da belirtisi olabilir ve doktora başvurarak, varsa bu tür bir hastalığa da erken evrede tanı konmasını ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Meme kanserinin başka belirtlleri nelerdir?


 

Ele kitle gelmesi veya memenin tümünün veya bir bölümünün şişmesi

 

Ciltte kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü


 

Meme başının içeri çekilmesi veya bir yöne çekilmesi


 

Meme başının veya meme cildinin kalınlaşması

 

Meme başı akıntısı ,özellikle kanlı akıntı


 

Koltuk altında kitle ele gelmesi


 

En sık görülen belirti memede ele kitle gelmesidir ve çoğunlukla hasta kendi fark eder. Tüm bu belirtiler meme iltihabı, meme kisti gibi selim meme hastalıklarının da belirtisi olabilirler ancak bunun ayırımı için mutlaka doktor kontrolü gerekir.

 

Memedeki kitle ve diğer belirtileri nasıl farkedebiliriz?

 

Meme kanserine karşı önlem almanın birinci koşulu kişinin memesini tanımasıdır. Meme nasıl bir organdır, nasıl muayene yapılır, hangi dönemde memede değişiklikler olur, memenin normal yapısı nasıldır; öncelikle bunları bilmek gerekir.

 

Kişi ancak memesinin normal halini bilirse, anormal bir şey olduğunda fark edebilir. Memenin normal hali ancak kendi kendine yapılacak aylık muayenelerle öğrenilebilir.

 

Kadınlar 20 yaşından itibaren her ay adetleri bitiminde kendilerini muayene etmelidirler.

 

40 yaşından itibaren ise düzenli olarak yılda bir mamografi ve ultrason yapılmalıdır.

 

Eğer kadın meme kanseri riski taşıyorsa daha erken takibe başlamalıdır ve takipler daha sık yapılmalıdır.

 

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

 

Ayna Karşısında: Önce dik durup kollarınızı yana sarkıtın, memenizde herhangi bir düzensizlik, derinin içe çekilmesi, meme başının bir tarafa veya içe çekintisi, renk değişikliği var mı bakın. Aynı işlemleri elleri iki yandan kalçanıza bastırmak suretiyle göğüs kaslarınızı kasarak ve son olarak da kollarınızı yukarı kaldırarak yapın.

 

Yatarak: Sağ memenizi muayene etmek için sağ elinizi başınızın arkasına getirin, sol elinizle meme başından başlayarak dairesel hareketlerle, parmaklarınızı hafif oynatarak tüm memenizi muayene edin. Muayene esnasında ince parmak hareketleriyle meme dokunuzu iyice hissedin ve meme dokunuzdan farklı dokuları algılamaya çalışın. Memenizde ele gelen bir kitle, şişlik, deride sertleşme, meme başında sertleşme, memede hassasiyet, meme başında akıntı gibi bulgular olup olmadığına dikkat edin. Aynı işlemi sol memeniz için tekrarlayın.


 

Koltuk altı muayenesi: Koltuk altı göğüs kasının hemen arkasındaki çukurdur. Hem ayakta hem yatarak her iki koltuk altınızı diğer elinizin parmaklarını kullanarak muayene edin. Ele gelen kitle veya hassasiyet olup olmadığına bakın.

 

15.10.2012 - 11496



İlgili Diğer Yazılar
Prof. Dr. Banu Atalar: "Meme kanserinde yaş ortalaması düştü"
Prof. Dr. Banu Atalar: "Meme kanserinde yaş ortalaması düştü"
Pestisitler meme kanseri riskini 9 kat artırıyor
Pestisitler meme kanseri riskini 9 kat artırıyor
Meme kanserinden korunmanın yolları
Meme kanserinden korunmanın yolları
Meme Kanserinde Radyoterapi Tedavileri
Meme Kanserinde Radyoterapi Tedavileri
Sigara ve Alkol, Meme Kanserini de Tetikliyor
Sigara ve Alkol, Meme Kanserini de Tetikliyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]