Mide yanmas�ndan �ikayet�i olanlar �zellikle ya�l� ve asitli yiyeceklerden uzak durun.
|
|
|
|
|
|
Mide yanmas�, her ya�ta g�r�lebilen, ancak 20 ile 50 ya�lar aras�nda daha s�k rastlanan yayg�n bir rahats�zl�k. Yanma hissi genellikle yemekten �nce veya yemekten 1-2 saat sonra hissedilmektedir.
Yemeklerden sonra mide yanmas� �ikayetiniz varsa �ncelikle buna neden olan yiyecekleri belirlemeli ve yanma hissini artt�ran besinlerden uzak durmal�s�n�z.
Mide yanmas�, g�n�m�zde milyonlarca insan� etkileyen ve ya�am kalitesini d���ren bir sa�l�k sorunudur ancak beslenmenizde yapaca��n�z de�i�ikliklerle b�y�k �l��de kontrol alt�na al�nabilir ve yol a�t��� rahats�zl�klar azalt�labilir.
M�DE YANMASINA NE �Y� GEL�R? NASIL �NLEN�R?
Mide yanmas� ya�amamak i�in ���nlerinizi hafif tutmal�s�n�z. Bunun i�in ha�lanm�� sebzeler ideal bir se�im olabilir. Vitamin ve mineraller bak�m�ndan zengin sebzeler hem yanmay� artt�ran mide asidi �retimini dengeler hem de lifli yap�lar�yla daha kolay tuvalete ��kman�z� sa�lar. Ancak gaz yapt��� bilinen brokoli ve asitli domates mide yanmas�na kar�� �nerilmiyor. Ye�il yaprakl� sebzeleri �i� veya ha�lanm�� olarak yiyebilirsiniz.
Posal� (lifli) meyveler midenize fazla y�k bindirmeden daha �abuk sindirilir. Bu sayede mide yanmas�n� artt�ran mide asidi �retimi minimum seviyede tutulabilir.
Mide yanmas�na iyi gelen yiyecekler s�ralamas�nda mide asidini tutan ve sindirilmesi nispeten daha kolay olan �i� sebzeler, lifli meyveler (muz, �eftali gibi asitli meyveler d���nda kalan meyveler), uzun s�re tok tutan tam tah�ll� g�dalar ilk s�ralarda gelmektedir.
Taze zencefili yemeklerinizde kullanabilir ya da zencefil �ay� olarak da t�ketebilirsiniz.
Yemek yerken duru�unuzu de�i�tirin. Yemek masas�nda dik konumda oturun.
Yedikten sonra biraz y�r�y�n. Bu sindirim sistemini uyarmak i�in idealdir.
Mide yanman�z� artt�ran hareketler ve pozisyonlardan ka��n�n .
S�k ve k���k ���nler halinde yiyin.
S�k� veya k�s�tlay�c� giysiler giymekten ka��n�n.
Yava� yava� ve yiyecekleri �i�neyerek yiyin.
Yemek yerken alkol al�m�ndan sak�n�n.
6.2.2015 1 - 16681
|
|