Probiyotiklerin sa�l�kl� ya�amdaki rol� Do�. Dr. B�lent De�ertekin: "Probiyotikler alerjik hastal�klar�n az g�r�lmesi a��s�ndan �nemli, baz� probiyotik formlar�n kanseri azaltt��� da biliniyor" "S�t ve s�t �r�nleri, dondurma ve kefir probiyotik a��s�ndan olduk�a zengin g�dalard�r" "Diyette hem probiyoti�i almak �nemli, hem de onlar�n iyi yerle�mesini sa�layacak probiyotikleri almak �nemli" ANKARA - Ac�badem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzman� Do�. Dr. B�lent De�ertekin, probiyotiklerin v�cudun genel sa�l���ndaki rol�ne de�inerek, "Probiyotikler bizim i�in d��ar�dan alamad���m�z vitaminleri �retiyorlar, ba��rsak duvar�n�n b�t�nl���n� sa�lamada rol al�yorlar, zararl� organizma veya bakterilerin v�cudumuza yerle�mesini engelliyorlar" dedi. Ac�badem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzman� Do�. Dr. B�lent De�ertekin, probiyotiklerin v�cudun genel sa�l���ndaki rol�, hangi g�dalardan al�nabilece�i konusunda ve probiyotiklerin faydalar� hakk�nda �hlas Haber Ajans�'na a��klamalarda bulundu. "Probiyotikler iyi mikro organizma demektir" diyen Do�. Dr De�ertekin, v�cudumuzun sa�l���n� d�zelten ve faydal� olan mikro organizmalara probiyotik denildi�ini ifade ederek, bu mikroorganizmalar�n v�cutta �ok b�y�k fonksiyonlar g�rd���ne de�indi. De�ertekin, "Probiyotikler bizim i�in d��ar�dan alamad���m�z vitaminleri �retiyorlar, ba��rsak duvar�n�n b�t�nl���n� sa�lamada rol al�yorlar, zararl� organizma veya bakterilerin v�cudumuza yerle�mesini engelliyorlar ve sa�l�kl� d��k�lamada rol oynuyorlar. Ayr�ca probiyotikler sa�l�kl� ya�amda ve v�cudun genel sa�l���nda olduk�a �nem arz ediyor. Alerjik hastal�klar�n az g�r�lmesi a��s�ndan da �nemliler, hatta baz� probiyotik formlar�n kanseri azaltt���na dair literat�rde ciddi yay�nlar var. Probiyotikleri do�al yollardan alabilece�imiz birka� g�da var bunlardan biri yo�urt, zaten T�rk mutfa��nda da yeri �ok fazla. Bunun d���nda s�t ve s�t �r�nleri, dondurma ve kefir probiyotik a��s�ndan olduk�a zengin g�dalard�r. Kefiri ba��rsak floras�n� d�zeltmesi a��s�ndan da �neriyoruz. Baz� bakterilerin ba��rsaktan kanser yap�c� maddeleri temizledi�ini biliyoruz, bu kapsamda ba��rsaktaki mikroorganizma dengesini d�zeltti�iniz zaman karaci�er ya�lanmas� da azal�yor ve kilo dengesi sa�lan�yor. Probiyotikleri uzun zaman dilimi kullanabiliyoruz, sadece ishal gibi durumlarda 5-7 g�n aras�nda kullan�lmas�n� �neriyoruz" �eklinde konu�tu. Probiyotik nedir? Bunun d���nda probiyotik denilen kavrama dair de bilgi veren De�ertekin, probiyotiklerin bu iyi mikroorganizmalar�n ya�amas�na uygun ortam sa�layan maddeler oldu�unu belirtti. "Probiyotik al�nd��� zaman iyi mikroorganizmalar (probiyatikler) �o�al�yor" diyen De�ertekin, konu�mas�na �u �ekilde devam etti: "Lifli g�dalar ve sebzeler probiyotikler grubu olarak de�erlendiriliyor. Akdeniz tipi dedi�imiz zeytinya�l�, bol sebzeli, bol otlu, rafine olmayan g�dalar al�nd��� zaman, bunlar probiyotiklerin ortama yerle�mesini, �o�almalar�n� ve daha etkili olmalar�n� sa�l�yor. Dolay�s�yla diyette hem probiyoti�i almak �nemli, hem de onlar�n iyi yerle�mesini sa�layacak probiyotikleri almak �nemli."
19.8.2017 - 28495
|