Prof. Dr. Nuran Yıldırım'ın Günümüze Ulaşan Tarihi Fotoğraf Belgeleri

İlk Tıp Bayramı'nın günümüze ulaşan tek fotoğrafı ''Herkese Sağlık'' Dergisi mart sayısında yayınlandı.

Prof. Dr. Nuran Yıldırım'ın Günümüze Ulaşan Tarihi Fotoğraf  Belgeleri

Herkese Sağlık dergisi, sağlık camiasının büyük bir coşkuyla kutladığı 14 Mart Tıp Bayramı’nı sayfalarına taşıyor. Prof. Dr. Nuran Yıldırım’ın Tıbbiyeliler Bayramı’nın doğuş hikâyesini anlattığı yazısı, ülkemizdeki ilk tıp bayramıyla ilgili günümüze ulaşan tek belge niteliğindeki bir fotoğrafla süsleniyor.


Sağlık konusunda önemli bir rehber niteliği taşıyan ve ilk sayısından itibaren büyük beğeni ve ilgi toplayan Herkese Sağlık dergisi, beşinci sayısında 14 Mart Tıp Bayramı’nı özel bir yazı ve fotoğrafla kutluyor! Prof. Dr. Nuran Yıldırım’ın Tıbbiyeliler Bayramı’nın doğuş hikâyesini okurlara ulaştırmak amacıyla kaleme aldığı özel yazı, ülkemizdeki ilk tıp bayramıyla ilgili günümüze ulaşan tek belge niteliğindeki bir fotoğrafı da gün ışığına çıkarıyor.


Süleymaniye Kütüphanesi Süheyl Unver Arşivi’nde yer alan ve Herkese Sağlık dergisi aracılığıyla okurlara ulaşan bu fotoğraf, Tıp Talebe Cemiyeti’nin işgalci kuvvetleri protesto maksatlı düzenlediği törenlerin ruhunu günümüze kadar ulaştırıyor.


Birinci Dünya Savaşı’nda İstanbul’daki tıbbiyeli öğrencilerin işgalci devletlere ve tüm dünyaya asla yenilmeyeceklerini haykırdıkları gün olarak tarihe geçen ve o gün bu gündür sağlık camiasında büyük bir coşkuyla kutlanan Tıp Bayramı, duygu ve anlam yüklü öyküsüyle Herkese Sağlık okurlarını da bu heyecana ortak ediyor.


Sağlık cephesinden haber var!


“Geçmişin İzinde” bölümüyle her ay okurlarını Türk tıp camiasının tarihsel gelişimine tanık eden ve önemli olayları, hatıraları ve kişileri tarihin tozlu rafları arasından çıkartarak okurlarının bilgisine sunan Herkese Sağlık, mart sayısında Birinci Dünya Savaşı’nda büyük mücadelelerin yaşandığı bir cepheyi, sağlık cephesini konu alıyor. O cephede çarpışan tüm sağlık kahramanlarını 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle saygıyla anan Herkese Sağlık, yaşananları da fotoğraflar eşliğinde Prof. Dr. Nejat Akar’ın kaleminden aktarıyor.


Dünya tıp literatürüne giren ilk Türk doktor


Derginin “Tıbbın Çınarları” bölümünde ise her ay Türk tıp camiasına büyük katkı sağlamış isimler yâd ediliyor. Bölümün mart sayısındaki konuğu ise 1913 yılında yeni bir lösemi (kan kanseri) tipini tanımlayarak dünya tıp literatürüne giren ilk Türk doktor olan Prof. Dr. Hasan Reşat Sığındım. Mustafa Çetiner’in kaleme aldığı yazıda, Prof. Dr. Sığındım’ın elde ettiği başarılar okurların bilgisine sunuluyor.


13.8.2010 - 1899



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]