"Orucu Kayısıyla Açın" Önerisi

Kayısı insana tokluk hissi verdiğinden, orucun kuru kayısıyla açılmasını öneriliyor.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinde görevli diyetisyen Serpil Uçar Yiğitcan, kayısının, lifli yapısı ve içeriğindeki potasyum dolayısıyla insana tokluk hissi verdiğini belirterek, orucun kuru kayısıyla açılmasını önerdi.


Yiğitcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftarda hızlı yemek yenilmemesi ve besin tüketiminin geceye yayılması gerektiğini belirtti. Oruç tutulan sürenin uzun olduğuna işaret eden Yiğitcan, bu nedenle vücudun direncini artırmak için sahura kalkılmasının şart olduğunu, sahurla iftar arasına da iki ara öğün yapılabileceğini söyledi.

İnsanların ramazan dışında gün içinde çok fazla beslendiğini ifade eden Yiğitcan, oruçtaysa insan vücudunun dinlendiğini aktardı. Ramazan ayında çok sık yaşanan kabızlık probleminin giderilmesi için kayısı tüketilmesini tavsiye eden Yiğitcan, şunları kaydetti:

"Kayısının laksatif özelliği var. Bu özelliği bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yüzden de kayısı tüketerek bağırsak tembelliğini giderebiliriz. Kayısının, hem posalı yiyecek grubuna girdiği hem de çok fazla potasyum içerdiği için kalp sağlığını korumada yardımcı olacağını düşünüyoruz. İnancımız gereği, orucumuzu hurmayla açıyoruz ama biz bunu değiştirebiliriz, kuru kayısıyla da açabiliriz. Kayısı, lifli yapısı ve içeriğindeki potasyum dolayısıyla tokluk hissi verdiği için iftarda daha az yemek yenilmesini sağlayacak, kan şekerimizi düzenleyecektir. "

Kolestrolü Önlüyor

Yağlı yiyeceklerin ve bal-reçel gibi aşırı tatlı gıdaların tüketimine bağlı olarak kolestrolün yükseldiğine değinen Yiğitcan, kayısının kolestrolü önleyici etkisi bulunduğunu belirterek, bu nedenle ramazanda bol tüketilmesini önerdiklerini söyledi.

Malatyalılara ramazan ayında il dışındaki yakınlarına ve dostlarına kayısı göndermelerini tavsiye eden Yiğitcan, böylelikle hem ekonomiye hem de sağlıklı beslenmeye katkı sunulacağını dile getirdi.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yiğitcan, kan yağlarını yükseltecek beslenme tarzından uzak durulmasını önererek, aşırı yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş yiyecekler tüketilmemesi gerektiğini belirtti. - Malatya

17.7.2013 - 13010



Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]