Ramazan geldi! �o�u hanede tatl� bir tel�� da ba�lad�. Her ne kadar y�l�n bir ay� g�nd�z saatlerinde yemek yememenin insan metabolizmas� �zerinde olumlu ve dinlendirici etkileri bulundu�u bilinse de ortalama 16 saat a� kald���m�z bu s�cak g�nlerde, oru� tutmas� sa�l�k a��s�ndan riskli olan baz� gruplar da var.RAMAZAN AYINDA, UZUN SAATLER A� VE SUSUZ KALMAK, B�R �EY YEMEMEK ESAS... BU DURUMDAN V�CUDUMUZ NASIL ETK�LEN�YOR? �ncelikle �unun alt�n� �izmem gerekiyor: Burada "oru� tutmay�n " diye bir anti propaganda yapm�yoruz. Tam tersine, oru� tutman�n sindirim sistemini dinlendirdi�i uzun zamand�r biliniyor. Bu dinlenme sayesinde v�cuttaki di�er organlar kan dola��m�ndan doyas�ya faydalan�yor. Kemik ili�i uyar�l�yor, kan yap�m� art�yor. Birikmi� zararl� maddeler v�cuttan temizleniyor; bir t�r do�al detoks uygulan�yor. Bunun yan�nda ba����kl�k sistemi de g��leniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastal�klara kar�� direnci art�yor. Fakat, 2018 y�l� Ramazan ay�nda, sahur ve iftar aras�nda ortalama 16 saat var. Bu da 16 saat boyunca hi�bir �ey yemeyeceksiniz demek. �nsan v�cudu uzun saatler a� kald���nda ilk olarak kan �ekeri d��er. Kan �ekeri d���kl��� de sindirim zorluklar�, mide ve ba��rsaklarda a��r� gaz birikimi, ani tansiyon y�kselmesi, v�cudun susuz kalmas� gibi sa�l�k problemlerine yol a�ar. �ki ara ���n� de d�hil edersek, ���n say�s� be�ten ikiye d��t��� i�in g�n i�inde yorgunluk, konsantrasyon azalmas�, uyku hali gibi durumlar g�zlenmeye ba�lar. Riskli gruplar bir yana, sa�l�kl� ki�iler bile durumdan olumsuz etkilenebilir. Bunu �nlemek i�inse tek bir alt�n kural var: Mutlaka sahura kalkacaks�n�z ve iftar ile sahur aras�ndaki sekiz saatte gerekli enerjiyi depolamak i�in protein, vitamin ve mineralleri dengeli �ekilde alacaks�n�z!R�SKL� GRUPLAR HANG�LER�? Sa�l��� oru� tutmaya izin vermeyen bireylerin t�m�n� riskli gruba d�hil edebiliriz. �rne�in belli bir grup ilac� d�zenli olarak kullanmas� gerekenler, gebeler, �eker hastalar�, tansiyon hastalar�, kalp hastalar� ve 60 ya� �st� bireyler riskli grupta yer al�r.TA�IDIKLARI R�SKE RA�MEN ORU� TUTMAKTAN VAZGE�MEYENLER VAR. ONLAR ���N B�R TAVS�YEN�Z OLAB�L�R M�? Her risk grubu i�in baz� tavsiyelerimiz var ancak bunlar genel birtak�m �neriler; o risk grubundaki herkese uygun diye bir �ey yok! Tansiyon hastalar� �rne�in... �nerilerimiz i�in, 180/110 mm Hg gibi bir de�ere sahip "kuvvetli y�ksek tansiyon " hastalar�na uygundur diyemeyiz. O zaman sizden oru� tutmak isteyen ama risk gruplar�nda bulunanlar i�in �nerileri alal�m...Tansiyon Hastalar�: G�n i�inde, oru�lu olunan saatlerde s�v� al�m� m�mk�n olmad��� i�in hem s�v� hem de tuz kayb� ile kanlar�ndaki p�ht�la�ma artabilir. Bu da tansiyon d���kl���, fenal�k hissi, bayg�nl�k ve �arp�nt�, g���s a�r�s� gibi �ikayetlerin ortaya ��kma sebebidir.
5 P�F NOKTASI: �ftar ve sahur saatleri aras�nda bol s�v� al�n.
�ftarda ve sahurda yeme�i h�zl� yemeyin. A��r yemeklerden uzak durun ve a��r� yemekten ka��n�n.
�la� saatlerinde de�i�iklik yapman�z gerekti�ini unutmay�n!
�ncelikle diyetinize uygun g�dadan bir miktar t�ketin. 15-20 dakika sonra bir k�sm�n� daha t�ketin.
Sofralar�n�zdan tuzu kald�r�p salamura g�dalardan, haz�r ve dondurulmu� g�dalardan, k�zartma ve a��r ya�l� yiyeceklerden ve a��r hamur i�lerinden kesinlikle uzak durun.
�eker Hastalar�: �eker hastal���, v�cudun kan �ekeri dengesini sa�layamad��� ve �ekerin dokulara zarar verebilecek seviyelere y�kseldi�i metabolik bir hastal�kt�r.
�eker hastalar�n� bekleyen en b�y�k risk, �ok uzun s�re a� kald�ktan sonra iftar ve sahurda yenen yemeklerle v�cutlar�na giren �ok miktarda �eker! Bu da kandaki �eker d�zeyinin �ok y�kselmesine neden olur. Kan �ekerlerini dengelemek i�in meyvelerin �zerine tar��n d�kerek t�ketebilirler. Kuru meyveler de �eker hastalar�na �nerilir...
5 P�F NOKTASI: �ftar ve sahur aras�nda "az ama s�k ye " ilkesini uygulay�n. Yani, sahur ve iftarda iki "ana " ���n, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla bir veya iki kez de "ara " ���n al�n. Sahur ve iftar�n yan� s�ra, gece saat 10-11 aras�nda al�nacak bir ara ���n ile g�n i�erisindeki ���n say�s�n� da en az ��e ��kar�n.
ORU�LUYKEN EGZERS�Z YAPMAYIN. �ftar sofras�nda h�zl� yemek yemeyin. Bu, kan �ekerinizi birden ve h�zla y�kseltece�i i�in zararl�d�r. �ftar yeme�ini zamana yayarak yiyin. �orba ile ba�lay�n, k���k bir ara verin. Sofran�zda mutlaka sulu sebze yemekleri bulunsun.
SAHURDA A�IR, V�CUDU ZORLAYACAK Y�YECEKLER T�KETMEY�N. Oru� tutman�n neden oldu�u s�v� kayb� �eker hastalar�nda da v�cutta s�v� ve baz� �nemli minerallerin eksikli�ine yol a�abilir. Sahurda ve iftarda v�cudunuz susuz kalmayacak �ekilde s�v� t�ketin, kaybetti�iniz tuzu da takviye edin.
Kalp hastalar�: Asl�nda baz� kurallara uyduklar� taktirde oru� tutman�n koroner kalp hastalar�n� olumsuz etkilemedi�ini, ani krizleri tetiklemedi�ini s�yleyebiliriz. Bunun i�in de baz� p�f noktalar� var haliyle...
5 P�F NOKTASI: �ftarda fazla yemeyin! Ya�l�, kalorili yemekler de t�ketmeyin ��nk� iftar sofras�nda bu t�r g�dalar sa�l�kl� insan i�in bile risk olu�tururken kalp rahats�zl��� olanlar i�in zaten tehlikelidir.
Tereya��, sakatat, koyun i� ya��, s���r i� ya��... Bunlardan uzak durun.
A��r� kalorili hamur i�leri ve tatl�lardan ka��n�n. Kalp ve damar sa�l���n� olumsuz etkileyen bu besinlerden sadece Ramazan ay�nda de�il, t�m hayat�n�z boyu uzak durun.
G�nl�k alman�z gereken besin miktar�n� ��yle dengeleyin: Bir k�sm�n� sahurda al�n, kalan�n� da iftarda al�n. �ftar sofras�nda yiyeceklerinizi azar azar ve s�k s�k yiyin. Sahurda da ayn� kural� uygulay�n.
Kalp hastalar�na �nerilen beslenme �ekli olarak Akdeniz mutfa�� yemekleridir. Bu yemekler de sebze ve salata a��rl�kl�, et olarak da bal���n tercih edildi�i men�ler i�erir. Kalp hastalar�n�n Ramazan ay�nda yapabilece�i en k�t� tercih ise ya�l� yiyeceklere y�nelmek, �abucak ve �ok miktarda yemektir. A�l���n etkisiyle bu yanl��� yapmay�n!
60 Ya� �st� Bireyler: Oru� tutan ya�l�lar g�n i�erisinde g�� kayb� ya�ayabilirler ve bu da halsiz kalmalar�na sebep olabilir. ��nk� kan �ekeri d��er ve tansiyonda ini� ��k��lar ya�anabilir. Bu sebeple oru� tutmalar� sak�ncal�d�r.
5 P�F NOKTASI: Kas kayb� ya�amamak i�in �zgara et ve bal�k t�ketin. �zellikle bal�k, ba����kl�k ve sinir sisteminiz i�in son derece gereklidir.
Sahurda fazla yemek t�ketmeyin; kan �ekerini h�zla y�kselten tatl�lar, hamur i�leri ve gazl� i�eceklerden uzak durun.
Ceviz, badem gibi ya�l� tohumlara mutlaka sofran�zda yer verin. ��nk� bunlar�n i�erdi�i kaliteli ya�lar uzun s�re tokluk hissi verir. Ayr�ca hepsi de vitamin ve mineral kayna��d�r.
�lerleyen ya�la birlikte b�brek fonksiyonlar� yava�lar. Buna bir de uzun saatler boyu susuz kalmak eklenince b�brekler h�zl� bir bozulma s�recine girebilir. Bu s�re�, di�er organlar� da etkilerse, �nemli sorunlar� ortaya ��kabilir. Bu y�zden 60 ya� �st� bireylerin Ramazan'da yeterince su t�ketmeleri �artt�r! V�cut susuz kal�rsa su-tuz dengesi de bozulacak ve bu bozulma da halsizlik, depresyon, konsantrasyon g��l���, uyuklama, tansiyon d��mesi gibi bir�ok sa�l�k problemine yol a�acakt�r.
Ya�l�lar, sahura kalkmadan oru� tutma al��kanl�klar�na mutlaka son vermeli. Sahursuz oru� tutmay�n! Bu sa�l���n�z i�in son derece �nemli!
21.5.2018 - 33223