Parkinson Hastalığında, Hasta Yakınlarına Büyük İş Düşüyor!

11 Nisan, tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul edilmektedir. Prof. Dr. Raif Çakmur, Parkinson hastalığı yönetiminin ekip işi olduğunu ifade etti.

Parkinson Hastalığında, Hasta Yakınlarına  Büyük İş Düşüyor!

Parkinson hastalığı, beynimizin hareket sisteminden sorumlu bazı bölgelerindeki hücre kayıpları ile seyreden bir rahatsızlıktır. Belirtileri arasında titreme, hareketin yavaşlaması, kaslarda kasılma, yürüyüş bozukluğu ve hareket edememe gibi semptomlar yer alır. Dünyada 6,3 milyon, Türkiye'de ise 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlendirme yaratmak adına 11 Nisan tarihi tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul edilir. Dünya Parkinson Hastalığı Günü için açıklamalarda bulunan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur; hekim ile hasta ve hasta yakınlarının uyumunun, hastalık yönetimi ve tedavideki en önemli fakörlerden biri olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Raif Çakmur, "Hastalığın ilerleyen evrelerinde en yaygın olarak titreme, kas sertliği, ve hareket yavaşlığı gibi belirtiler giderek kötüleşebilir. Bu sebeple de ileri evre Parkinson hastalığında, düşmeler ve yürümede güçlük artabilir" dedi. Özellikle hasta yakınlarına büyük iş düştüğünü belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, günlük hayatta dikkat edilecek küçük ayrıntıların, Parkinson hastalarının yaşam konforunun yükselmesine yardımcı olabileceğini belirtti. "Parkinson hastası yakınınız eğer hareketlerde zorluk yaşıyorsa kolay giyilebilecek kıyafetler seçmek, ev ortamındaki halı gibi eşyaları sabitlemek, varsa kabloları bir araya getirip engelleri ortadan kaldırmak hastanızın günlük hayatını kolaylaştırır" dedi.

11.4.2018 - 32621



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]