Meyveli Sodalar Kanser Riski Taşıyor

C vitaminli meyveli gazoz ve meyve aromalı sodaların, ısıya maruz kaldıklarında kanserojen madde ürettikleri ortaya çıktı.

Meyveli Sodalar Kanser Riski Taşıyor

Türkiye 'de ilk kez gerçekleştirilen Gıda ve Kanser Sempozyumu'na meyveli sodalar damgasını vurdu. Sabah gazetesinden Safura Canturk'un haberine göre vitaminli meyveli gazoz ve meyve aromalı sodaların ısıya maruz kaldıklarında kanserojen madde ürettikleri belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, piyasadaki C vitaminli meyveli sodaları toplayarak kanserojen ölçümü yapacak. Sonuçlarına göre yasaklanması gündeme gelecek.

C VİTAMİNLİ MEYVELİ SODAYA DİKKAT!

Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) gerçekleştirdiği Gıda ve Kanser Sempozyumu'nda gıda katkı maddeleri masaya yatırıldı. Piyasada bolca tüketilen C vitaminli meyveli soda ve meyveli gazozlardaki kanser tehlikesine dikkat çekildi. TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıbbi Biyokimya uzmanı Prof. Fatih Gültekin, piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda, C vitaminli meyveli gazoz ve meyveli sodalarda koruyucu madde olarak 'sodyum benzoat' maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.

ÜRÜNLER TOPLATILACAK

C vitamini ile benzoatın aynı karışımda kullanılmasının kanser riski taşıdığını kaydeden Profesör Gültekin, "İçeceklerde çok sayıda koruyucu madde kullanılıyor. Konulan maddeler bozulmasın diye C vitamini de eklenebiliyor. C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat aynı karışımda birleştirildiğinde, ısı ve gün ışığına maruz kaldığında 'benzen' adlı madde ortaya çıkıyor. Bu madde kanserojendir" ifadesini kullandı.

BAŞKA MADDE KULLANABİLİRLER

Söz konusu durumun üretici firmalar tarafından bilinmediğine dikkat eken Prof. Gültekin, üretici ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Gültekin, "Bizim araştırmamız sonrasında Gıda ve Tarım Bakanlığı, piyasada son kullanma tarihi yaklaşmış bu ürünleri toplayarak analiz edeceğini açıkladı. Bu ürünlerde 'benzen' maddesinin ne oranda oluşup oluşmadığı ölçülecek. Kanserojen madde oluşumu söz konusuysa bu ürünler tamamen toplatılacak ve üretimi yasaklanacak. Üreticiler, bu iki katkı maddesinin yerine başka koruyucu madde kullanabilirler" diye konuştu.

İÇİNDEKİLERİ MUTLAKA OKUYUN

Tüketicileri içeceklerin içindekiler bölümüne mutlaka bakmaları konusunda uyaran Prof. Gültekin, "Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitamininin bir arada olduğu (askorbik asit) ürünleri tercih etmesinler" dedi.

27.5.2015 - 17507



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]