Prof. Dr. Selma Tosun: "Birçok Kişi Hepatit B veya C Virüsü Taşıdığının Farkında Değil"

Prof. Dr. Selma Tosun, hepatit B ya da C virüsünü taşıyan birçok kişinin olduğunu ancak bu virüsü taşıdığının farkında olmadığını belirterek, düzenli olarak kontrol yaptırılmasını, hastalığın ilerlediği halde ise sonuçların karaciğer kanserine kadar vardığını belirtti.

 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü'nde hepatit hastalığına dikkat çeken Prof. Dr. Selma Tosun, hepatit B ya da C virüsünü taşıyan birçok kişinin olduğunu ancak bu virüsü taşıdığının farkında olmadığını belirterek, düzenli olarak kontrol yaptırılmasını, hastalığın ilerlediği halde ise sonuçların karaciğer kanserine kadar vardığını belirtti. Bu yıl "Kayıp Milyonlar " sloganı ile yola çıkan Dünya Sağlık Örgütü'nün, Hepatit B mikrobu ile mücadelesi hakkında İzmir Bozyaka Eğitim de Araştırma Hastanesi'nde farkındalık günü konferansı düzenlendi. İki gün süren konferansta sağlık çalışanları ve vatandaşlara bilgi veren Prof. Dr. Selma Tosun "Çoğu kişi hepatit hastalığına yakalandığını evlenmek üzere tetkik yaptırırken, gebe olup olmadığını test ederken, kan bağışı yapmaya giderken ya da herhangi bir ameliyat öncesi yaptırdığı kontroller de öğreniyor " dedi. "Karaciğer kanserine yol açıyor " Hepatit mikrobunu taşıyan her kişinin, kendinden sonra gelen kişiye de bu virüsü bulaştırdığını vurgulayan Selma Tosun konuya ilişkin, 'Bu hastalık daha fazla yayılmadan farkına varılması gerekiyor. Ülkemizde C mikrobundan çok, B mikrobu daha yaygındır. Ailenizde bir kişide bile olsa hepatit B hastalığı ya da hepatit C hastalığı varsa mutlaka ve mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına gidin. Önemsemezsek o kişiler uzun derecede siroz hastası, kanser hastası olup hayatlarını yitiriyorlar " diye konuştu.

"Anneden de çocuğa geçiyor "

Virüsün vücuda girdikten sonra kişinin bağışıklık sistemini çökerttiğini, kişinin dirençli olmaması durumunda karaciğer kanserine yol açabildiğinin altını çizen Tosun şunları söyledi: "Cinsel ilişki yoluyla hepatit B hastalığı büyük ölçüde bulaşabiliyor ya da herhangi bir nedenden dolayı elinde bir kesik, sıyrık, yaralanma olduğunda yani kan yoluyla birtakım sıvılarda hepatit virüsü bulaşabiliyor. Bunlar olduğundan dolayı anneden bebeğe geçiş ülkemizde çok fazla, annenizde bu hastalık varsa size geçmiştir, sizde varsa o zaman öbür kardeşlerinizde de olabilir. Bu virüsler ileriki zamanlarda bizim karşımıza kanser, siroz gibi hastalıklarla geliyor. Oysa erken teşhis olsa tedavilerini kolayca yapabiliyoruz., aynı şekilde çocuklarına da aşı yaptırabilirler. " Hepatit mikrobuna karşı alınacak en önemli şeylerden birinin erken teşhis olduğunu vurgulayan Tosun, kişilerin mutlaka hepatit testi yaptırması gerektiğini ifade etti. "Devlet, hepatit tedavisi için daima yanınızda " Devletin, hepatit hastalığına karşı önlem aldığını, özel veya devlet hastanesi olsun tedavi için bütün imkanları ile yardımcı olduğunu belirten Selma Tosun, "Sağlık politikası gereğince 1998 yılından beri Sağlık Bakanlığının talimatı ile her kişiye, herhangi bir zamanda doğum yapmış olabilir hiç önemli değil, Hepatit aşılarını yapıyoruz fakat şöyle bir şeyde var annesi, babası Hepatit hastası olan bireylerin çocuklarına aşı tek başına yeterli olmuyor, bu yüzden çocukları küçük yaşta da olsa, büyük yaşta da olsa mutlaka kontrol yaptırsınlar. Bu tedavileri yaptırır iken gelecek neslin, çocuklarınızın hayatını kurtarıyorsunuz " dedi. "Hepatit virüsünün farkında olun " Herkesin, Hepatit hastalığına yakalanabileceğini vurgulayan Selma Tosun "Şu kaybolmuş milyonlar dediğimiz kişiler bizim ülkemizde epeyce fazla, Hepatit B ya da C olduğunu bilmeyen birçok kişi var. Acaba bende Hepatit hastası mıyım diyenler lütfen gidip kontrollerini yaptırıp, kaybolmuş milyonların arasına girmesinler " dedi.

28.7.2018 - 34352



İlgili Diğer Yazılar
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü  Kayıp Milyonları Bulalım!
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü Kayıp Milyonları Bulalım!
Kuaförler ve Diş Hekimleri Hepatit B Riski Altında
Kuaförler ve Diş Hekimleri Hepatit B Riski Altında
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]