Omurilik Pili İle Ağrılara Son

Omuriliğe pil takma yöntemi ile hastanın ağrılarını engellemek artık mümkün.

Omurilik Pili İle Ağrılara Son

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ağrı Kliniği bölümü'nce Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa bir hastaya uygulanan Spinal Kord Stimülasyonu ( omuriliğe pil takma) yöntemi ile hastanın omuriliğine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek ağrıya neden olan sinir iletimi engellenecek.

Diyarbakır surlarına çıkarken düşerek belden aşağı felç olan ve 7 yıldan beri ağrı çeken Nihat Özaslan (35) nın ameliyatı için İstanbul'dan Diyarbakır'a gelen Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özaydın ve D.Ü. Hastaneleri Ağrı Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hasan Önder ile birlikte yaptığı açıklamada; hastaya uyguladıkları ileri bir ağrı tedavisi tekniği olan Spiral Kord Stimülasyonu uygulaması ile sinir sistemi kaynaklı ağrılara son verilebileceğini söyledi.

Bölgede ilk kez Dicle Üniversitesi Hastanesinde uygulanacak olan bu tedavi yöntemi ile ilgili bilgi veren Ağrı Uzmanı Prof. Dr Süleyman Özaydın: "Bugün burada yaptığımız işler omuriliğe ağrı kontrolü için bir elektrot ve pil yerleştirilmesi işlemidir. Bu dünyada da ülkemizde de birkaç yıldır yapılan ve ağrı tedavisinde gelinen son tedavi uygulamalarından biri olarak tanımlanabilir " dedi.

Ancak gelişmiş hastanelerde yapılabilir

Ülkemizde de çeşitli gelişmiş hastanelerde bu tedavi uygulamalarının sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özaydın; "Bu tedavi uygulamasındaki amaç, ağrı ileten lifler üzerine yerleştirilecek bir elektrot ve pil aracılığı ile ağrının iletiminin durdurulmasıdır. Bu tedavi tam anlamıyla bir tedavidir. Çünkü bu hastalarımızda artık bir sinir sistemi hastalığı kronikleşmiş bir problemdir ve birçok tedavi uygulamalarına, ameliyat uygulamalarına, ilaç uygulamaların ve geleneksel tedavi uygulamalarına rağmen ağrının giderilmemesi, bu hastalarımızın günlük yaşam kalitelerini engellemektedir. Bizim amacımız, bu hastaların ağrı iletimini bir biçimde engellemek, günlük yaşam kalitelerini artırmaktır. Bu ameliyatlarda teknoloji cihazlar kullanılmaktadır. Elektrotlar tam olarak ağrı iletiminde kilit rol oynayan omurilik zarının üzerine yerleştirilir. 3 -4 hafta hasta kontrol edilir, kontrollerde hastanın bu tedaviden yararlanıp yararlanmadığı tespit edilir. Eğer hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma tespit edilirse o elektrot hastanın vücuduna yerleştirilecek bir pille ömür boyu kalıcı hale getirilir " şeklinde açıkladı.

Diyarbakır'da ilk kez yapılan bir uygulama

Bu uygulamanın Diyarbakır da ilk kez Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ağrı Kliniğinde yapılan bir uygulama olduğunu ifade eden Özaydın; "Bu uygulamaların geri ödemelerinin devlet tarafından verilmesi büyük bir olanaktır. Çünkü bu hastalar hem işlerini yapamamakta, hem de defalarca ağrılarının etkisiyle tedaviler görmektedir. Bu hastaların ameliyatları hem kendilerine hem de devlete çok fazla maddi yük getirmektedir. Böyle uygulamalarla hasta işine, gücüne dönüp tekrar günlük yaşam aktivitelerine katılır. Daha fazla tedavi masrafı gerektirecek imkânlardan uzaklaşınca hem ülke ekonomisine ve hem de hastanın kendi aile ekonomisine önemli katkısı olacaktır " şeklinde konuştu.

İkinci aşama

Dicle Üniversitesi Ağrı Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hasan Önder ise ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi;

"Hastamıza, İstanbul'dan gelen hocamızın katkılarıyla başarılı bir şekilde omurilik pilini yerleştirdik. Operasyon esnasında bir sıkıntı olmadı. Şimdi takip süresine girmiş bulunuyoruz. 3 veya dört hafta boyunca hastamızı takip edeceğiz. Bu işlemden fayda görüp görmediğini kontrol edeceğiz. Hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma bekliyoruz. Eğer hastamız bu işlemde fayda görürse bu işlemin 2. etabına geçeceğiz. 2. etabında birinci uygulamada geçici olarak yerleştirilen elektrotlar artık hastanın vücuduna tam olarak yerleştirilecek ve hiçbir şey görülmeyecek şekilde vücuduna gömülecektir. Hasta artık yaşam boyu ağrılarından önemli bir azalma olmuş şekilde yaşamını idame ettirecektir "

Pahalı bir yöntem

Bu uygulamanın pahalı bir uygulama olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç Hasan Önder; "Eğer hastamız bu uygulamayı özel bir hastanede yapmış olsaydı yaklaşık 50 bin TL vermiş olacaktı. Hastanemizde yapılan bu uygulamanın maliyetinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Hastamızdan hiçbir bedel almadan hastamıza omurilik pili tedavisi uygulamasını yaptık " diye konuştu.

 

24.12.2013 - 13581



İlgili Diğer Yazılar
Omuz çıkması kaç günde iyileşir?
Omuz çıkması kaç günde iyileşir?
Uzmanı uyardı: Gece artan omuz ağrılarına dikkat
Uzmanı uyardı: Gece artan omuz ağrılarına dikkat
Omuz Ağrısına Kameralı Ameliyat!
Omuz Ağrısına Kameralı Ameliyat!
Omuz Çıkığında Tekrarlama Riski Yüzde 80
Omuz Çıkığında Tekrarlama Riski Yüzde 80
Omuz Ağrıları Hareket Kabiliyetinizi Kısıtlamasın
Omuz Ağrıları Hareket Kabiliyetinizi Kısıtlamasın
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]