Pandemi sürecinde doğal sirkenin önemi daha da arttı

Pandemi sürecinde doğal sirkenin önemi daha da arttı Her türlü meyvenin sirkesini yapabiliyor Bir bardak sirke, 1 kilogram meyveyle eş değerde Pandemi döneminde sirkeye olan ilginin artmasıyla üreticiler neredeyse her meyvenin ve aromatik bitkinin sirkesini yapmaya başlarken,...

Pandemi sürecinde doğal sirkenin önemi daha da arttı

Her türlü meyvenin sirkesini yapabiliyor

Bir bardak sirke, 1 kilogram meyveyle eş değerde

AFYONKARAHİSAR - Pandemi döneminde sirkeye olan ilginin artmasıyla üreticiler neredeyse her meyvenin ve aromatik bitkinin sirkesini yapmaya başlarken, Afyonkarahisar'daki üreticiler, 1 bardak doğal sirkenin insan sağlığına sağladığı katkı açısından 1 kilogram meyveyle eş değerde olduğunu belirttiler.

Afyonkarahisar'da uzun yıllar sirke üretimi yapan bir aktar pandemi sürecinde vücutta dezenfektan etkisi yapması nedeniyle sirkeye olan ilginin artmasıyla neredeyse her meyvenin sirkesini yapmaya başladı.

"1 bardak sirke 1 kilogram meyveyle eş değerdedir"

Aktar Zafer Murat Çakır, özellikle pandemi döneminde insanlar sirkeye daha fazla önem vermeye başladığını belirterek, "İnsanlar sirke ile evlerine gelen ürünleri yıkayabiliyorlar, temizlik yapabiliyorlar ve hatta içebiliyorlar. İçilebilir sirke yaptığımız için tercih edilme nedenimiz; sağlık kazandırıyor olmamızdır. Örneğin bugün bir elma yediğinizde gıda olarak alabileceğiniz fayda yüzde 15, ya da yüzde 20 civarındadır. Fakat fermente olan bir sirkede bu rakam yüzde 60'a kadar çıkıyor. Bu da ciddi anlamda üründen faydalanmanızı sağlıyor. Bir bardak sirke içildiği zamanda neredeyse bir kilogram meyveye isabet etmektedir. Bugün zayıflamada, kilo vermede, şeker hastalığında ve kalp rahatsızlıklarında insanlar sirkeyi tedavi yöntemi olarak kullanıyorlar. İnsanlar sirkeye bu yüzden çok fazla ihtiyaç duyuyorlar" dedi.

"207 adet sirke çeşidimiz var"

Şuanda toplamda 186'sı aktif olmak üzere 207 adet sirke çeşitlerinin olduğunu belirten Çakır, "Diğer sirkelerimiz demleniyor. Çünkü sirke kısa bir sürede hazır hale gelen bir ürün değildir. Belirli bir süre beklemesi gerekiyor. Altı ay ve 1 yıl gibi süreçlerde bekleme zamanı var. Türkiye'de birçok kişinin sirke içtiğini biliyoruz ve bu sayının gün geçtikçe yükseldiğinin farkındayız" dedi.

"Doğal sirke en az 6 ayda oluşur"

Doğal sirkenin yapım aşamasında en az 6 ay beklemesi gerektiğini kaydeden Çakır, "Sirke de 2 tip üretim çeşidi bulunuyor. Birinci üretim şekli sanayi tipi dediğimiz, kazanların içerisinde bir buçuk günde yapılan sirke çeşitleridir. Bunları turşu ve temizlik yapmak üzere marketlerde bulabiliyorsunuz. Fakat doğal sirkenin 6 ay olgunlaşma süreci var. 6 ay beklenmesi gerekiyor. Ürünün kendi kendine olgunlaşıp, sirkeye dönüşmesini mecburen bekliyoruz. ve sonrasında süzüp piyasaya sürüyoruz" diye konuştu.

2.11.2021 - 57517



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]