Ramazanda Aşırı Yağlı Tüketimine Dikkat

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekci, ramazan ayında "Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Ramazanda Aşırı Yağlı Tüketimine Dikkat

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekci, ramazan ayında "Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir." dedi.

Dilekci, yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "İftar sonrası beslenme, tek seferde büyük porsiyonlar yerine sık sık küçük porsiyonlar şeklinde düzenlenmeli. İftar ve sahur iki ana öğün olarak değerlendirilerek bunların arasında 1-1.5 saat aralıklarla da iki ara öğün yerleştirilmeli." diye konuştu.

Oruç süresi uzun olduğu için yeterli besin ve sıvı ihtiyacının karşılanması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Dilekci, "Yemek, küçük lokmalar şeklinde, yavaş yavaş çiğneyerek tüketilmelidir. Aksi takdirde, doygunluk merkezi uyarılmadığı için, çok yüksek enerjili besinlerin kısa sürede yüksek miktarlarda tüketilmesine bağlı uzun dönemde istenmeyen kilo alımı ve gastrointestinal şikayetler ortaya çıkacaktır. Glisemik indeksi yüksek olan, yani kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselten gıdalar yerine, kan şekerini daha dengeli bir şekilde yükselten gıdalar tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

Dilekci ayrıca, vatandaşların beslenme düzenindeki değişikliklerden kaynaklanan rahatsızlıkların başında gelen kabızlığı önlemek için kuru baklagiller, sebzeler, kepekli tahıl ürünleri tüketmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Ara öğünlerde ise taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Tatlılara gelince, aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. İftar sonrası mutlaka yeterli miktarda sıvı alınması gerekmektedir." dedi.

7.6.2017 1 - 27523



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]