Ramazan Ayı İçin Öneriler

Spor eğitmeni Yavuz Aktunç, Ramazan ayında egzersizlere ara vermek istemeyenlere tavsiyelerde bulundu. İşte Yavuz Aktunç'un önerileri:

Ramazan Ayı İçin Öneriler

Ramazan ayında bilinçli beslenme ve doğru bir egzersiz programı yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo alma veya kilo kaybının önüne geçerek oruç tutmak mümkün. Bu nedenle rutin yaşamımızda olduğu gibi, Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığımız olmalıdır.

"Tüm gün aç kalıp, iftarda çok yemek midenin dengesini ciddi derecedeetkileyecektir. Bu duruma dikkat edilmediği zaman ise sağlıklı insanlar bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu nedenle iftar sofralarında yemeği oldukça yavaş yemek, hem midenizi rahatsız etmesini engelleyecektir hem de sağlık açısından yaşamınıza kalite katacaktır.

Uzmanların açıkladığı gibi, doğru ve yeterli beslenme sağlandığı takdirde, oruç tutmanın vücudu toksinlerden temizleyici etkisi olduğunu bilmemiz gerekir. Bu doğrultuda Ramazan ayında uygulanması gereken beslenme programı, en az 3 ,tercihen 4 öğün (Sahur,iftar açılışı, iftar yemeği, gece yatmadan önce bir ara öğün) içeriyor olmalıdır. İftar da ise özellikle enerjiverecek, kan şekerini düzenleyecek ve sıvı ihtiyacını karşılayabilecek besinler seçmek daha doğru olacaktır.

Seçilen ana yemeklerin pişirilme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgarada ya da fırında pişirilen veyahaşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi, ilerleyen saatlerde oluşabilecek mide kramplarının, hazımsızlığının ve mide yanmalarının önüne geçecektir. Ramazan ayının mayıs ayına denk gelmesi, oruç sırasında vücudun normalden daha fazla su ve mineral kaybına uğramasına; bunun yanı sıra uzun süre aç kalındığı için metabolizma hızının yavaşlamasına ve vücudun enerji kaynağı olan besinlerden mahrum kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, oruç tutarken sporun da ne zaman, nasıl ve hangi şiddette yapıldığı oldukça önemlidir.

Ramazan ayı öncesi düzenli spor yapan kişiler Ramazan süresince spor yapmayı bıraktıklarında, fiziki görünümlerinde ve kondisyonlarında olumsuzetkiler göreceklerdir. Bu etkileri en aza indirmek için, hafif de olsa spora devam etmek gerekir.

Antrenman yaparken dikkat edilecek noktalar

Yapacağınız antrenman iftardan yaklaşık 1-1,5 saat sonra yapılmalıdır.

Yapılacak antrenman normalde uygulanan antrenman programının % 30-40 oranında hafiflemiş versiyonu olmalıdır.

Ağır antrenman yapıldığı takdirde, vücutta gerçekleşen su kaybı çok fazla olacaktır. Bu durum oruç tutmayı zorlaştırmanın yanı sıra, birtakım rahatsızlıklara da yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle yaşı ilerlemiş kişilerin mutlaka bilinçli bir eğitmen eşliğinde spor yapmaları önemlidir.

Özellikle spor yapan kişilerin sıvı kaybını dengelemek için bol su içmeleri gerekmektedir. Spor sonrası toparlanmak için soda – ayran karışımı iyi bir tercih olacaktır.

Ramazan ayında yapılacak hafif koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizler, düşük şiddette uygulanırsa yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Beslenmede dikkat edilecek noktalar

Hem iftarda hem de sahurda, çok fazla yemek yememek gerekir.

Aniden yaşanan mide gerginliği, hem tansiyonun yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Özellikle iftariyelik olarak tüketilen şarküteri ağırlıklı besinlerden uzak durmaya özen gösterilmelidir.

Ramazan pidesi bu ayın vazgeçilmezidir. Fakat minimum miktarda tüketilmesi gerekir. "

4.5.2019 1 - 39286



İlgili Diğer Yazılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiye ettiği lezzetin dalından sofaya yolculuğu başladı
Sütün hacmini artırmak için içine çamaşır suyu katıyorlar
Sütün hacmini artırmak için içine çamaşır suyu katıyorlar
Sporcular nasıl beslenmeli?
Ramazan ayında kilo alımına dikkat
Ramazan ayında kilo alımına dikkat
"2 ana öğünle beslenerek yenilenmek mümkün"
"2 ana öğünle beslenerek yenilenmek mümkün"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]