MS hastalığı nedir? Multiple Skleroz hastalığı belirtileri nelerdir?

Multiple Skleroz hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucunda beyin ve omurilikte çok sayıda plaklar oluşmasıyla gerçekleşir. Türkiye'de 35 bin kişiyi etkileyen hastalık, internette MS hastalığı belirtileri, MS hastalığı tedavisi ve MS hastalığı ölümcül müdür vb. şekillerde araştırılıyor. İşte MS hastalığıyla ilgili her şey…

MS hastalığı nedir? Multiple Skleroz hastalığı belirtileri nelerdir?

MS kısaltmasıyla bilinen Multiple Skleroz hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla gerçekleşir. Genç yaşlarda da görülebilen MS hastalığı dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye'de ise 35 bin kişiyi etkilemektedir. Vatandaşlar günden güne daha da bilenen bu hastalığı internette MS hastalığı belirtileri, MS hastalığı tedavisi ve MS hastalığı ölümcül müdür gibi cümlelerle araştırıyor. Sizler için MS hastalığını araştırdık. Multiple Skleroz hastalığıyla ilgili detaylar haberimizde…

MS HASTALIĞI NEDİR?


Multiple Skleroz hastalığı, halk arasında MS hastalığı olarak bilinir. MS hastalığı; kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla gerçekleşir. Hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür.

MS (Multiple Skleroz) hastalığı, santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin enflamatuar bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapılarını etkiler. Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içerisinde ve bu bölüm ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlayan sinir liflerinden oluşur.

MS'li hastalarda santral sinir sistemindeki bu beyaz maddede plak veya lezyon diye adlandırılan hasarlı alanlar görülür. Bu hasarlı alanlarda siniri çevreleyen miyelin denilen bir maddede kayıp gözlenir. MS hastalığında gelişebilecek reaksiyonlar önceden bilinemez. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu nedenle MS hastalığını tanımlayabilmek çok zordur. Sinir sisteminde etkilenen yere ve etkilenme derecesine göre, MS hastalığının tipi ve şiddeti hastadan hastaya değişir.

MS hastalığının belirtileri ve tedavisi kişiye özeldir. Benzer şekilde gelişen ve aynı bulgularla seyreden iki MS'li hasta bulabilmek mümkün değildir. Hastalığın bireyin kendisinde ve hastalar arasında farklı seyretmesi, hastalığın zamanlamasını, beyinde tuttuğu yeri ve bulguların şiddetini farklı kılmaktadır. Genel alarak MS'li olgularda, beynin veya omuriliğin kontrol ettiği herhangi bir fonksiyonun tamamının ya da yarısının kaybı gözlenir.



MULTİPLE SKLEROZ (MS) HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?


MS hastalığının belirtileri kişiye göre değişiklik gösterir. MS'li hastalar, aşağıdaki yazdığımız problemlerin herhangi birini ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilir.

• Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,

• Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.

• Görme kaybı, çift görme,

• İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,

• Kabızlık,

• Konuşma bozukluğu,

• Cinsel fonksiyon bozuklukları,

• Denge kaybı, bulantı,

• Yorgunluk,

• Depresyon,

• Kısa süreli hafıza problemleri,

• Yutma zorluğu

MS hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS'li hastalar genellikle yeni gelişen duyu bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtiler ile doktora gider. MS hastalığının belirtilerinin her hastada birbirinden farklı olabileceğini unutmamak gerekir.

MS hastalığı belirtileri, miyelin konusu ile doğrudan bağlantılıdır. Merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve koruyan "miyelin " isimli bir tür kılıf vardır ve bu kılıf sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olur. MS'de miyelin kılıfı hasara uğrar ve bazı bölgelerde yok olur. Hasar gören bu bölgeler 'plak' olarak da adlandırılır. Miyelin sadece sinir liflerini korumakla kalmaz. Sinir liflerinin görevlerini yerine getirmelerini de sağlar. Miyelin yok olduğunda veya hasar gördüğünde, sinirlerin beyine giden veya beyinden gelen elektrik uyarılarını iletebilme kapasiteleri engellenir. Bu durum çeşitli MS belirtilerine neden olur.

En belirgin MS belirtileri, halsizlik, yüzde veya vücutta uyuşma ve karıncalanma, hissizlik, yorgunluk, denge problemleri, görme bozuklukları, kas sertleşmesi, bozuk konuşma, bağırsak veya mesane problemleri, dengesiz yürüme (ataksi), cinsel işlev sorunları, ısıya hassasiyet ve kısa süreli bellek sorunları şeklinde yazılabilir.



MS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?


MS hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte tedavi kişiye özel olmalıdır. Tedaviye erken dönemde başlanılması çok önemlidir. Hastalık genellikle 20-50 yaş arasında görülmektedir. MS hastalığı ne kadar erken başlarsa o kadar sert seyretmektedir. MS atağı geçiren hasta hayatı boyunca başka bir atak geçirmeyebileceği gibi değişken sıklıkta ataklar yaşayabilir. Ataklar halinde görülmediği ve düzelmeye izin vermeyen sürekli ilerleyen formları hastayı daha fazla etkilemektedir. MS'in ataklarla başlayıp daha sonra ara vermeden devam eden tipleri de mevcut. MS hastalığının tedavisine ataklar sırasında gecikmeden başlanmalıdır. Erken dönemde başlanan MS hastalığı tedavisi, hastalığın ileride hasar bırakmasını engeller.

MS hastalığının tedavisinde koruyucu tedaviler büyük rol oynamaktadır. MS atakları hissedilir hissedilmez vakit kaybetmeden bu konuda uzman olan bir doktora görünmek, MS hastalığı tedavisinin ilk adımıdır. MS ataklarını teşhis edebilecek beyin ve omurilik MR'larının çekilmesi, beyin omurilik sıvısından örnek alınarak yapılan testler ve elektro fizyolojik testler tedavide uygulanacak yöntemler için belirleyici olmaktadır. Yapılan tetkikler sonrasında beyinde görülen plakların sayısı MS hastalığının seyrini ve derecesini göstermektedir. MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedaviler, atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır. Çok sık MS atağı geçiren hastalarda atak sayısının azaltılması için interferon tedavisi uygulanmaktadır.

MS hastalığı tedavisinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Kronik MS hastası olma riski taşıyan, tek atak geçiren hastalarda bağışıklık sistemini baskılayan koruyucu tedavilerin uygulanması önerilmemektedir. MS hastalığının tedavisinde özellikle hastalığın az görülen ağır tipleri için de artık tedavi seçenekleri bulunmaktadır. MS tedavileri bağışıklık sistemini baskıladıkları için ciddi risklere neden olabilmektedir. Bu sebeple MS hastalığı tedavisi yakın kontrol altında tutulmalı ve uzman sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır. MS hastalığı doğru tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altında tutulabilir.

MS ATAKLARI NASIL ENGELLENEBİLİR?


MS ataklarını engelleyebilmek için aşağıda maddelenenler tavsiye edilir.

• Sizi çok yoracak etkinlik ve işlerden kaçının.

• Düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

• Alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri kullanmayın.

• Hareket edin.

• MS şikayetlerini artırabilecek olan hamam, sauna gibi sıcak ortamlar yerine ılık su tercih edin.

• Depresyondan uzak durmaya çalışın.

• Dondurulmuş hazır gıdalar kullanmayın.

MS HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜDÜR?


MS hastalığı, ölümcül veya bulaşıcı bir hastalık değildir. Anne-babadan çocuklara geçmez. Ancak birinci derecede bir yakını hasta olanın, bu hastalığa yakalanma ihtimali yüzde 5, ikisi hasta olanın yüzde 10 oranına çıkar.

11.7.2019 - 40266



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]