Nefesin Kıymetini Bilenler 32.Ulusal Kongre Solunum 2010'da Buluştu!

Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH olarak, toplumlar tarafındanaz tanınan ancak hekimler tarafından iyi bilinen bir kronik akciğer hastalığınedeniyle yaşamını kaybediyor

Nefesin Kıymetini Bilenler 32.Ulusal Kongre Solunum 2010'da Buluştu!

Her yıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişiise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle ölüyor. Türkiye’de bir yıldaortalama 15 bini geçen sayıda akciğer kanseri vakası görülüyor.


Göğüs hastalıkları alanında Türkiye’nin ilk bilimsel meslek kuruluşu “Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği” tarafından düzenlenen “32. Ulusal Kongre SOLUNUM 2010” Antalya’da gerçekleştirildi. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısınaSolunum 2010 Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, TÜSAD Koah Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen ve TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir konuşmacı olarak katıldılar.


TÜSAD’in 40. Yıl kutlamalarına denk gelen SOLUNUM 2010, ayrıca 2010 Dünya Akciğer Sağlığı Yılı olması nedeni ile önemli bir misyona da hizmet etti. Akciğer hastalıklarından kaynaklan ve sürekli artış gösteren ölüm oranlarına dikkat çekmek amacı ile Uluslararası Göğüs Hastalıkları Organizasyonları 2010 yılını “Dünya Akciğer Sağlığı Yılı” olarak ilan etti.


Bu yıl kuruluşunun 40. Yılını kutlayacak olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) yıl içerisinde devam ettirdiği ve ettireceği “akciğer sağlığı konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek” faaliyetlerine kongre kapsamında da büyük önem verdi. SOLUNUM 2010 Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, dünyada her yıl yüz milyonlarca insanın akciğer hastalıklarıyla yani tüberküloz, astım, pnömoni, influenza (grip), akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi sağlık problemleri ile uğraşmakta olduğunu ve yine 10 milyondan daha fazla sayıda kişinin bu sebeplerle hayatını kaybetmekte olduğuna dikkat çekti.


Kronik solunum hastalıklarının dünyadaki bütün ölümlerin % 7’sini ve dünya çapında hastalık yükünün % 4’ünü oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Filiz Koşar, bu hastalıklardan en çok etkilenen grubun yaşlılar, gençler, vücut direnci düşük ve bakımdan yoksun kişiler olduğunu bildirdi. Ayrıca bazı hastalıklar arasında da birbirini kötü yönde etkileyerek ölümü kolaylaştırma gibi bir sinerji söz konusu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Filiz Koşar bu hastalıklar arasında tüberküloz, HIV/AIDS, influenza (grip) ve astım ve KOAH ve akciğer kanseri olduğunu açıkladı.


Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık % 20’sinin akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşmakta olduğunu bildiren TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, kalp hastalıkları ve nörolojik sorunlardan sonra sıralamada akciğer hastalıklarının geldiğine dikkatleri çekti.


Prof. Dr. Can Öztürk “Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH olarak, toplumlar tarafından az tanınan ancak hekimler tarafından iyi bilinen bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle yaşamını kaybediyor. Heryıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle ölüyor.Kalp hastalıklarından ölenlerin sayısının 8 milyon olduğunu düşünürsek, bu rakamların ne kadarönemli olduğu ortaya çıkıyor.


Nitekim KOAH’lı hastalar yetişkin nüfusun % 5-10’unu oluşturuyorve sadece Avrupa ülkelerinde yılda 30 milyar Euro’luk bir ekonomik kayba yol açtığı hesaplanıyor.

27.10.2010 - 2798



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]