Bayındır Hastaneleri Radyoloji Uzmanı Dr.Cüneyt Yücesoy, meme kanserinin nedenlerinin çok iyi bilinmemekle birlikte, son araştırmaların, erken yaşlarda oluşan tümörün daha hızlı yayıldığını teyit ettiğini ve erken tanının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
Yücesoy, şöyle devam etti; “Mamografi halen erken tanıda en başarılı görüntüleme yöntemi olmanın yanı sıra ucuz, kolay uygulanır ve kolay erişilebilir olma özellikleri ile tarama için en uygun yöntemdir. Mamografinin yüksek duyarlılığına rağmen, meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 5-10’u mamografik bulgu vermeksizin fizik muayene bulguları ile ortaya çıkar. Bu nedenle mamografik tarama fizik muayene ile birlikte yapılmalıdır”
Meme kanserine yenik düşmemek için 40 yaşına gelen her kadının düzenli olarak mamografi yaptırmasının öneminine değinen Yücesoy, “Yapılan bazı kontrollü çalışmalara dayanarak tarama mamografisinin 40 yaşında başlanarak, yılda bir kez yapılması gerektiği vurgulanmaktadır” dedi.
Taramalarda ultrasonografinin kullanımını destekleyen veriler sınırlı ise de meme kanserinin tanı ve tedavisinde ultrasonografi rolünün giderek arttığına dikkat çeken Yücesoy, genellikle yoğun meme dokusuna sahip genç kadınlarda ve ailesel öykü nedeni ile artmış riskin varlığında, mamografinin normal olduğu ancak fizik muayenedeki şüpheli bulguların değerlendirilmesinde ultrasonografinin özellikle faydalı olduğunu söyledi.
Meme görüntüleme yöntemlerinden birinin de MR mamografi olduğunu ifade eden Yücesoy, fiyatı ve erişebilirliğinin sınırlı olması nedeni ile MR mamografinin bir tarama aracı olarak kullanımını uygun bulmadığını dile getirdi. Yücesoy, “Ancak MR, meme yapısından etkilenmediği için mamografi etkinliğinin sınırlı olduğu genç kadınlarda ve özellikle yüksek risk taşıyanlarda tercih edilebilir” dedi.
Meme taramalarında yeni görüntüleme yöntemlerinin günümüzde uygulama alanı bulduğuna işaret eden Yücesoy, dijital mamografinin bunlar arasında en ümit vadeden yöntem olarak ortaya çıktığını ifade etti. Yücesoy şöyle devam etti: “Meme kanseri tarama olgularında, klasik mamografi kanser olgularının görüntülenmesinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen bazı sınırlamalar içermektedir. Klasik mamografinin en önemli sınırlamalarından birisi görüntü elde edildikten sonra doz yetersizliği mevcut ise değiştirilme şansının olmaması ve arşivleme sırasında yıllar içinde oluşan görüntü kaybıdır.
Dijital mamografi ise klasik mamografiye göre bazı avantajlara sahiptir. Dijital mamografide görüntü elektronik olarak elde olunurken direkt olarak bilgisayar ortamında depolanır. Dijital mamografide bilgilerin elektronik ortamda olması nedeniyle görüntünün depolanması ve transferine olanak sağlar.
Ayrıca kullanılan bilgisayar yazılımları radyologun görüntüleri değerlendirmesine yardımcı olur.
24.10.2010 - 2729
|